My Twitter Feed

6 Σεπτεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Άλλη μια απάτη της κυβέρνησης” -

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, 2022

Καταιγίδες έπληξαν και το Ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, 2022

7 επιχειρήσεις του ν. Κιλκίς στη ΔΕΘ -

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, 2022

Ερώτηση για νέα γέφυρα στον Αξιό -

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, 2022

Σύσκεψη για την Εμποροπανήγυρη -

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, 2022

“Κατρακύλα στον μητσοτακισμό”! -

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, 2022

Κιλκίς: Μυστήριο με χειροβομβίδες -

Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2022

Κι εθελοντές στη “μάχη των χοίρων” -

Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2022

“Τραγίλογοι” από το θεατρικό της Τέχνης

Η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς με περηφάνεια παρουσιάζει την παράσταση της θεατρικής σκηνής της με τίτλο «Τραγίλογοι», την Κυριακή 11 και τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στο Στέκι της Τέχνης στο Μεταλλικό στις 8.30 μ.μ

Η παράσταση παρουσιάσθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 στο Παλατιανό, με φυσικό σκηνικό τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου.

Φέτος ο ποιητικός λόγος του Ευριπίδη, του Αισχύλου και του Σοφοκλή θα αποδοθεί υποκριτικά από τα μέλη της θεατρικής σκηνής της Τέχνης στο Στέκι της Τέχνης, με αποσπάσματα από τις τραγωδίες:

*Ικέτισσες του Ευριπίδη |Παίζει η Ιωάννα Ρούσου- Χορός χορικό

Κεντρικό σημείο του έργου η αντιπαράθεση δυο αντίπαλων κόσμων. Από τη μια του μίσους, της σκληρότητας, της ασέβειας προς τους ιερούς θεσμούς, της αυθαιρεσίας , της απολυταρχίας και από την άλλη της ψυχικής ευγένειας ,της ανθρώπινης αλληλεγγύης ,του πολιτισμού, της δημοκρατίας. Απόσπασμα με την βασίλισσα Αίθρα και τον χορό των μανάδων.

*Μήδεια του Ευριπίδη |Παίζει ηΙωάννα Τσουβελεκίδου –Χορός χορικό

Κορυφαίο έργο του Ευριπίδη με τεράστια συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση. Το πάθος της Μήδειας και η πράξη της να σκοτώσει τα παιδιά της, η αντιπαράθεση με τον αγαπημένο Ιάσωνα, οι ψυχολογικές μεταπτώσεις της ηρωίδας, αλλά και η συμπάθεια του συγγραφέα στο πρόσωπό της ώστε να ξεφύγει από τον μηχανής θεό, συνθέτουν έργο αριστοτεχνικό που καθηλώνει τον θεατή εκμαιεύοντας του ποικίλα συναισθήματα.

*Τρωάδες του Ευριπίδη |Παίζει η Ελένη Λιαρετίδου – χορός χορικό

Ο ποιητής καταδικάζει όχι μόνο τις σκληρότητες των Αχαιών κατά την άλωση της Τροίας, αλλά κυρίως τον Τρωικό πόλεμο σαν ένα πόλεμο επιθετικό και ηθικά αθεμελίωτο, στρέφοντας όλες τις συμπάθειες προς τους νικημένους Τρώες. Κορύφωση του δράματος οι σπαρακτικές σκηνές των αιχμαλωτισμένων Τρωαδιτισσών που μέλλεται να συρθούν σκλάβες στα καράβια των νικητών. Απόσπασμα από τον θρήνο της Εκάβης.

*Προμηθέας δεσμώτης του Αισχύλου | Παίζει ο Φωκίων Παπαδόπουλος

Λίγες τραγωδίες παρουσιάζουν τόσο ιδεολογικές και κριτικές δυσκολίες. Ο Προμηθέας κάνοντας ένα καλό στους ανθρώπους, δίνοντας τους δηλαδή την φωτιά, την ζωή, τιμωρείται από τους θεούς με αιώνιο βασανιστήριο. Έργο δύσκολο και παραστασιολογικά , καθώς ο ήρωας δεν κινείται και είναι σημείο μόνιμης σκηνικής αναφοράς. Γι αυτό τον λόγο ο ποιητής βάζει στο χαρακτήρες όπως ο Ήφαιστος, η Ιώ, χορό με τις κόρες του Ωκεανού και τον θεό Ερμή, από όπου και το απόσπασμα που θα ερμηνευτεί.

Αντιγόνη του Σοφοκλή Παίζει ο Γιάννης Αθανασιάδης, ο Κυριαζής Αλμπανάκης και η Χάιδω Κραβαρίτη – χορός χορικό

Κορυφαίο έργο που πραγματεύεται ιδιαίτερα τις ανώτερες αξίες και ηθικές αρχές που υποστηρίζει η Αντιγόνη, αντιπαρατιθέμενη με την εξουσία του Κρέοντα, όπου προβάλλοντας τους άγραφους νόμους , η ηρωίδα του Σοφοκλή αίρεται πάνω από τα χαμηλά και ανθρώπινα και γίνεται εκφραστής φιλελεύθερων αρχών. Διαλογικό απόσπασμα με τον Κρέοντα , την Αντιγόνη και τον φρουρό που την «έπιασε» να θάφτει τον νεκρό.

Η Βασιλική Τσουκαλίδου είναι μέλος του χορού .

«ΤΡΑΓΙΛΟΓΟΙ»

Αποσπάσματα από τις τραγωδίες Τρωάδες, Προμηθέας Δεσμώτης, Μήδεια, Ικέτισσες και Αντιγόνη.

  • Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κιουρτσίδης
  • Ορθοφωνία-Κινησιολογία-Επιμέλεια Κοστουμιών: Άννα Μαρία Αγγελίδου
  • Παίζουν: Γιάννης Αθαναδιάδης, Κυριαζής Αλμπανάκης, Χάιδω Κραβαρίτη, Ελένη Λιαρετίδου, Φωκίων Παπαδόπουλος, Ιωάννα Ρούσσου, Ιωάννα Τσουβελεκίδου, Βασιλική Τσουκαλίδου.
Σχολιάστε