My Twitter Feed

19 Ιουλίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Πράσινοι” μεν, ανοδικοί δε! -

Κυριακή, 18 Ιουλίου, 2021

Άναρχη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών -

Σάββατο, 17 Ιουλίου, 2021

“Υπό εξαφάνιση οι τράπεζες” -

Παρασκευή, 16 Ιουλίου, 2021

Τα είπε με παράγοντες και φορείς -

Παρασκευή, 16 Ιουλίου, 2021

Στόχος η αύξηση των εμβολιασμών -

Παρασκευή, 16 Ιουλίου, 2021

Δήμος Κιλκίς με Έξυπνα Χωριά -

Παρασκευή, 16 Ιουλίου, 2021

Επίσκεψη Καλαφάτη σε Κιλκίς -

Πέμπτη, 15 Ιουλίου, 2021

Έμποροι – ΕΒΕ: Εμβολιαστείτε! -

Τετάρτη, 14 Ιουλίου, 2021

Το αρχαιότερο σωζόμενο τραγούδι

Το αρχαιότερο- εξ ολοκλήρου σωζόμενο- τραγούδι του κόσμου, ένας ύμνος στη ζωή, κληρονομιά των αρχαίων ποιητών, γέμισε με τη μελωδία του, τον απαλό ουρανό της καταπράσινης Κούπας του Δήμου Παιονίας Κιλκίς, στο όρος Πάικο, προτρέποντας τους ανθρώπους του σύγχρονου καιρού να κάνουν ό,τι ακριβώς λέει ο στίχος:” ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ…” (όσο ζεις, λάμψε).

Στη σκιά του άλσους των υπεραιωνόβιων βελανιδιών της Κούπας- ενός αληθινού μνημείου πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς, που στέκει αγέρωχο και ακμαίο να δημιουργεί και αφηγείται ιστορίες αιώνων -το απόγευμα της 9ης Ιουλίου, το άλσος έγινε “δίαυλος” επικοινωνίας μας με τους αρχαίους μουσικούς για να μας μεταφέρουν τις μελωδίες τους και αυτό το τόσο επίκαιρο μήνυμα ζωής.

Οι υπεραιωνόβιες βελανιδιές υποδέχθηκαν ως πρέσβειρες του χρόνου τους διαδικτυακούς θεατές

(σ.σ. η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίαςαπό τον COVID-19), γεφυρώνοντας το παρόν με το παρελθόν, αφήνοντας μέσα και από τα θροϊσματα των φυλλωμάτων τους, να αναδύεται η μουσική, η μελωδία και ο στίχος των αρχαίων μας ποιητών, του Σείκιλου (2ος πχ αιώνας) και του Μεσομήδη, (2ος μχ αιώνας), με έργα τα οποία εναρμόνισε και ερμήνευσε με συναρπαστικό τρόπο ο κιθαριστής Νεκτάριος Γαραντζώτης.

Την παραγωγή επιμελήθηκε ο Γιάννης Κίτης, ενώ η Ιφιγένεια Δανιήλ ήταν αυτή που ως άλλη γεφυροποιος παρουσίασε- σε κείμενα του ιδίου – τον τρόπο με τον οποίο οι βελανιδιές ανά τους αιώνες προκάλεσαν δέος, έμπνευση και δημιουργία και ήταν το πλέον κατάλληλο μέρος για να ζωντανεψει-έπειτα από δύο χιλιάδες χρόνια- αρχαία μουσική και μελωδία.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κούπας, με τη στήριξη της τοπικής Κοινότητας Σκρα του Δήμου Παιονίας, Κιλκίς και του Συνεταιρισμού Διαχείρισης του Δάσους Κούπας.

Ερμηνεύτηκαν κατά σειρά:

  1. Το τραγούδι του Σείκιλου, “ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ”. 2ος πΧ-1ος μΧ αιώνας, διάρκεια 5,25′.

  2. Ο παιάνας του Αθήναιου, 127 πΧ, διάρκεια 6,55′.

  3. Ύμνος στον Ήλιο, Μεσομήδης ο Κρης, 2ος μΧ αιώνας, δειάρκεια 2′

  4. Υποδόχμιο, σύνθεση του Νεκτάριου Γαραντζώτη, βασισμένη στον αρχαίο ελληνικό ρυθμό υποδόχμιο, καθώς και σε αρμονίες και κλίμακες της εποχής της αρχαίας Ελλάδας, 5ος προς 4ο πΧ αιώνας, διάρκεια 1,55′.

Εναρμόνιση -Ερμηνεία: Νεκτάριος Γαραντζώτης

Κείμενα -Επιμέλεια παραγωγής: Γιάννης Κίτης

Αφήγηση: Ιφιγένεια Δανιήλ

Παραγωγή: Νίκος Αρβανιτίδης.

Ο σύνδεσμος (λινκ) μέσω του οποίου μεταδόθηκε η εκδήλωση είναι ο ακόλουθος : https://www.youtube.com/watch?v=JACT3XrPveI

Σχολιάστε