My Twitter Feed

23 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Τους γυρίζουν όλους σε Ειδομένη

Το τελευταίο διάστημα στην Ειδομένη παρατηρείται πως φτάνουν στον καταυλισμό πρόσφυγες, που ήδη είχαν φύγει από το πέρασμα των συνόρων όταν ήταν ανοιχτό.

prosfyges_EIDOMENIΔιαβάστε το ρεπορτάζ του Κώστα Καντούρη στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής 17 Απριλίου:

Η Χίαμ Αλαμπντάλ είναι Γιαζίντι από το Ιράκ. Βρίσκεται στην Ειδομένη εδώ και περίπου έναν μήνα, όμως δεν έφτασε στον καταυλισμό των ελληνοσκοπιανών συνόρων ακολουθώντας τις συνήθεις διαδρομές. Βρέθηκε στην Ελλάδα μέσω ΠΓΔΜ, καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας την επαναπροώθησαν βίαια μέσα από μία τρύπα του φράχτη. Το ίδιο νωρίτερα είχαν κάνει και οι αρχές της Σερβίας.

 Οι εγκλωβισμένοι στα σερβοσκοπιανά σύνορα και οι υπόλοιποι, που είχαν «κολλήσει» στα σερβοκροατικά, προωθούνται κάτω από τη μύτη των ελληνικών αρχών πάλι τη χώρα μας. Ακόμη και αυτοί που δεν είχαν περάσει ποτέ από την Ελλάδα, ακολουθώντας άλλες διαδρομές.

Η 35χρονη Γιαζίντι κάθεται σε ένα κρεβάτι μίας μεγάλης σκηνής του «καμπ 3», που στήθηκε από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη. Ταξίδεψε με άλλους 130 Κούρδους από το Ιράκ, στην πλειονότητά τους Γιαζίντι, από άλλη διαδρομή και όχι από τη θάλασσα. Όπως περιέγραψε στη «ΜτΚ» η Χίαμ ξεκίνησε από την Τουρκία και πέρασε τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα. «Εκεί μας έβαλαν σε μία φυλακή. Μετά μας μετέφεραν σε έναν καταυλισμό προσφύγων κοντά στη Σόφια και διακινητές, που ήταν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, μας οδήγησαν στα σύνορα με τη Σερβία», είπε.

Όλα ξεκίνησαν στις 5 Φεβρουαρίου, δηλαδή περισσότερο από έναν μήνα νωρίτερα από το κλείσιμο των συνόρων. Στο «δρόμο των Βαλκανίων» για τους πρόσφυγες το ταξίδι μετά τη Σερβία ήταν το ίδιο. Όπως είπε η ίδια, όταν έφτασε στη Σερβία ταυτοποιήθηκε κανονικά, πήρε έγγραφα και δακτυλοσκοπήθηκε. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στα σερβοκροατικά σύνορα, όπου εγκλωβίστηκε. Τα σύνορα άρχισαν να κλείνουν από τις χώρες του βαλκανικού δρόμου, οι περιορισμοί τις τελευταίες ημέρες αυξάνονταν και η 35χρονη, μαζί με τους άλλους πρόσφυγες, εκδιώχθηκαν από τον καταυλισμό των συνόρων, πριν να μπουν στην Κροατία. Όπως είπε, οι Σέρβοι στη συνέχεια τους πήραν τα έγγραφα που τους είχαν οι ίδιοι δώσει και τα κατέστρεψαν. Τους οδήγησαν με τη βία στη νεκρή ζώνη των σερβοσκοπιανών συνόρων, όπου έμειναν πάλι επί μέρες εγκλωβισμένοι.

«Εκεί μας βοηθούσαν οργανωμένες ομάδες εθελοντών. Μέχρι που μας έστειλαν οι Σέρβοι στην ΠΓΔΜ, όπου βρεθήκαμε σε έναν άλλον καταυλισμό προσφύγων. Αντί να πηγαίνουμε προς την Κεντρική Ευρώπη, εμείς κατευθυνόμασταν στο νότο. Δυστυχία», είπε και έπιανε το κεφάλι της γι’ αυτό που έζησε. Επί 16 ημέρες έμεινε στον καταυλισμό της ΠΓΔΜ. Μέχρι που τους πήραν όλους μία νύχτα και τους προώθησαν στην Ελλάδα από μία τρύπα του φράχτη. «Ήταν πολύ κοντά στον καταυλισμό, ήρθαμε όλοι μαζί νύχτα και δεν ξέραμε πού πάμε, μέχρι που βρήκαμε όλους τους άλλους πρόσφυγες εδώ που περιμένουν ν’ ανοίξουν τα σύνορα», κατέληξε.

