My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Οι απλήρωτοι των δήμων ν. Κιλκίς

Ερώτηση για τους απλήρωτους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των δήμων Κιλκίς και Παιονίας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας.

voithia_sto_spiti-001Όπως τονίζουν οι βουλευτές, οι 35 εργαζόμενοι στο Δήμο Κιλκίς κι οι 10 σ` αυτόν της Παιονίας παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες οι πρώτοι και 5 οι δεύτεροι, ενώ στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται και οι 54 εργαζόμενοι του Δήμου Κιλκίς και οι 10 του Δήμου Παιονίας, που δουλεύουν στις κοινωφελείς επιχειρήσεις (ΚΔΑΠ, παιδικοί σταθμοί).

Οι δυο βουλευτές ζητούν να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, καθώς και να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη.

Η ερώτηση: 

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, λόγω της υποχρηματοδότησης και της  υποστελέχωσης του ενώ παρατηρείται πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών στους εργαζόμενους σε αυτό.            

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των 35 και 10 εργαζόμενων στο Δήμο Κιλκίς και στο Δήμο Παιονίας αντίστοιχα, της Π.Ε. Κιλκίς. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα του Δήμου Κιλκίς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες, ενώ αυτοί του Δήμου Παιονίας, εδώ και πέντε μήνες. Στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται και οι 54 εργαζόμενοι του Δήμου Κιλκίς και 10 του Δήμου Παιονίας, που δουλεύουν στην κοινωφελή επιχείρηση (ΚΔΑΠ, παιδικοί σταθμοί).

Να σημειώσουμε ότι περίπου το 95% αυτών των εργαζόμενων, δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ καθυστερήσεις στην πληρωμή δεδουλευμένων σημειώνονται και στους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση και  πλέον δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Παράλληλα βιώνουν συνθήκες εργασιακής ομηρίας και  ανασφάλειας, αφού δουλεύουν για χρόνια με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης.

Στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που η κατάσταση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα συνεχώς επιδεινώνεται, η ανάγκη για ανάπτυξη των δημόσιων και δωρεάν προνοιακών δομών που θα καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες τους, χωρίς αποκλεισμούς, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

Η ίδια η πραγματικότητα όμως επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση που επικρατεί συνολικά στις όποιες δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας σήμερα έχουν απομείνει, στο προγράμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τις άλλες δομές  κοινωνικής μέριμνας, είναι τραγική. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγραμματα και τις αντιστοιχες δομές παραμένουν συχνά  απλήρωτοι,  πληρώνουν και από την τσέπη τους  για να κινηθούν και να βρεθούν δίπλα σ’ αυτούς που τους έχουν ανάγκη, αφού οι Δήμοι δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα μετακίνησης τους και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν ούτε καν  μέσα μετακίνησης, παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις των αρμοδιων φορεων .

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

– Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας, να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη συνέχεια του έργου τους και η  λειτουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών όπως  “ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ”, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στην περιοχή.

– Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στα αντίστοιχα προγράμματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να προσληφθεί το επιπλέον αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

– Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και δωρεάν, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εισοδηματική κατάστασή τους,  Έλληνες και  μετανάστες».

 

Σχολιάστε