My Twitter Feed

9 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Τα χωρια της Β. Χαλκιδικης χωριστηκαν στα δυο!

«Κάποτε στα χωριά γιορτάζαμε μαζί. Κάναμε μαζί Ανάσταση. Τώρα όλα τέλειωσαν». Τις συνέπειες του ιδιότυπου εμφύλιου που έχει ξεσπάσει στη βορειοανατολική Χαλκιδική σχολιάζει ένας γέροντας από τη Μεγάλη Παναγιά. Απόμαχος μεταλλωρύχος ο ίδιος τώρα βρίσκεται στην άλλη πλευρά, αυτή των κατοίκων που αντιδρούν στα νέα μεταλλεία χρυσού, θεωρώντας πως είναι καταστροφικά τα αποτελέσματα, δικαιολογεί όμως και τους εργαζόμενους που εναγωνίως αναζητούν δουλειά.

Η αποκορύφωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, της επιτροπής κατοίκων Χαλκιδικής και των μεταλλωρύχων, σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη με τα θλιβερά επεισόδια στο όρος Κάκκαβος, στη θέση Σκουριές, όπου ετοιμάζεται η νέα μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Από τη μία η βιομηχανική ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, από την άλλη η τουριστική ανάπτυξη με τις δικές της θέσεις εργασίας και η προστασία του περιβάλλοντος. Ο διάλογος δεν έφερε καρπούς, ενώ έχουν εγκριθεί οι άδειες για να υλοποιηθεί η επένδυση. Από την άλλη, έξι προσφυγές μεμονωμένων κατοίκων και οικολογικών οργανώσεων εκκρεμούν ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα μέλη και των δύο πλευρών ανήκουν σε οικογένειες μεταλλωρύχων. Οι σημερινοί, που υποστηρίζουν τη συνέχιση της επένδυσης, επιμένουν ότι τα χωριά έχουν ερημώσει από την ανεργία και ότι οι θέσεις εργασίας είναι απαραίτητες. Οι κάτοικοι, οι οποίοι είναι συγγενείς αλλά και πρώην μεταλλωρύχοι, αντιτείνουν πως απ’ όλες τις προηγούμενες μεταλλευτικές δραστηριότητες η περιοχή έχει υποβαθμιστεί περιβαλλοντικά και τουριστικά και ότι αυτό που σχεδιάζεται θα μετατραπεί σε ταφόπλακα. Όλοι τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε θέσεις μάχης μετά τα επεισόδια της Τρίτης και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται υποστηρίζοντας τις θέσεις τους. Γεγονότα που θυμίζουν τις παρόμοιες έντονες αντιπαραθέσεις που εξελίχθηκαν στη Χαλκιδική το 1987 και το 1995.

