My Twitter Feed

3 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Το ενδιαφέρον στο Eurogroup

Εβδομαδιαία οικονομική ανασκόπηση από την ZOTOS ΑΕΠΕΥ.

Eurogroup-GreeceΤο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων είναι στραμμένο στα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας. Ο πρόεδος Ντέισεμπλουμ σε συνέντευξή του τονίζει πως από χρηματοοικονομικής άποψης είμαστε πιο ισχυροί από ό,τι πριν τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση της Αθήνας και υπάρχει παντού περισσότερη εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη. Πολιτικά, όμως, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων, τόνισε. Η νομισματική ένωση είναι ισχυρή αλλά πρέπει να αντικρούσει την αδυναμία της πολιτικής ένωσης. Από την μεριά της Ελλάδας ο υπουργός Δραγασάκης τονίζει πως η επιδίωξη της χώρας είναι να βρεθεί μια καθαρή λύση που θα ξαναδώσει μέλλον στην οικονομία.

Παράλληλα, την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 14 Αυγούστου 2015. Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 (Τ+2). Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ της εταιρείας βρετανικών συμφερόντων Loyalward L.t.d., σε έκταση 22.120,349 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού που βρίσκεται πλησίον του Φοινικοδάσους Βάι της Κρήτης, ενέκρινε η Ολομέλεια του Συμβούλιου Επικρατείας.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, θετικά θα κινηθούν φέτος τα μεγέθη του ομίλου Τιτάν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησής του, εξαιτίας της βελτίωσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων που αναμένεται στις δύο σημαντικότερες αγορές που δραστηριοποιείται, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο.

Σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για το θέμα τις αναχρηματοδότησης βρίσκεται η Forthnet, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας, στο τέλος του 2014, ανερχόταν στα 324 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Η τιμή της μετοχής της έχει μειωθεί κατά 11% φέτος, φτάνοντας την αξία της στα 87,9 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ, που ανήκει στην Deutsche Telecom, υπέβαλε στις 7 Ιουλίου 2014, μη δεσμευτική προσφορά ύψους 300 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Nova. Δέκα ημέρες μετά, η κοινοπραξία Vodafone και Wind κατέθεσαν κοινή μη δεσμευτική προσφορά, με αντίτιμο από 1,70 ευρώ έως 1,90 ευρώ ανά μετοχή.

Την Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015, στις 17.20, θα ανακοινώσει η Alpha Bank ΑΛΦΑ τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2015, με προγραμματισμένη ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών.

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς για το πρώτο τρίμηνο του 2015. H σχετική τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, στις 6 μ.μ.

Η 19η Ιουνίου ορίστηκε ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος της Στέλιος Κανάκης ΑΒΕΕ για τη χρήση 2014. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 και θα πραγματοποιηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς.

zotos-eeΑνησυχίες εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε απάντησή του ο κος Ντράγκι, υποστηρίζει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προχωρά καλά και οι ανησυχίες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη ομολόγων στην αγορά δεν δικαιολογούνται. Δεν συντρέχει κανένας λόγος να αλλάξει η σύνθεση αυτών των αγορών αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα είναι επαρκώς ευέλικτο προκειμένου να υπάρξουν προσαρμογές εάν αλλάξουν οι συνθήκες.

Η οικονομική ανάκαμψη στην Πορτογαλία συνεχίζει να είναι «μέτρια» παρότι έχει γίνει «σημαντική πρόοδος», εκτίμησε το ΔΝΤ, καλώντας παράλληλα τη Λισαβόνα να συνεχίσει τις προσπάθειες για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Το Ταμείο επισημαίνει το χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων, το υψηλό χρέος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και την απογοητευτική εικόνα στην αγορά εργασίας, που αμαυρώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Η Πορτογαλία επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2014 (+0,9%) και, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,6% το 2015.

