My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Το ΚΚΕ Κιλκίς για πρόσφυγες

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη ραγδαία αύξηση μεταναστών και προσφύγων στην Ειδομένη, η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ “καλεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα να μπει μπροστά, να εντείνει την αλληλεγγύη του, να απομονώσει τις ρατσιστικές εκδηλώσεις και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αναγκών των προσφύγων”, καθώς και να διεκδικήσει τη λήξη συγκεκριμένων μέτρων.

prosfyges4.jpgΗ ανακοίνωση:

“Τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που συγκεντρώνονται στην Ειδομένη του Κιλκίς αυξάνεται ραγδαία, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Από τη μία ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να φτάσουν σε κάποια χώρα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης αυξάνεται, εξαιτίας της συνέχισης και έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των ΝΑΤΟϊκών επεμβάσεων, τις οποίες στηρίζει και συμμετέχει η ΕΕ και η Ελλάδα. Από την άλλη η γειτονική χώρα για να αποσυμφορήσει το σταθμό της Γευγελής διακόπτει κατά περιόδους την είσοδο στη χώρα. Την ίδια ώρα 2500 περίπου Σύριοι που είχαν επιβιβαστεί στο «Ελ. Βενιζέλος» αναμένεται να φτάσουν στην Ειδομένη μέσα στη μέρα και χιλιάδες ακόμα το επόμενο διάστημα.

Κυβέρνηση, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση όσο και αν δηλώνουν το ενδιαφέρον τους, όσο κι αν προσπαθούν να διαχειριστούν την τεράστια μεταναστευτική ροή, δεσμεύονται από τους Κανονισμούς της Συνθήκης του «Δουβλίνο ΙΙ» και τις σχετικές Ευρωενωσιακές αποφάσεις και συνθήκες. Δε λαμβάνουν κανένα μέτρο που θα μπορούσε να ανακουφίσει ουσιαστικά τους χιλιάδες αυτούς ταλαιπωρημένους ανθρώπους, με τον ένα να «ρίχνει το μπαλάκι» στον άλλο. Ενώ οι όσες συσκέψεις πραγματοποιούνται δεν καταλήγουν σε κανένα σχεδιασμό, με  ορισμένους από τους παρευρισκομένους σ’ αυτές να έχουν περισσότερο το μυαλό τους στις επικείμενες εκλογές παρά στην εύρεση λύσης.

Η κατάσταση που εδώ και μήνες υπάρχει στην Ειδομένη και τη γύρω περιοχή είναι παραπάνω από δραματική. Άνδρες, γυναίκες, έγκυες, βρέφη, μικρά παιδιά, ανάπηροι, γέροντες, ξεκινούν από τις χώρες τους διωγμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, και ταξιδεύουν με όλα τα μέσα, παίζοντας κάθε στιγμή τη ζωή τους κορόνα – γράμματα.

Ξαποσταίνουν και κοιμούνται κάτω από τον καυτό ήλιο ή τη βροχή. Σε κάθε σταθμό της πολύπαθης διαδρομής τους, πέφτουν θύματα άγριας οικονομικής εκμετάλλευσης, κυρίως από τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, αλλά και από ορισμένους επιτήδειους επαγγελματίες, που προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από το δράμα τους. Σήμερα ορισμένοι κινδύνεψαν με τη ζωή τους από χειροβομβίδες κρότου – λάμψης που χρησιμοποίησε ο στρατός της ΠΓΔΜ για να τους απωθήσει από τα σύνορα.

 Όσοι καταφέρουν να φτάσουν μέχρι την Ειδομένη παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη για ώρες ή και μέρες, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Μερικές χημικές τουαλέτες είναι η μοναδική παρέμβαση που έχει γίνει τόσους μήνες, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για χώρους διαμονής, σίτισης, υγιεινής. Ακόμα το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου που είναι ήδη επιβαρυμένο λόγο της υποχρηματοδότησης και έχει ελλείψεις σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και προσωπικό, δυσκολεύεται να βοηθήσει όσους μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ανάγκη περίθαλψης, παρά τις τεράστιες προσπάθειες του προσωπικού.

Απαιτείται άμεσα η Κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανθρώπινης φιλοξενίας όλων των προσφύγων και μεταναστών, να τους εφοδιάσει με ταξιδιωτικά έγγραφα για τη μετακίνησή τους στις χώρες της επιλογής τους, να χορηγήσει πολιτικό ή ανθρωπιστικό άσυλο σε όσους το ζητήσουν.

Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα να μπει μπροστά, να εντείνει την αλληλεγγύη του, να απομονώσει τις ρατσιστικές εκδηλώσεις και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αναγκών των προσφύγων.

Να διεκδικήσει:

– Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν.

– Εξασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς μετακίνησης των προσφύγων στα κράτη – μέλη της ΕΕ, που έχουν ως πραγματικό προορισμό.

– Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και ασύλου.

– Δημιουργία ανθρώπινων χώρων υποδοχής και φιλοξενίας.

– Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

– Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες.

– Αποδέσμευση από τους ευρωατλαντικούς οργανισμούς.”

Σχολιάστε