My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Το όπιο του λαού, ο Μέσι και…

…ένας μάρτυρας που κινδυνεύει.

Του Στέλιου Κούλογλου.


Όταν την περασμένη εβδομάδα ο Λιονέλ Μέσι ανακοίνωσε την πρόθεση του να φύγει από την Μπαρτσελόνα, εκατοντάδες οπαδοί της ομάδας συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου της.

Ο Μέσι κερδίζει 70 εκατ. ευρώ τον χρόνο καθαρά από την ομάδα του, χώρια τα διάφορα πριμ, τα μπόνους και τα έσοδα από τις διαφημίσεις (έχει μια εφ όρου ζωής συμφωνία με την Adidas). Υπολογίζεται ότι καθαρίζει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ ετησίως, συν τα έσοδα από The Messi Store, την αλυσίδα καταστημάτων που εγκαινίασε πέρυσι. Σε μια χώρα όπως η Ισπανία, με υψηλά ποσοστά ανεργίας ιδίως στους νέους, πολλοί από τους οπαδούς που μαζεύτηκαν έξω από το γήπεδο δεν έχουν καν δουλειά.

Ελάχιστοι από αυτούς τους οπαδούς γνωρίζουν τον Ρούι Πίντο και ακόμη λιγότεροι θα ενδιαφέρονταν για τον τύχη του. Ο Πορτογάλος whistleblower είναι ο άνθρωπος που το 2016 αποκάλυψε τα Football Leaks, το μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής και διαφθοράς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Με βάση τις αποκαλύψεις του, ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο ερευνάται από την ελβετική Δικαιοσύνη και μάνατζερ διάσημων ποδοσφαιριστών κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή για φοροδιαφυγή και αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Με δυο λόγια, ο Ρούι Πίντο βοήθησε τα δημόσια οικονομικά της Ισπανίας-όπου αγωνιζόταν ο Ρονάλτο με τα χρώματα της Ρεάλ Μαδρίτης- και άνοιξε το δρόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης στο ποδόσφαιρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρόλα αυτά, ο μόνος άνθρωπος που βρέθηκε στην φυλακή ως αποτέλεσμα των Football Leaks είναι ο Ρούι Πίντο. Συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2019 στην Βουδαπέστη, όπου είχε σπουδάσει, μετά από αίτημα της πορτογαλικής δικαιοσύνης που τον κατηγορεί για χάκινγκ και για απόπειρα εκβιασμού. Ο ίδιος είχε δηλώσει από την αρχή ότι δεν είναι χάκερ, αλλά μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Δύο μήνες μετά τη σύλληψη του, οι ουγγρικές αρχές τον εξέδωσαν στην Πορτογαλία, όπου βρέθηκε στις φυλακές- στην απομόνωση- για πάνω από 6 μήνες. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει μπορεί να επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 25 χρόνια.

Η φοροδιαφυγή/αποφυγή είναι μια από τις βασικές αιτίες κοινωνικής αδικίας. Για αυτόν τον λόγο, το 2019 τον τιμήσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το βραβείο για την ελευθερία της πληροφόρησης και τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που έχει καθιερώσει η Πολιτική Ομάδα της Αριστεράς. Μαζί με 3 ακόμη ευρωβουλευτές, από την Αριστερά και τους Σοσιαλιστές, είχαμε πάρει άδεια από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να τον επισκεφτούμε στις φυλακές για συμπαράσταση φέτος τον Μάρτιο, αλλά το ταξίδι ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας.

Τον Απρίλιο o Ρούι βγήκε από τη φυλακή και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και τον Αύγουστο αποφυλακίστηκε, εν όψει της δίκης του. Για να αποφυλακιστεί ήρθε με την πορτογαλική δικαιοσύνη σε συμφωνία, στα πλαίσια της οποίας παρέδωσε απόρρητα ντοκουμέντα για ένα άλλο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που είχε ανακαλύψει, στο οποίο εμπλέκεται η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής και άλλοι διεθνείς ολιγάρχες. Η κίνηση του αυτή άλλαξε τη στάση των ΜΜΕ της χώρας του, που μέχρι τότε τον αντιμετώπιζαν από επιφυλακτικά έως εχθρικά.

Αλλά αυτές οι νέες αποκαλύψεις πολλαπλασίασαν τους εχθρούς του. «Κινδυνεύει η ζωή μου», δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό Spiegel και το ίδιο πιστεύουν οι πορτογαλικές αρχές που τον έθεσαν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Ζει σήμερα υπό αστυνομική προστασία σε μία μυστική τοποθεσία έξω από την Λισσαβόνα. Η δίκη του ξεκίνησε προχθές Παρασκευή κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ο Ρούι Πίντο είναι 31 ετών, δύο χρόνια μικρότερος από τον Μέσι. Ο Mέσι ήδη έχει καταδικαστεί σε 21 μήνες φυλακή, τον Ιούλιο του 2016, για φοροδιαφυγή. Δεν εξέτισε τη ποινή του αλλά πλήρωσε 1,7 εκατ. ευρώ πρόστιμο. Οι θαυμαστές του, οπαδοί της Μπαρτσελόνα, είχαν και τότε αντιδράσει, φωνάζοντας «κάτω τα χέρια από το Μέσι», παραγνωρίζοντας ότι το ίνδαλμα τους έκλεβε το δικό τους δημόσιο, εμμέσως και τους ίδιους. Αλλά έτσι γινόταν πάντα με το όπιο: έκανε τους φτωχούς να ξεχνούν τα προβλήματα τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μέσι είναι ο πιο ταλαντούχος παίκτης της γενιάς του και ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος. Την ώρα όμως που θα τον θαυμάζουμε στους προσεχείς αγώνες της Μπαρτσελόνα -όπου τελικώς θα παραμείνει, καθώς κανένα άλλο διεθνές σωματείο δεν μπορούσε να πληρώσει κοντά 1 δις (!) ευρώ για να τον αποκτήσει- ας σκεφτούμε λίγο ότι, εκεί κοντά στην Ιβηρική χερσόνησο, υπάρχει και ένας άγνωστος σχεδόν συνομήλικος του. Που έχει περάσει πάνω από 1,5 χρόνο στη φυλακή και κινδυνεύει να μείνει κι άλλο, επειδή φώναζε ότι πίσω από από τις ντρίμπλες που βλέπουμε, υπάρχει κάτι κρυμμένο που μας αφορά περισσότερο.

Άρθρο το Tvxs.gr

Σχολιάστε