My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Το χρήμα του Νότου πάει στον Βορρά

Από τον Νότο στον Βορρά “μετακινούνται” οι καταθέσεις το τελευταίο διάστημα, με τη Γερμανία και την Ολλανδία να αξιοποιούν προς όφελός τους το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ για τον Μάιο, την ώρα της μαζικής φυγής αποταμιευτών τόσο από τις ελληνικές όσο και τις ισπανικές τράπεζες, που οδήγησαν σε μείωση των καταθέσεων κατά 36 δισεκατομμύρια σε ένα χρόνο (στα 163 δισεκατομμύρια ευρώ) και 133 δισεκατομμύρια ευρώ (στο 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ) αντίστοιχα, οι καταθέσεις στις γερμανικές τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 124 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 46 δισεκατομμύρια ευρώ μόλις το τελευταίο τρίμηνο.

Η Γερμανία και η Ολλανδία, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, είναι οι μοναδικές χώρες που αυξάνουν σταθερά και συστηματικά τον τελευταίο χρόνο το ύψος των καταθέσεων που τηρούνται στις τράπεζές τους, επωφελούμενες από τη φυγή καταθέσεων που παρατηρείται στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ή αυτές που έχουν μπει σε πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Η ενίσχυση της ρευστότητας στα 3,1 τρισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή καταθέσεων, που εξασφαλίζει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία από την κρίση στην περιφέρεια, δεν είναι το μοναδικό όφελος για τη Γερμανία, η οποία δανείζεται σήμερα χωρίς κόστος από τις αγορές, προσελκύοντας όχι μόνο μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και αποταμιεύσεις μικροεπενδυτών που φεύγουν πανικόβλητοι από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που εμφανίζει και η Ολλανδία, αυξάνοντας τον τελευταίο χρόνο το επίπεδο των καταθέσεών της κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ στα 878 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία εμφανίζουν ανακοπή της αυξητικής τάσης που είχαν οι καταθέσεις τους τον τελευταίο χρόνο, το ύψος των οποίων αυξήθηκε, αντιστοίχως, κατά 102 δισεκατομμύρια ευρώ στο 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ και κατά 27 δισεκατομμύρια ευρώ, στο 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ.

news247.gr

Σχολιάστε