My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Για τη 5η αλήθεια Μητσοτάκη

Της Αντας Ψαρρά.


Η πέμπτη αλήθεια του Κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού είναι η ολική επαναφορά του δόγματος Νόμου και Τάξης. Το είδαμε από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, πριν ακόμα συγκροτηθεί η Βουλή.

Η υποβάθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι εκ των προτέρων (πριν ακόμα δοκιμαστούν) δογματικού τύπου ιδεοληπτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και φυσικά το πρώτο δείγμα του τι θα επακολουθήσει σε ό,τι αφορά τους κρατούμενους ήταν άλλη μια γεύση -αυτή τη φορά- από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Παρεμβάσεις ειδικά για τους κρατούμενους που, κατά τον πρωθυπουργό και άλλους ισχυρούς παράγοντες, δεν δικαιούνται όχι μόνο ευεργετικά μέτρα αλλά ούτε καν τα κεκτημένα για όλους τους κρατούμενους δικαιώματα.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Χρυσοχοΐδη και όχι τα δικαστικά συμβούλια φαίνεται ότι θα ρυθμίζουν κατά το δοκούν με νέους νόμους και νέες «πρωτοβουλίες» το ποιοι είναι οι εξ ορισμού επικίνδυνοι κρατούμενοι που αναμένεται να απομονωθούν, για ποιους θα παραμένουν «αόρατα» βασικά άρθρα του Συντάγματος και πώς τελικά θα «μαντρώνονται» συνολικά οι παραβάτες του νόμου και φυσικά οι μετανάστες.

Σε ό,τι αφορά τις φυλακές, πέρα από την εξαγγελία του… Μητροπολιτικού Πάρκου που θα αντικαταστήσει τις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, αναμένεται η εξαγγελία για το πού ακριβώς θα χτιστούν με δαπάνες του Δημοσίου οι νέες φυλακές. Στο σημείο αυτό ίσως ο πρωθυπουργός αναμένει από τον νέο περιφερειάρχη Αττικής τις πρωτοβουλίες για τον τόπο κατασκευής νέων χωματερών ούτως ώστε να καθοριστεί στη συνέχεια το πού θα μεταφερθούν και τα ανθρώπινα «απορρίμματα».

Αλλη προγραμματική δήλωση ήταν η αποτροπή της αποφυλάκισης «δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών». Δεν διευκρίνισε ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης αν εννοεί τις πρόωρες αποφυλακίσεις με όρους ή αν εννοεί ότι θα πεθαίνουν κάποιοι μέσα στις φυλακές κατά παράβαση όχι μόνο του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα, που προέβλεπε τη δυνατότητα αποφυλάκισης πριν συμπληρωθούν τα 25 χρόνια (ανώτερη ποινή), αλλά και κατά παράβαση του Συντάγματος που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και την απώλεια κάθε ελπίδας, που αποτελεί το βασικότερο κίνητρο του σωφρονισμού. Μην ξεχνάμε εδώ ότι στην Ελλάδα έχουμε πανευρωπαϊκά το ρεκόρ ισοβιτών παράλληλα με σχετικά χαμηλούς δείκτες βαριάς εγκληματικότητας.

Θα αλλάξει επίσης και το καθεστώς των αδειών, ακόμα κι αν το ποσοστό παραβιάσεων δεν ξεπερνάει το 2%. Αυτό θα αλλάξει με βάση την επιθυμία της κυβέρνησης να μη λαμβάνουν άδεια συγκεκριμένοι 2 ή 3 κρατούμενοι και όσοι άλλοι συμπαρασυρθούν από την μπάλα των απαγορεύσεων.

Οι γνωστές φυλακές (Σαμαρά-Αθανασίου) Γ΄ Τύπου επανέρχονται διά χειρός Μητσοτάκη, όπως και τα κλειστού τύπου κέντρα κράτησης μεταναστών.

Ολα αυτά τα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός με την προσθήκη της υπόσχεσης για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Τέλος, ειδικά για τους νέους προτεινόμενους για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, είναι μάλλον φανερό ότι η υπόσχεση για σεβασμό στην επετηρίδα και την αξιοκρατία δεν αρκεί, ιδίως όταν με τόση λύσσα η Ν.Δ. και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν κατασυκοφάντησαν τον νόμιμο τρόπο με τον οποίο έγιναν, με ευρύτατη αποδοχή, οι προηγούμενες επιλογές από τη Διάσκεψη τον Προέδρων της Βουλής και το υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Μόνη διαφορά ότι τώρα ασμένως, προφανώς, θα βάλει την υπογραφή του στο νέο Προεδρικό Διάταγμα ο Πρ. Παυλόπουλος.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε