My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Το θερινό σινεμά “Δ. Ζωηρός”

Της Ελένης Μυρωνίδου.


Στη διάρκεια του χειμώνα λίγα πράγματα γίνονται στη μικρή μας πόλη. Το καλοκαίρι όμως, που ο κόσμος βγαίνει έξω για δροσιά, για καφεδάκι με φίλους, για φαγητό,οι εναλλακτικές πηγές διασκέδασης δεν είναι πολλές όμως κάτι έχουν να προσφέρουν.

Η μία είναι το θέατρο λόφου, χώρος συναυλιών, χώρος παραστάσεων θεάτρου και των δύο σχολών χορού του Κιλκίς. Η άλλη είναι το θερινό σινεμά “Δημήτριος Ζωηρός”, το οποίο κατασκευάσθηκε μέσω κάποιου αναπτυξιακού προγράμματος leader και αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή απ τον κόσμο του Κιλκίς.

Θερινά σινεμά λειτουργούν σε κάθε δήμο που σέβεται τον εαυτό του και την παράδοση του. Όχι την ιστορική φυσικά αλλά μια αγαπημένη συνήθεια συνάθροισης και παρακολούθησης ταινιών η οποία τραβάει πίσω σε παιδικά χρόνια και όποιος την έζησε ως παιδί την θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική.

Το θερινό λοιπόν σινεμά του Κιλκίς μετά το καλοκαίρι του 2013 έπαθε καθίζηση. Το 2014 λειτούργησε με ομάδα εθελοντών αποκλειστικά και με λίγο σχετικά κόσμο, με ταινίες αξιόλογες μεν αλλά όχι σύγχρονες, διότι έλειπαν οι πόροι.

Το 2015 λειτούργησε με την ίδια ομάδα αλλά σε συνεργασία με το τμήμα πολιτισμού του δήμου και με ταινίες περισσότερες και πιο σύγχρονες, αξιόλογες επίσης, και η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη. Το 2016 λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο και με την παρουσία του σκηνοθέτη Μπουλμέτη στην ταινία Νοτιάς. Το 2017 λειτούργησε αποκλειστικά από τον δήμο Κιλκίς έχοντας κάθε μέρα sold out που λένε εισιτήρια.

Όλες τις χρονιές οι μετρήσεις και τα οφέλη είχαν θετικό πρόσημο με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά, πράγμα που το αντιλήφθηκαν και οι παρακολουθήσαντες τις ταινίες αλλά και οι άνθρωποι από το τμήμα πολιτισμού ειδικά και από τον δήμο γενικότερα.

Τι μας λέει όλο το παραπάνω εγχείρημα διατήρησης του θεσμού του θερινού σινεμά; Ότι τη θέλουμε ως πολίτες αυτήν την ανάπαυλα, την δροσιά, την συνάθροιση, τη συζήτηση στο διάλειμμα. Θέλουμε το ανέβασμα και το κατέβασμα και το κοίταγμα των αστεριών λίγο πριν αρχίσει η ταινία.

Ο δήμος τι σκοπό έχει; Δυστυχώς η πρόθεση του δεν είναι ορατή ακόμα, ενώ άλλοι δήμοι έχουν δημοσιεύσει ήδη και το πρόγραμμα των ταινιών. Για να μην θίξω τις λεπτομέρειες της συντήρησης των σανιδιών, των καρεκλών κλπ

Να το ξέρετε. Πολύ θα λυπηθούμε και σίγουρα δεν είναι δείγμα πολιτισμού να κλείνεις ένα κερδοφόρο θερινό σινεμά, γιατί δεν το θεωρείς άξιο ν’ ασχοληθείς μαζί του.

Σχολιάστε