My Twitter Feed

15 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

ΤΕΧΝΗ: “Βεάκης”, το Θέατρο Λόφου

aimilios-veakisΤο Δ.Σ. της ΤΕΧΝΗΣ ΚΙΛΚΙΣ με επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής “Κιλκίς 1913-2013”, Τ. Αμανατίδη, προτείνει να ονομαστεί το Θέατρο Λόφου του Αγίου Γεωργίου Κιλκίς, σε  “Θέατρο Αιμίλιος Βεάκης”.

Η επιστολή:

κ. Πρόεδρε,

Το Δ.Σ. της Μ.Κ.Ε. ΤΕΧΝΗ Κιλκίς αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει, δι’ υμών, στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, να ονομάσει το Θέατρο Λόφου του Αγίου Γεωργίου “Θέατρο Αιμίλιος Βεάκης”, διότι:

1) Ο Αιμίλιος Βεάκης υπήρξε κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου κυρίως, αλλά και του κινηματογράφου, πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου από ιδρύσεώς του και κυριάρχησε στην Ελληνική Σκηνή επί 50 χρόνια, ερμηνεύοντας πολλούς μεγάλους ρόλους, όπως ο Βασιλιάς Ληρ, Άμλετ, Μάκβεθ, Οιδίποδα τύραννο κ.ά.

2)Υπήρξε δάσκαλος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε πολλούς νέους ηθοποιούς, δημιουργώντας έτσι τις βασικές προϋποθέσεις ενός εκλεπτυσμένου νεοελληνικού θεάτρου.

3) Ήταν πολύμορφο ταλέντο. Ήταν και ζωγράφος και ποιητής.

4) Πήρε μέρος στη μάχη του Κιλκίς το 1913 ως λοχίας, αγωνίστηκε με αυταπάρνηση και ανδρεία, γι ‘αυτό και τιμήθηκε με δύο πολεμικούς σταυρούς, την 25η Μαρτίου του 1915.

5) Τιμήθηκε ήδη το 1981 στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας, με μία έκθεση ενθυμημάτων του μεγάλου θεατράνθρωπου, όπου μεταξύ άλλων εκτέθηκαν και οι δύο πολεμικοί σταυροί μαζί με τα σχετικά έγγραφα όπου φέρουν την υπογραφή του Ελ. Βενιζέλου. Έτσι έγιναν ευρύτερα γνωστές οι ηρωικές σελίδες που έγραψε ο Αιμίλιος Βεάκης.

6) Τιμήθηκε ήδη στην Αθήνα και τον Πειραιά την γενέτειρά του, όπου θέατρα φέρουν το όνομά του.

7) Οφείλουμε και εμείς οι Κιλκισιώτες, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας, να αποδώσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο θεατράνθρωπο Αιμίλιο Βεάκη για την συμμετοχή του στη μεγάλη Μάχη, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξε σε αυτήν, δίνοντας το όνομά του στο Θέατρο Λόφου του Αγίου Γεωργίου.

Οι παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από την Εγκυκλοπαίδεια “Παιδεία”, και το βιβλίο του Χρήστου Ίντου “Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-2013 από το Κιλκίς στη Δοϊράνη και στη Στρώμνιτσα”. Ελπίζοντας στην αποδοχή της πρότασής μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.”

Σχολιάστε