My Twitter Feed

18 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Χώρος για φιλοξενία των αστέγων -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Κιλτίδης: Διολίσθηση σε διαστροφή! -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

“Στηρίξτε τις επιχειρήσεις” -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Επιτυχής ο αποχιονισμός σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ»

Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να είναι έτοιμος ο οδηγός για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης νοικοκυριών στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», που προωθείται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Στο νέο πρόγραμμα θα προβλέπεται ένα τμήμα επιδότησης ή/και δανείου (το επιτόκιο χρηματοδοτείται 100% από το ΕΤΕΑΝ), ενώ το υπόλοιπο της δαπάνης θα καλύπτεται από ίδια συμμετοχή του νοικοκυριού. Συγκεκριμένα το επιδοτούμενο ή/και δανειοδοτούμενο σκέλος θα αφορά έως το 70% της δαπάνης και θα εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια που θα εξειδικευθούν στον οδηγό του προγράμματος, ενώ η συμμετοχή κάθε νοικοκυριού πρέπει να καλύπτει το υπόλοιπο ποσό της δαπάνης.

Αναλυτικότερα, η χρηματοδότηση γίνεται είτε με ιδία κεφάλαια και επιχορήγηση είτε με άτοκο δάνειο από τις τράπεζες και επιχορήγηση. Εφόσον κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα (εγκριθεί η αίτηση) θα έχει δικαίωμα να λάβει το ποσόν της επιδότησης το οποίο πάει απευθείας για την πληρωμή των προμηθευτών. Έτσι αν για παράδειγμα κάποιος προχωρήσει σε παρεμβάσεις ύψους 10.000 ευρώ και πληροί τα κριτήρια για να λάβει το μέγιστο της επιδότησης θα πάρει 7.000 ευρώ από το πρόγραμμα και τα υπόλοιπα 3.000 θα πρέπει να τα βρει ή από τις τράπεζες ή από ιδία κεφάλαια.

Για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα διατεθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία σε συνδυασμό με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, θα κινητοποιήσουν πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Οι ωφελούμενοι αναμένεται να προσεγγίσουν τις 40.000. Η προκήρυξη αναμένεται στο προσεχές δίμηνο και η διαδικασία υποβολής της αίτησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που επεξεργάζεται τα εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα γίνεται η επιδότηση ή/και η δανειοδότηση, είναι να υπάρξουν περισσότερες κατηγορίες –ίσως και επτά– σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που περιελάμβανε τρεις βασικές εισοδηματικές κατηγορίες.

Το οικογενειακό ή το ατομικό εισόδημα θα παραμένει το βασικό κριτήριο για την κατάταξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιδότησης, αλλά θα προστεθεί η παράμετρος των προστατευόμενων μελών, έτσι ώστε όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό επιδότησης αλλά και όσο περισσότερα είναι τα προστατευόμενα μέλη τόσο μεγαλύτερο να είναι το ποσοστό επιχορήγησης. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά επιχορήγησης φτάνουν έως και 70% και κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών. Αυτό ξεκινά από 25% και ανεβαίνει κατά 5% ανά παιδί.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών είναι μέχρι 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ. Δηλαδή μία κατοικία 100 τ.μ. θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση και άτοκο δάνειο ή και με τα δύο κίνητρα έως και τα 25.000 ευρώ. Μία κατοικία 60 τ.μ. θα ενισχυθεί για 15.000 ευρώ. Τα είδη των κατοικιών που μπορούν επιδοτηθούν από το Πρόγραμμα είναι: η μονοκατοικία , η πολυκατοικία για το τμήμα της που αφορά στο ως σύνολο των διαμερισμάτων του κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Οι εργασίες για να είναι επιλέξιμες από το Πρόγραμμα, θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και θα αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Με την ολοκλήρωση της συλλογής του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, υποβάλλεται αίτηση σε συμβαλλόμενη Τράπεζα. Σε περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου υποβάλλεται αρχικά αίτηση από εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και εν συνεχεία το σύνολο των αιτήσεων των ιδιοκτητών στην ίδια τράπεζα.

Θα υπάρχει δυνατότητα για πρόσληψη ενεργειακού συμβούλου που θα προετοιμάζει την αίτηση, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας και η διασφάλιση της υλοποίησης των επεμβάσεων θα πιστοποιούνται από ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά τις παρεμβάσεις και να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ενέργειας που αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς.

Η διαδικασία θα προβλέπει ότι σε πρώτη φάση οι δυνητικά ωφελούμενοι θα συμπληρώνουν στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος την αίτηση που θα αναρτηθεί στην επίσημη διαδικτυακή πύλη, θα αναρτούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και θα επιλέγουν, εάν επιθυμούν χορήγηση δανείου, την τράπεζα που θα εξετάσει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Πηγή: plan.gr

Σχολιάστε