Με τη βία στην Ελλάδα

Μπορεί η ιστορία της Χίαμ να είναι διαφορετική από αυτήν των υπολοίπων, όμως τις τελευταίες ημέρες στην Ειδομένη καταγράφοντας αθρόες βίαιες -και παράνομες- επαναπροωθήσεις τις νυχτερινές ώρες. Οι αρχές της ΠΓΔΜ σπρώχνουν τους πρόσφυγες από τρύπες του φράχτη και τους οδηγούν πάλι στην Ειδομένη. Πρόκειται για Σύρους και Ιρακινούς, οι οποίοι είχαν περάσει κανονικά τα σύνορα, όταν αυτά ήταν ανοιχτά. Με τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Μία τέτοια ομάδα πάνω από 30 άτομα βρέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στον καταυλισμό της Ειδομένης. Ταλαιπωρημένοι περιέγραψαν αρχικά στους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ όσα πέρασαν. Ειδικότερα, είπαν ότι είχαν διασχίσει τα σύνορα στις αρχές Φεβρουαρίου, στις 2 του μήνα, κανονικά από το πέρασμα της Ειδομένης. Ελέγχθηκαν τα έγγραφά τους και μάλιστα πήραν νέα έγγραφα από τις σκοπιανές αρχές. Μόνο που πριν από την επαναπροώθησή τους οι αστυνομικοί των συνόρων του γειτονικού κράτους τα κατέστρεψαν.

Οι πρόσφυγες έμειναν για έναν μήνα και πλέον εγκλωβισμένοι στα σερβοσκοπιανά σύνορα, στον καταυλισμό του Νταβανάτσε. Στην Ειδομένη δείχνουν ότι έχουν… συνάλλαγμα, με χρήματα της ΠΓΔΜ που χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους αλλά και κουπόνια για το φαγητό του προσφυγικού καταυλισμού, αποδεικνύοντας έτσι ότι βρέθηκαν χωρίς παρατυπίες στο γειτονικό κράτος, όμως παρ’ όλα αυτά με αγριότητα τους επέστρεψαν.

«Μας είπαν ότι γυρνάμε πίσω στην Ελλάδα. Άλλους τους είπαν ότι θα τους μεταφέρουν σε ένα άλλο καμπ στη Σερβία και τους έφεραν μέσα στη νύχτα εδώ. Πολλοί ήθελαν να κάνουν αιτήσεις ασύλου, για να μην επιστρέψουν, όμως τους το απαγόρευσαν, λέγοντας ότι άσυλο μπορούμε να ζητήσουμε μόνο στην Ευρώπη και ότι εκεί δεν είναι Ευρώπη», περιέγραψαν.

ΠΓΔΜ: Η ωμή βία έχει παρελθόν

Σκοπιανοί αστυνομικοί στα σύνορα μοιράζουν μπουκάλια με νερό από τις τρύπες του φράχτη στο πέρασμα της Ειδομένης. Η σκηνή καλύπτεται από αρκετές κάμερες στην πλευρά της ΠΓΔΜ και είναι σουρεαλιστική. Καταγράφηκε τον περσινό Αύγουστο. Λίγες ημέρες νωρίτερα οι δυνάμεις των αρχών ασφαλείας του γειτονικού κράτους είχαν επιτεθεί σε εκατοντάδες πρόσφυγες, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Στη συνέχεια προσπάθησαν να προβάλουν ένα… ανθρώπινο πρόσωπο.

Κανείς στην ελληνική πλευρά δεν είχε αυταπάτες για την αγριότητα των κατασταλτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ. Τα τελευταία επεισόδια στο φράχτη της Ειδομένης, την περασμένη Κυριακή και την Τετάρτη, επιβεβαίωσαν πως η εντολή που τους έχει δοθεί είναι να καταστείλουν κάθε απόπειρα… διαμαρτυρίας, ακόμη και όταν ένας πρόσφυγας απλώς ακουμπάει τις κονσερτίνες. Έτσι συνέβη τις τελευταίες ημέρες. Η βροχή από τα δακρυγόνα, τις κρότου – λάμψης, όμως και πλέον των πλαστικών σφαιρών ήταν πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ακόμη και για την καταστολή των πιο βίαιων συγκρούσεων που έχουν σημειωθεί.

Η ωμή βία των Σκοπιανών έχει προκαλέσει αντιδράσεις διεθνώς, ειδικά από οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, όμως αυτό δεν τους εμποδίζει καθόλου να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες της Ειδομένης ως εν δυνάμει απειλή για το κράτος τους και να μη διστάζουν να επιτεθούν με αυτόν τον τρόπο σε γυναίκες και παιδιά.

Σχολιάστε