My Twitter Feed

6 Ιουλίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινδύνευσε ο Λόφος του Κιλκίς! -

Τρίτη, 6 Ιουλίου, 2021

Ελάτε, έχουμε τα φθηνότερα ενοίκια -

Τρίτη, 6 Ιουλίου, 2021

Δωρεάν τεστ σε ΔΕ Γαλλικού -

Δευτέρα, 5 Ιουλίου, 2021

Έργα οδικής ασφάλειας 1,6 εκατ. -

Δευτέρα, 5 Ιουλίου, 2021

Φωτιά απείλησε σπίτια στη Παιονία -

Κυριακή, 4 Ιουλίου, 2021

Πάϊκο με το αρχαιότερο τραγούδι! -

Κυριακή, 4 Ιουλίου, 2021

Μεγάλη φωτιά σε Κρηστώνη -

Σάββατο, 3 Ιουλίου, 2021

Διακοπές νερού στο Κιλκίς -

Σάββατο, 3 Ιουλίου, 2021

Το  νέο εργασιακό

Του Παύλου Τονικίδη*


Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καλύπτεται πίσω από την αμηχανία και το μούδιασμα που με δική της ευθύνη προκάλεσε στην κοινωνία με πρόσχημα την πανδημία. Με τα αλλοπρόσαλλα μέτρα που έχει επιβάλει, βρήκε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δείξει το σκληρό της πρόσωπο.

Από τη μεταπολίτευση και μετά, είναι η πρώτη φορά που με τόσο ωμό τρόπο γκρεμίζονται θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργασιακά δικαιώματα. Ακόμη και ο σκληρός και αδιαπραγμάτευτος πυρήνας των δικαιωμάτων των εργαζομένων πλέον τίθεται εν αμφιβόλω.

Έχουν περάσει αρκετές αντιδραστικές κυβερνήσεις από τη χώρα μας, όμως η παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη επιδεικνύει με τον πλέον κυνικό τρόπο ότι εκμεταλλεύεται δόλια την συγκυρία για να περάσει τα πλέον αναχρονιστικά και αντεργατικά μέτρα εναντίον των πιο αδύνατων συμπολιτών μας.

Εκείνων που επί δέκα ολόκληρα έτη υπέφεραν από την εφαρμογή των μνημονίων και τώρα αντί να προστατευτούν από την πολιτεία και να επιβραβευτούν για τις θυσίες που έκαναν, δέχονται ένα άνευ προηγουμένου ανελέητο κυνηγητό εναντίον των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Με το νέο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία και ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η ελληνική κοινωνία γυρνάει δεκαετίες πίσω σε θέματα προστασίας της εργασίας. Ουσιαστικά, γίνονται δεκτές όλες οι απαιτήσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων για πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και καταρρίπτονται θεμελιωμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Δικαιώματα για τα οποία χύθηκε αίμα μέσα από κοινωνικούς και εργασιακούς αγώνες.

Ελαστικοποιείται πλήρως το ωράριο μέσα από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και καταργείται το 8ωρο με καθιέρωση των ατομικών εκμεταλλευτικών συμβάσεων εργασίας. Νομιμοποιείται η απλήρωτη εργασία πέραν των 8 ωρών και αυξάνονται τα όρια των υπερωριών σε 150 ώρες ετησίως χωρίς αποζημίωση παρά μόνο με την θολή υπόσχεση παροχής ρεπό ή αδειών! Ο κίνδυνος που θα προκληθεί για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων είναι ανυπολόγιστος. Επίσης, εμποδίζονται οι νέες προσλήψεις με συνέπεια την εκτόξευση της ανεργίας.

Ο νέος αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη-Μητσοτάκη καταλύει συνδικαλιστικά δικαιώματα, μειώνει τον αριθμό των συνδικαλιστών που προστατεύονται από την απόλυση λόγω συνδικαλιστικής δράσης, εκφοβίζοντας ουσιαστικά το συνδικαλιστικό κίνημα και αποτρέποντας την διεκδίκηση των δικαιωμάτων. Το δικαίωμα στην απεργία αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο με την αύξηση του ποσοστού προσωπικού ασφαλείας και την κατάργηση της Επιτροπής Προστασίας Συνδικαλιστών που κρίνει την νομιμότητα της απόλυσης τους.

Οι απολύσεις γίνονται εντελώς ελεύθερες αφού δεν θα υπάρχουν συνέπειες άκυρης απόλυσης και επαναπρόσληψης. Οι συνδικαλιστές θα απολύονται από την εργοδοσία χωρίς καν να απαιτείται να στοιχειοθετείται σπουδαίος λόγος απόλυσης!

Πλέον, με την ψήφιση του αντεργατικού και αντικοινωνικού νομοσχεδίου της σκληρής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Ν.Δ. κατ’ εντολήν των συνδέσμων της εργοδοσίας, διαμορφώνεται ένα νέο μεσαιωνικού τύπου εργασιακό περιβάλλον με απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τιμωρία των παραγωγικών δυνάμεων της πατρίδας μας. Εκείνων δηλαδή οι οποίοι εργάζονται και παράγουν τον κοινωνικό πλούτο και το εθνικό πλεόνασμα.

Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν εφαρμόζεται τέτοια νομοθεσία ακόμη και από δεξιές κυβερνήσεις, διότι υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο της προστασίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και η αξία της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει κάθε νομοθετικό πλαίσιο.

Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη όμως και με πρόσχημα την επανεκκίνηση της οικονομίας, διαλύονται κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών και παραχωρούνται εξουσίες στην εργοδοσία τις οποίες ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε.

Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει και θα καταργήσει αυτές τις απαράδεκτες ρυθμίσεις και θα επαναφέρει την τάξη και την δικαιοσύνη στον εργασιακό χώρο.

Ας μην πανηγυρίζουν λοιπόν οι θιασώτες του σκληρού και άκρατου νεοφιλελευθερισμού, μπορεί να πέρασε από τη Βουλή με αποκλειστικά τις δικές τους ψήφους το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, όμως θα καταργηθεί στην πράξη. Στους χώρους εργασίας και στην κοινωνία.

*Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Κιλκίς «ΔΗΜΟΣ ΑΞΙΩΝ»

Σχολιάστε