Ανοδικά συνέχισαν να κινούνται οι γερμανικές εξαγωγές τον Μάρτιο, διευρύνοντας τα κέρδη του προηγούμενου μήνα, χάρη στην ισχυρή ζήτηση σε αγορές εκτός Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, έπειτα από αύξηση 1,4% που είχαν σημειώσει τον Φεβρουάριο. Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 2,4%, έπειτα από άνοδο 1,3% που είχαν καταγράψει τον προηγούμενο μήνα.

Το εμπορικό πλεόνασμα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας διαμορφώθηκε στα 19,3 δισ. ευρώ, ελαφρώς κάτω από τα 19,8 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τη θετική τάση που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,5% τον Μάρτιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2014. Ωστόσο την αντίθεσή του στην πολιτική της υπερβολικής λιτότητας εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας δηλώνοντας πως αυτή η πολιτική ζημιώνει την Ευρώπη.

martio-zotos0002Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε σήμερα ότι μειώνει εκ νέου τα επιτόκιά της, για τρίτη φορά από το Νοέμβριο. Tο ετήσιο επιτόκιο δανεισμού μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,1%. H κίνηση αυτή θα στηρίξει την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας συνεχίζοντας τη μείωση του κόστους της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και στηρίζοντας τη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.
Απρόσμενη πτώση παρουσίασαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Απρίλιο, σε μια τελευταία ένδειξη της αδυναμίας που χαρακτηρίζει την κινεζική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 6,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2014, έπειτα από πτώση 14,6% που είχε σημειώσει τον Μάρτιο.

zotos-usaΟ ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στις ΗΠΑ ανέκαμψε τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε χαμηλό σχεδόν επτά ετών. Tον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 223.000 νέες θέσεις εργασίας – βάσει του αριθμού των εργαζομένων σε λίστες μισθοδοσίας εκτός του αγροτικού κλάδου – με την αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο υπηρεσιών να αντισταθμίζει τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στον εξορυκτικό τομέα.

Ολοκληρώνονται σήμερα, εκτός απροόπτου, οι διαβουλεύσεις για την έκτη επικαιροποίηση του κυπριακού μνημονίου.

Η κυπριακή κυβέρνηση προσδοκά μια θετική αξιολόγηση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 86 εκατ. ευρώ από το ΔΝΤ και θα οριστικοποιήσει τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Με μικρές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μια συνεδρίαση που έδειχνε ότι οι εγχώριοι επενδυτές τηρούν πλέον στάση αναμονής των εξελίξεων στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ενώ ταυτόχρονα προχώρησαν σε διορθώσεις χαρτοφυλακίων κατοχυρώνοντας μέρος των κερδών τους.

Ο Γενικός Δείκτης σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 1,95%. Η προσδοκία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ πιστωτών και κυβέρνησης φαίνεται να αποκτά βάσιμες πιθανότητες υλοποίησης μετά από πολλά στάδια παλινδρομήσεων και ζυμώσεων καθώς σταδιακά κλείνουν τα ανοικτά μέτωπα που αποτελούσαν εμπόδιο για την συμφωνία. Ήδη η αγορά έχει αρχίσει και επανεξετάζει αποτιμήσεις και τις «περιπτώσεις της επόμενης ημέρας» αφού η ορατότητα θα βελτιωθεί προοδευτικά και θα επαναξιολογηθούν οι μαζικοί κίνδυνοι που είχαν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις.

Με κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή ο χρυσός και το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να επανατοποθετούνται υπό την προοπτική της ανάκαμψης της οικονομίας. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,6% στα 1.188,90 δολάρια η ουγγιά.  Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 1,2%. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 0,8%, κλείνοντας στα 59,39 δολάρια, ενώ κατέγραψε εβδομαδαία κέρδη 0,4%.

Με τα μεγαλύτερα κέρδη του τελευταίου μήνα έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με την αγορά να δείχνει την ικανοποίησή της από τα στοιχεία από την αγορά εργασίας, τα οποία δείχνουν ότι η οικονομία ανακάμπτει.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,49% στις 18.191,11 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,17% στις 5.003,55 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,35% στις 2.116,09 μονάδες.

may_2_weekly report-page0004

zotos-1

Σχολιάστε