My Twitter Feed

14 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Αδειάζει από ασθενείς covid το ΓΝΚ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Νέα οχήματα στο Δήμο Παιονίας -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Χωρίς δομή Αναφοράς το Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Ανδρίτσος: Ανακρίβειες ΠΟΕΔΗΝ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Τι προβλέπει το πόρισμα για ΤΕΙ

Επιβεβαιώνεται ότι για το Τμήμα ΤΕΙ του Κιλκίς προτείνεται να μετατραπεί σε δομή του «Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών» με έδρα την Θεσσαλονίκη και περιεχόμενο σπουδών αντίστοιχο του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης, με τις σπουδές στο εν λόγω τμήμα να αφορούν και ξένους φοιτητές.

Παράλληλα η πρόταση προβλέπει και τη  λειτουργία τεσσάρων τμημάτων διετούς φοίτησης μεταλυκειακών ΙΕΚ με πολύ χαμηλό κόστος συμμετοχής, όπως τμήματα Αμπελουργίας-Οινοποιίας, Τεχνικού Τροφίμων, Τεχνικού Γραφείου Κοπτηρίου και Τεχνικού Προϊόντων Ένδυσης.

Αυτό βεβαιώνει η ΝΕ Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μετά από συνάντηση που είχε κλιμάκιό της με μέλη της διοίκησης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες).

Το κλιμάκιο που αποτελούσαν, ο γραμματέας Σταμάτης Παπουλίδης και τα μέλη Μαρία Μιχαηλίδου και Πέτρος Βαβάμης, επισκέφθηκε την Τρίτη 26 Ιουνίου το ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και συναντήθηκε με τον πρύτανη Δημήτριο Χασάπη, τον αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων και Προσωπικού Χαράλαμπο Στρουθόπουλο και την αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Ευαγγελία Μυροφόρα Θεοδωρίδου.

Θέμα της συζήτησης ήταν η επικείμενη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΔΠΘ) με τα ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας/Θράκης, καθώς τα προαναφερθέντα στελέχη συμμετείχαν στην επιτροπή για τη διαμόρφωση του πορίσματος του ΔΠΘ στη συνολική αναδιάταξη του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τη ΝΕ ΠΑΣΟΚ, από το διάλογο διαπιστώθηκε ότι από το 2019 δεν θα συμπεριλαμβάνεται το τμήμα ΤΕΙ του Κιλκίς στα μηχανογραφικά δελτία των μαθητών που θα αποφοιτήσουν από τα Λύκεια, καθώς το τελευταίο έτος υποβολής τέτοιου μηχανογραφικού δελτίου θα είναι το τρέχον. Κι όσο για το χρόνο ολοκλήρωσης των σπουδών όσων υποψηφίων θα εισαχθούν φέτος  στο ΤΕΙ Κιλκίς, θα είναι τέσσερα ή πέντε έτη.

Στο πόρισμα της η επιτροπή κάνει λόγο για την δημιουργία «Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών» με έδρα την Θεσσαλονίκη αλλά με τα μαθήματα να γίνονται σε δομές όπως αυτή του Κιλκίς, στις οποίες θα λειτουργούν κατ` ουσία προπτυχιακά τμήματα πανεπιστημιακού επιπέδου με δίδακτρα αντίστοιχα με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ένα από τα τμήματα αυτά θα βρίσκεται στο Κιλκίς, εφ` όσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Το τμήμα θα έχει περιεχόμενο σπουδών αντίστοιχο του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης, ενώ η παρακολούθηση του θα αφορά και ξένους φοιτητές.

Παράλληλα εντός του πορίσματος υπάρχει πρόταση για δημιουργία τεσσάρων τμημάτων διετούς φοίτησης μεταλυκειακών ΙΕΚ με πολύ χαμηλό κόστος συμμετοχής. Τμήματα όπως Αμπελουργίας-Οινοποιίας, Τεχνικός Τροφίμων, Τεχνικός Γραφείου Κοπτηρίου, Τεχνικός Προϊόντων Ένδυσης, στα οποία τμήματα η πιστοποίηση των αποφοίτων δεν θα χρειάζεται.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ με τίτλο “μαύρα μαντάτα για το τμήμα ΤΕΙ Κιλκίς”, αναφέρονται και τα εξής:

Όπως έγινε κατανοητό το τμήμα «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης» για πάρα πολλά χρόνια δεν έτυχε της προσοχής που άξιζε ούτε όσο συμπεριλαμβανόταν στα Παραρτήματα του ΤΕΙ Σίνδου ούτε βέβαια όταν συμπεριλήφθηκε στις δομές του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες) από την περίοδο της μεταρρύθμισης του Σχεδίου Αθηνάς το 2013, καθώς έχει μείνει με δύο καθηγητές ενώ επιπλέον το περιεχόμενο σπουδών και το προφίλ του τμήματος δεν  ακολουθεί τους κανόνες της Ακαδημαϊκότητας ενός Πανεπιστημιακού τμήματος  αντίστοιχου με αυτό που θα πρέπει να παρουσιαστεί μετά την συγχώνευση τον παραπάνω τριών Ιδρυμάτων.

Από πλευράς της η Ν.Ε ΠΑ.ΣΟ.Κ Κιλκίς επιφυλάχθηκε για τις δήθεν «καλές προθέσεις» του Υπουργείου Παιδείας περί αναβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω πορισμάτων,  αφού το τμήμα ΤΕΙ «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης»  ουσιαστικά καταργείται .

Η αντικατάσταση του τμήματος ΤΕΙ «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης» με τμήμα αντιστοίχου τύπου του «Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου» δεν σημάνει ότι θα πραγματοποιηθεί ντε φάκτο , διότι τα δίδακτρα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, συνήθως αρνητικός και αποτρεπτικός, για τέτοιου είδους περιεχόμενο σπουδών που μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία με τις πρακτικές της άφησε στο έλεος των συγκυριών χωρίς  δυνατότητες εξέλιξης.

Ο σύγχρονος και ακριβός εξοπλισμός του υφιστάμενου τμήματος ΤΕΙ Κιλκίς όπως όλα δείχνουν δεν θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του δημόσιου Πανεπιστημίου αλλά θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης ιδιωτικών φορέων…

Ενώ μέσω ΠΕΠ  έχει ήδη δρομολογηθεί η αγορά εξοπλισμού για το  τμήμα ΤΕΙ Κιλκίς 500.000 ευρώ (έχουν ξεπεραστεί και ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες).

Το Νέο, σύγχρονων προδιαγραφών ,Κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το τμήμα ΤΕΙ Κιλκίς, παρόλο που διαθέτει δυνατότητα κάλυψης τουλάχιστον τριών τμημάτων περιορίζεται στο ένα που πλέον απειλείται με κατάργηση…

Τελικά ενδιαφέρεται κανείς για την τύχη του ΤΕΙ Κιλκίς;”

Σχολιάστε