My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Διασωληνωμένος ο Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Κ. Κιλτίδης με θλίψη και θυμηδία! -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Όχι στη μονάδα αποβλήτων -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Το ΠΑΣΟΚ για τα ΚΦΠ του Κιλκίς

Για “τραγική η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων του νομού Κιλκίς”, κάνει λόγο η ΝΕ Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ εξαπολύοντας επίθεση στη κυβέρνηση.

prosfyges-hotspotΜε αφορμή σχετική ερώτηση στη Βουλή, που κατέθεσαν οι βουλευτές, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Μιχάλης Τζελέπης, σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κιλκίς αναφέρει:

“Η προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης είναι όχι μόνο πρόχειρη αλλά και αδιαφανής και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Οι κάτοικοι του νομού Κιλκίς έχουν αποδείξει ποια είναι η πραγματική αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες. Φτάνουν πια τα μεγάλα λόγια από τους κυβερνητικούς και κομματικούς παράγοντες του θιάσου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 

Τα 17 κρούσματα ηπατίτιδας Α στη Νέα Καβάλα Κιλκίς δεν αφορούν «ασθένειες που μεταδίδονται από πρόσφυγες ή μετανάστες».  Οι συνάνθρωποι μας νόσησαν με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, των κομματικά τοποθετημένων υπηρεσιακών παραγόντων και άτυπων συντονιστών. Τα παιδιά των προσφύγων δεν πηγαίνουν στο σχολείο με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης και όσων την στηρίζουν. Η διασπορά των προσφύγων δεν έγινε ακόμα γιατί σε κάποια γραφεία στην Αθήνα μετράνε ακόμα το πολιτικό κόστος. Την απόφαση για το Χωρύγι την πήρε η κυβέρνηση και οι ακριβοπληρωμένοι «ιδιώτες» συνεργάτες της. 

Όσοι παρουσιάζονται ως υπεύθυνοι για τη διαχείριση των Κέντρων Φιλοξενίας στο νομό μας δεν έχουν καμία αρμοδιότητα από το νόμο, καμία επίσημη ανάθεση καθηκόντων από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας. Το ότι δεν υπάρχουν ΦΕΚ διορισμού των ανθρώπων που εμφανίζονται ως συντονιστές των Κέντρων Φιλοξενίας δεν είναι επιχείρημα υπέρ της κυβέρνησης όπως θέλει να πιστεύει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήθελαν να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία και όχι διαπλοκή με τα συμφέροντα και τα ΜΜΕ, θα τους διόριζαν άμισθους ειδικούς συμβούλους  όπως προβλέπεται από νόμο που ψήφισαν οι ίδιοι το Μάρτιο του 2015.

Αλλά φαίνεται ότι το τζάμπα πέθανε όπως είπε αυτογελοιοποιούμενος ο κ. Τσίπρας.

Από την άλλη πλευρά η αυτοδιοίκηση απλώς ενημερώνεται εκ των υστέρων για ειλημμένες αποφάσεις ενώ τα υπόλοιπα θεσμοθετημένα όργανα, όπως ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Πλωμαρίτης, δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Λειτουργούν μόνο ως γραφεία τύπου της κυβέρνησης ή περιμένουν καρτερικά τους φετφάδες των άτυπων οργάνων της κυβέρνησης. 

Οι νόμοι και οι διαδικασίες της πολιτείας όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού έχουν τεθεί σε αναστολή. 

Η ερώτηση στη Βουλή των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζητά από τους υπουργούς υγείας και εσωτερικών την εφαρμογή του νόμου και την απόδοση των ευθυνών , αν υπάρχει πια τσίπα.

Να σταματήσει επιτέλους αυτό το πάρτυ με τα κρυφά κονδύλια που διακινούνται σε ημετέρους με πρόσχημα το προσφυγικό.”

Η ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Κουρουπλή και Υγείας Α. Ξανθό έχει ως εξής:

“Σύμφωνα με τα πορίσματα των εκθέσεων υγειονομικού ελέγχου που διενήργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την 4η Αυγούστου και την 6η Σεπτεμβρίου στο κέντρο φιλοξενίας Νέας Καβάλας στο Κιλκίςκαι ενώ είχε ήδη προκληθεί θόρυβος με τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά ηπατίτιδας, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά από τον Αύγουστο προς το Σεπτέμβριο με τη «δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης και αύξησης του κίνδυνου εμφάνισης μεταδοτικών νοσημάτων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι υπάλληλοι που διενήργησαν την αυτοψία.