«Θα ξεκοιλιάσουν το βουνό»
Τα μέλη της επιτροπής κατοίκων έχουν την έδρα τους στην Ιερισσό, όπου η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται κατά της συνέχισης της μεταλλευτικής δραστηριότητας. «Θέλουν να ξεκοιλιάσουν το βουνό», υποστηρίζουν μιλώντας στη «ΜτΚ», εκτιμώντας ότι μετά τη μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές θα αρχίσουν (όπως έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες) εργασίες για την απόκτηση και άλλων χώρων για νέες εξορύξεις στην περιοχή. «Θα γίνει η μεγαλύτερη εξόρυξη σε όλη την Ευρώπη», τονίζουν.
Στρέφονται σε βάρος της εταιρείας, οι υπεύθυνοι της οποίας πιστεύουν ότι βρίσκονται πίσω από τις κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων, ενώ επικρίνουν τη στάση των συνδικαλιστών, ακόμη και του εργατικού κέντρου. «Έχουμε στοχοποιηθεί από την εταιρεία, απειλούμαστε καθημερινά στα χωριά μας, θέλουν να δημιουργήσουν προβοκάτσιες», τόνισε ο Λάζαρος Τόσκας, εκ των μελών της οργανωτικής επιτροπής αγώνα κατά των μεταλλείων. Επιμένουν πως οι θέσεις εργασίας που υπόσχεται η εταιρεία είναι πρόσκαιρες. «Σκέφτονται μόνον τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, όμως η περιοχή θα καταστραφεί. Δείτε πόσα επαγγέλματα χάνονται από τη νέα δραστηριότητα: αλιείς, μελισσοκόμοι, οικοδόμοι, υλοτόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι», αναφέρουν.
Ο Δημήτρης Κάλτσιος έχει εργαστεί στα μεταλλεία και την περασμένη Τετάρτη ήταν στην κατάληψη του δημαρχείου Ιερισσού. «Εγώ είμαι πλέον άνεργος, κάνω τζάκια. Με τη νέα δραστηριότητα, περιορίστηκαν περιοχές όπου είχε προγραμματιστεί να χτιστούν τουριστικές κατοικίες. Εγώ δεν χάνω τη δουλειά μου;», διερωτήθηκε απαντώντας στους μεταλλωρύχους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με τη νέα δραστηριότητα ανοίγουν θέσεις εργασίας. Οι κάτοικοι θέτουν δύο σημαντικά ζητήματα για την οικολογική καταστροφή της περιοχής, επομένως και για την κάθετη πτώση της τουριστικής ανάπτυξης. Υποστηρίζουν ότι για την επεξεργασία του χρυσού θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο και ότι με τη χρήση του νερού θα μειωθούν τα αποθέματα, ενώ φοβούνται και τη μόλυνση της θάλασσας.
«Η ανεργία έφτασε το 35%»

Από την άλλη πλευρά οι μεταλλωρύχοι εκλαμβάνουν ως δώρο τη συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Μετά τα επεισόδια της Τρίτης, το κλίμα ήταν θετικό μεταξύ τους, παρά τα όσα έγιναν στις Σκουριές. Άλλωστε οι ίδιοι έφυγαν από τις στοές και μεταφέρθηκαν στον ορεινό όγκο του Κάκκαβου, περιφρουρώντας σε βάρδιες τον χώρο όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει η εξόρυξη, και αποζημιώνονται γι’ αυτό. Πιστεύουν πως μόνο με τον τρόπο αυτό θα αναστηθούν τα χωριά τους, που μαστίζονται από την ανεργία σε ποσοστό που πλησιάζει το 35% στη βορειοανατολική Χαλκιδική.
Ο 27χρονος Γιάννης Ευθυμίου ζει στη Βαρβάρα και μόλις την Τρίτη κατέθεσε αίτηση για να προσληφθεί στην εταιρεία. Η πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού του είχε ταχθεί παλαιότερα εναντίον των μεταλλείων. «Τώρα όλοι είναι 100% υπέρ. Αφού τα χωριά μας ερήμωσαν, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας», είπε στη «ΜτΚ». Ήταν και αυτός στα επεισόδια όταν κλήθηκε από άλλους εργαζόμενους. «Για εμάς οι εργαζόμενοι έχουν δίκαιο. Είμαι άνεργος. Ελάτε να ζήσετε στα χωριά μας και θα καταλάβετε την κατάσταση. Η νεολαία θέλει να επιστρέψει με ένα όνειρο, να δουλέψει στα μεταλλεία», είπε. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα επαναληφθούν επεισόδια, ωστόσο υπογράμμισε πως δεν είναι ειδικός να απαντήσει στα επιχειρήματα σχετικά με την επιβάρυνση της περιοχής.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Στρατωνίου και πρωτεργάτης των μεταλλωρύχων Νίκος Ζαγοράκης μετέφερε την έδρα του στις Σκουριές, όπου και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Υποστήριξε πως οι ίδιοι είχαν εξαντλήσει κάθε όριο διαλόγου. «Μέχρι την Τρίτη, εμείς λέγαμε ναι στο διάλογο, όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είχε εκληφθεί ως αδυναμία, οι εργαζόμενοι κάναμε πίσω στην άποψη της μειοψηφίας. Όταν όμως νέοι άνθρωποι έχουν την ελπίδα για δουλειά, δεν μπορεί κανείς να τους σταματήσει», επισήμανε, παραθέτοντας τα νούμερα των προσλήψεων. «Μέχρι το τέλος των εργασιών θα προσληφθούν 1.500 εργαζόμενοι», είπε.
Απαντά στα επιχειρήματα ότι η περιοχή θα υποστεί καταστροφή, λέγοντας ότι «πρώτα εμείς οι εργαζόμενοι ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον. Βάλαμε τέτοιες περιβαλλοντικές ρήτρες, που ο τόπος δεν θα έχει πρόβλημα τα επόμενα 200 χρόνια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχει διασφαλιστεί να μη χρησιμοποιείται κυάνιο. «Το πείραμα των ξενοδοχείων δεν απέδωσε, ο κόσμος κατάλαβε ότι μόνο οι μεταλλευτικές δραστηριότητες θα αναπτύξουν την περιοχή», απάντησε στους κατοίκους ότι θα προκληθεί πρόβλημα με τον τουρισμό. Από την άλλη όμως δεν αρνήθηκε ότι προσλαμβάνονται εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, λέγοντας ότι είναι επιπλέον από τις προγραμματισμένες θέσεις εργασίας με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
ΕΤΑΙΡΙΑ «Άλλο επιβάρυνση, άλλο καταστροφή»

