My Twitter Feed

5 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Τοξικά απόνερα της επόμενης μέρας

xalkidikiΣάλος στην κοινωνία της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής από το χθεσινό δημοσίευμα μας.

Αυτοδιοικητικοί φορείς και επιστήμονες ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας.

Η “Ελληνικός Χρυσός” παραδέχεται την ύπαρξη τοξικών λυμάτων, αλλά την αποδίδει στους “χρυσοθήρες” της δεκαετίας του ΄80! Την εταιρεία διαψεύδουν κάτοικοι της περιοχής.

Μ` αυτούς τους τίτλους συνοδεύει σημερινό (Πέμπτη) δημοσίευμά της, η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Ολόκληρο το δημοσίευμα στις ΣΕΛ. 42-43 στο φύλλο που κυκλοφορεί).

Στη συνέχεια παραθέτουμε δημοσιεύματα για τη χθεσινή αποκάλυψη-σοκ της ΕτΣ

Τοξική επένδυση: Βαρέα μέταλλα στα νερά της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής

Μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, όπως αρσενικό, μόλυβδος και ψευδάργυρος, εντοπίστηκαν στα νερά της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής τα οποία γειτνιάζουν με το εργοστάσιο της Εντοράντο Γκόλντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Βάσει μετρήσεων που έγιναν στα νερά που εκβάλλουν στον Στρυμονικό σε κοντινή απόσταση από ιχθυοκαλλιέργειες και μυδοκαλλιέργειες, εντοπίστηκε αρσενικό 49.000 φορές πάνω από τις προβλεπόμενες τιμές, μαγγάνιο 2.660 φορές περισσότερο, μόλυβδος 169 φορές περισσότερο ενώ πολύ παραπάνω από το φυσιολογικό όριο κινείται και ο ψευδάργυρος.

«Σας φέρνουμε αποδείξεις για το πώς εννοεί την περιβαλλοντική προστασία η Ελντοράντο», σημειώνει στην εφημερίδα η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, που σχολίασε ότι «αν και η εταιρία διατείνεται ότι κάνει την μεγαλύτερη περιβαλλοντική αποκατάσταση στην Ευρώπη, το μόνο “πράσινο” που έχει κάνει μέχρι σήμερα είναι να βάψει πράσινο το εργοστάσιό της».

Την περασμένη Δευτέρα, η βουλευτής και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη, Κώστας Ευθυμίου, προχώρησαν σε καταγγελία των παραπάνω μετρήσεων στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κοινοποιώντας παράλληλα την καταγγελία στον δήμαρχο Βόλβλης, Δημήτρη Γαλαμάτη.

Στην καταγγελία εξηγούν πως προέβησαν σε δειγματοληψία και πως στην συνέχεια παρέδωσαν το δείγμα προς ανάλυση σε διαπιστευμένο εργαστήριο. Τονίζουν, μάλιστα, ότι στο ένα από τα δυο ρεύματα των Καλυβιών Βαρβάρας, τα οποία γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις της Ελντοράντο Γκόλντ, υπήρχαν τοποθετημένοι σωλήνες εκροής που απέβαλλαν υγρά μερικών κυβικών μέτρων την ώρα.

Οι δυο καταγγέλοντες ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν άμεση αυτοψία στους χώρους αυτούς, να γίνουν νέες δειγματοληψίες και αναλύσεις και να εξεταστεί εάν πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι της ΑΕΠΟ και ειδικότερα εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι που αναφέρονται στο υποέργο Εργοστάσιο Εμπλουτισμού Ολυμπιάδας της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός.

Την μεταβίβαση των στοιχείων στα αρμόδια όργανα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κρίνει απαραίτητη και ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Γιάννης Ζαμπετάκης, ο οποίος εκφράζει στην Εφ.Συν. «απορίες και εύλογη ανησυχία για το αν είναι ανθρωπογενούς προέλευσης και τι είδους ανθρωπογενούς προέλευσης οι επιβαρύνσεις που διαπιστώνονται».

inews.gr

Καρκινογόνα μέταλλα στη Χαλκιδική

Οταν επαληθευτούν οι μετρήσεις του διαπιστευμένου στο εθνικό σύστημα διαπίστευσης ειδικευμένου εργαστηρίου που μαρτυρούν ότι τα βαριά μέταλλα στα δύο ρέματα της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής που γειτνιάζουν με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», πρέπει οι δραστηριότητες της εταιρείας εξόρυξης χρυσού να σταματήσουν άμεσα, διότι εγκυμονούν σοβαρούς (αν όχι θανάσιμους) κινδύνους για το περιβάλλον της περιοχής και την υγεία των κατοίκων.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του εργαστηρίου, το αρσενικό είναι 49.000 φορές πάνω από τις προβλεπόμενες τιμές, το μαγγάνιο 2.660 φορές, 169 ο μόλυβδος και πολύ πάνω από το φυσιολογικό ο υδράργυρος. Τα ρέματα, από την ιλύν των οποίων ελήφθησαν δείγματα, έχουν άμεση σχέση με τον υδροφόρο ορίζοντα και σε κοντινές αποστάσεις από τα σημεία εκβολής υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες και μυδοκαλλιέργειες. Ο κίνδυνος επέκτασης της τοξικότητας είναι μεγάλος, γι’ αυτό και οι κάτοικοι ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών οργάνων ώστε να γίνει η δειγματοληψία και να ληφθούν άμεσα αποφάσεις.

Διότι, όπως όλα δείχνουν, το εργοστάσιο της εταιρείας λειτουργεί ανεξέλεγκτα, αδιαφορώντας (;) για τις επιπτώσεις που έχει η εκβολή των τοξικών αποβλήτων του εργοστασίου στον Στρυμονικό Κόλπο και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Το γεγονός ότι καθηγητές υδρογεωλογίας κάνουν λόγο για «ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί» ένεκα των υπερβολικών τιμών που φέρουν τα βαρέα μέταλλα και τα τοξικά (το αρσενικό θεωρείται πολύ τοξικό και καρκινογόνο) οφείλει να προβληματίσει όχι μόνο τους κατοίκους, αλλά και τους (αμετανόητους;) επενδυτές, τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση. Η διαβίβαση των στοιχείων της έρευνας στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος πρέπει να μπει σε προτεραιότητα εάν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πράγματι για την ανθρώπινη (και φυσική) υγεία.

Μπορεί ο καπιταλισμός να διαφημίζει την ανάπτυξη ως πανάκεια, όταν όμως αυτή η ανάπτυξη οδηγεί στον θάνατο οφείλει να ανασχεθεί. Σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, τα στελέχη της εταιρείας απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως στις επίμονες ερωτήσεις για τις αρνητικές τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων σχετικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο τρόπος τους δείχνει ότι δεν είναι απλή υπεκφυγή, αλλά σχεδόν περιφρόνηση, αφού ανερυθρίαστα επικαλούνται μόνο το θέμα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από τη λειτουργία της εταιρείας. «Ζούμε -λένε- παραλογισμό και μικροπολιτικές στη Χαλκιδική». Πράγματι, έχουν δίκιο, μόνο που ο παραλογισμός αφορά τη δική τους επιμονή να λειτουργήσει απρόσκοπτα η εταιρεία χωρίς να ληφθεί υπόψη η πολύτιμη και μοναδική υγεία. Το παραμύθι (ελκυστικό, σίγουρα) της ανάπτυξης θέσεων εργασίας και ας έρθει η γη ανάποδα δεν μπορεί να ανατρέψει την αλήθεια του επικείμενου θανάτου μιας πανέμορφης περιοχής.

efsyn.gr

Σχολιάστε