Σημειώνεται ότι ηεξασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας έχει ανατεθείαπό τηνκυβέρνηση σε ιδιωτικά συνεργεία με τις συνηθισμένες πλέον από αυτήν διαδικασίες απευθείας ανάθεσης κατά παρέκκλιση του βασικού θεσμικού πλαισίου διενέργειας διαγωνισμών. Τα συνεργεία όπως προκύπτει από τα πορίσματα του ως άνω υγειονομικού ελέγχου, εκτελούν πλημμελώς το έργο που έχουν αναλάβει, δίχως μάλιστα να ελέγχονται ως προς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, φαινόμενο αναμενόμενο όταν οι διαδικασίες ανάθεσης υπηρεσιών γίνονται πρόχειρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η διοίκηση ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα φιλοξενίας, που ουσιαστικά αντικατέστησε τον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, φέρεται να έχει ανατεθείαπό την Κυβέρνησησε διάφορα πρόσωπα,ατύπως αλλά και αδιαφανώς, χωρίς φυσικά να υπάρχει και καμία πληροφόρησηγια το εύρος των αρμοδιοτήτων που ασκούν και την αμοιβή τους.

Αποτέλεσμα των άθλιων συνθήκων υγιεινής και των εν γένει οργανωτικών προβλημάτων του κέντρου φιλοξενίας είναι τα 17 έως τώρα επισήμως διαγνωσμένα κρούσματα ηπατίτιδας, με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν σε παιδιά, χωρίς να γνωρίζουμε πόσα ακόμηαπό τα 2000 άτομα του κέντρου φιλοξενίας νοσούν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις Υ1/Γ.Π. οικ.14020220/12/2011 και Υ1/Γ.Π. οικ.14095821/12/2011 αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, ο εμβολιασμός για ηπατίτιδα Α για όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους είναι υποχρεωτικός, όπως είναι και επιλεκτικά για τους ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν.2676/1999, η προληπτική ιατρική και η λήψη μέτρων για την πρόληψη της εκδήλωσης ή την αποτροπή εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων είναι υποχρεωτική και προβλέπεται τιμωρία για την παράβαση τους.Εξ άλλου, σύμφωνα με το άρθρο 284 του Ποινικού Κώδικα, η παραβίαση των διατάξεων του Νόμου για την αποτροπή της εισβολής ή διάδοσης μιας μεταδοτικής ασθένειας (όπως είναι κατ’ εξοχήν η ηπατίτιδα) επισύρει σοβαρές ποινικές ευθύνες, που πρέπει σήμερα να αναζητηθούν και αποδοθούν.

Παράλληλα βάσει του ν.3389/2005 ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας ως αρμόδιος να «σχεδιάζει, προγραμματίζει, οργανώνει και ελέγχει την εφαρμογή των πολιτικών υγείας που εκπονούνται και ασκούνται στην περιφέρεια ευθύνης του», είναι υπεύθυνος και για την εφαρμογή ή μη της νομοθεσίας για την προληπτική ιατρική και στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Πλωμαρίτης, ο οποίος είναι και ιατρός λοιμωξιολόγος,σε δηλώσεις του στον τύπο στις 11 Αυγούστου είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάστε:

  1. Ποιος είναι υπόλογος, κατά περίπτωση, για τη διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της καθαριότητας των κέντρων φιλοξενίας;
  2. Γιατί δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία για τον προληπτικό εμβολιασμό των παιδιών, αλλά και των ενήλικων, που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας;
  3. Σκοπεύετε επιτέλους να αποκαταστήσετε στοιχειωδώς την νομική αρτιότητα στη διοίκηση και τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας ώστε να βελτιωθούν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες καθαριότητας και υγειονομικού χαρακτήρα αλλά και εν γένει οι συνθήκες φιλοξενίας;
  4. Σκοπεύετε, έστω και τώρα, να ενσκήψετεμε σοβαρότητα και με σοβαρό επιχειρησιακό σχεδιασμό πάνω στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, εξασφαλίζοντας κατ΄ αρχάς ασφαλείς συνθήκες υγιεινής, για τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας, πριν κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές;”

 

Σχολιάστε