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» βρέθηκαν στο στόχαστρο των κατοίκων που αντιδρούν, οι οποίοι υποστηρίζουν η εταιρεία οργάνωσε τα επεισόδια της Τρίτης με τη μαζική κινητοποίηση μεταλλωρύχων. «Οι εργαζόμενοι προκαλούνται 15 χρόνια, τόσον καιρό η εταιρεία τους κρατούσε. Αυτή τη φορά δεν μπορέσαμε να τους κρατήσουμε, εάν αυτό θεωρείται συμμετοχή, τότε ναι», υποστήριξε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας Κώστας Γεωργαντζής.
Η εταιρεία έχει να αντιπαραθέσει μια σειρά επιχειρήματα για τους φόβους των κατοίκων ότι θα προκληθεί ανεπανόρθωτη καταστροφή στην περιοχή λόγω της εξόρυξης. «Άλλο καταστροφή και άλλο επιβάρυνση. Οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα προκαλεί επιβάρυνση, στα δέντρα, στο έδαφος, όμως αυτό δεν είναι καταστροφή. Άλλωστε εμείς τμηματικά θα κάνουμε αποκατάσταση με δενδροφυτεύσεις και άλλα». Από την άλλη τονίζει πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κυάνιο για την επεξεργασία των κοιτασμάτων. «Θα εφαρμοστεί μια μέθοδος που επιτρέπουν τα κοιτάσματα, η πυρομεταλλουργική, της ακαριαίας τήξης. Δεν προβλέπεται χρήση κυανίου, ενώ η επεξεργασία θα γίνεται στη μονάδα του Μαντέμ Λάκκου και όχι στις Σκουριές», είπε. Ακόμη απάντησε ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τη χρήση νερού, παραθέτοντας τις μελέτες που έχουν γίνει, σύμφωνα με τις οποίες το σημείο της εξόρυξης είναι σε άλλη λεκάνη από τη Μ. Παναγιά και ότι τα αποθέματα είναι τεράστια.
Ωστόσο, όταν κλήθηκε να αναφερθεί στις δυσμενείς προβλέψεις του συμβουλίου περιβάλλοντος του ΑΠΘ και του ΤΕΕ, που μιλούν για καταστροφικές συνέπειες με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, ισχυρίστηκε ότι «πίσω από τις μελέτες αυτές κρύβονται πολιτικοί λόγοι. Για ποιον λόγο το ΤΕΕ δεν απάντησε σε αυτά που τους στείλαμε και δώσαμε απαντήσεις στις αιτιάσεις τους», κατέληξε. Σχετικά με την επέκταση των εξορύξεων σημείωσε ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γεωλογικές έρευνες για τα άλλα κοιτάσματα, προκειμένου να ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία.
Ρεπορτάζ του Κώστα Καντούρη στο makthes.gr
Σχολιάστε