My Twitter Feed

23 Οκτωβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τιμή στα τρία μαρτυρικά χωριά -

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, 2022

Γεωργαντάς:Επάρκεια λιπασμάτων -

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, 2022

Αγώνας για το Βοήθεια στο Σπίτι -

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, 2022

ΚΚΕ: Δώστε λεφτά για τη Παιδεία -

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, 2022

Ψηφιακό το Σπήλαιο με 3,3 εκατ.! -

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, 2022

Παιονία: Καμπανάκι για τη Παιδεία -

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, 2022

ΕΛΜΕ: Καλύψτε επιτέλους τα κενά -

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, 2022

Συλλαλητήριο ενάντια στην ακρίβεια -

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, 2022

Τιμή στα τρία μαρτυρικά χωριά

*Αγαθοπούλου: Ευτυχές γεγονός η εκδήλωση μνήμης.

Με μια σεμνή τελετή στο Μνημείο Πεσόντων, ο Δήμος Κιλκίς για πρώτη φορά διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης για να αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα των μαρτυρικών χωριών του ανατολικού Κιλκίς.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης, ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης κι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο ΔΣ Κιλκίς Παύλος Τονικίδης, ενώ η βουλεύτρια Ειρήνη Αγαθοπούλου σε δήλωσή της συγχαίρει το δήμο για τη πρωτοβουλία πραγματοποίησης της εκδήλωσης.

Σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο κ. Κυριακίδης αναφέρει και τα εξής:

“Το Κλειστό, το Αμπελόφυτο και η Κυδωνιά πλήρωσαν στις 25 Οκτωβρίου 1941 με αθώο αίμα την κτηνώδη βία των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Άμαχοι άνδρες εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ στις πλατείες των χωριών και στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Κλειστό. Χωρις έλεος, χωρίς οίκτο!

Τα Μαρτυρικά Χωριά παραδόθηκαν στις φλόγες και ο μαύρος καπνός του φασισμού σκέπασε για πάντα την ύπαρξη τους. Το Κλειστό, το Αμπελόφυτο και η Κυδωνιά έσβησαν για πάντα από τα χάρτη, δεν ξανακατοικήθηκαν ποτέ!

Με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών μας, καταδικάζουμε τη θηριωδία του Γερμανικού ολοκληρωτισμού και δηλώνουμε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη θυσία τους και πως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να επαναληφθούν αλλά ολοκαυτώματα. Ποτέ Ξανά!”

Δήλωση της Ειρ. Αγαθοπούλου

Σε δήλωσή της για την εκδήλωση μνήμης των μαρτυρικών χωριών των Κρουσίων, η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ειρήνη Αγαθοπούλου αναφέρει τα εξής:

Είναι ιδιαίτερα ευτυχές το γεγονός ότι ο Δήμος Κιλκίς αποφάσισε φέτος για πρώτη φορά να τιμήσει και επίσημα τη μνήμη των θυμάτων των Μαρτυρικών Χωριών Κλειστό, Αμεπλόφυτο και Κυδωνιά. Τα χωριά αυτά μπορεί να καταστράφηκαν από τους Ναζί και οι κάτοικοί τους να θανατώθηκαν βίαια, θα μείνουν όμως για πάντα στην ιστορία ως τόποι αντίστασης στους Γερμανούς κατακτητές.

Είναι τιμή μου και πάντα θα το λέω, που μέσα από τον αγώνα για αναγνώριση των χωριών αυτών ως μαρτυρικά, κατά την πρώτη θητεία μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, γνώρισα ανθρώπους σαν τον Βασίλη Κωνσταντινίδη, τον Πρόεδρο Κιλκισιωτών Αθήνας, που έφυγε άδοξα από κοντά μας πριν λίγα χρόνια και που είχε κάνει στόχο ζωής την ένταξη των τριών χωριών των Κρουσσίων στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας. Είναι τιμή μου που για τον σκοπό αυτό συνεργαστήκαμε στενά και με τον Μανώλη Γλέζο και τελικά αισθάνομαι ότι βάλαμε το λιθαράκι μας, μαζί φυσικά και με τις εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου Κιλκίς, για να βγει το Προεδρικό Διάταγμα του 2014, που αναγνωρίζει ως Μαρτυρικά Χωριά το Κλειστό, το Αμεπλόφυτο και την Κυδωνιά.

Οι θυσίες αυτές των προγόνων μας ας μείνουν οδηγός μας στον αγώνα απέναντι στον ναζισμό και τον φασισμό και απέναντι στη βία που πρεσβεύουν, και εμείς να αντιτάσσουμε πάντα την ομόνοια, την ομοψυχία και την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.”

*Η φώτο είναι από τη συνάντηση με τον Σύλλογο Κιλκισιωτών Αθήνας, τον Φεβρουάριο του 2013, στη Βουλή, με θέμα την ένταξη των χωριών των Κρουσσίων στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας.

Σχολιάστε