My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Τα σκουπίδια πνίγουν τη Παιονία!

*Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Το τελευταίο διάστημα τα απορρίμματα πνίγουν το Δήμο Παιονίας προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων, καθώς οι κάδοι έχουν μετατραπεί πια σε εστίες υγειονομικού κινδύνου.

Σύμφωνα με την απερχόμενη δημοτική αρχή του κ. Γκουντενούδη, το θέμα δημιουργήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα οχήματα αποκομιδής. Προβλήματα, για τα οποία έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ανατεθεί σε ιδιώτη η επιδιόρθωση των βλαβών στα απορριμματοφόρα, χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Από τη πλευρά του, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Κώστας Σιωνίδης, αφού ενημερώθηκε από τον κ. Γκουντενούδη, εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή, με μίσθωση απορριμματοφόρων μέχρι να καταστούν ξανά λειτουργικά τα οχήματα του δήμου.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα εμφανίζεται για τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και λόγω έλλειψης καυσίμων εξ αιτίας συσσωρευμένων χρεών του δήμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Για το θέμα, ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Παιονίας τονίζοντας τα εξής:

 «Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι του Δήμου Παιονίας είναι θεατές του ίδιου αντιλαϊκού έργου με τίτλο «Προβλήματα στην αποκομιδή απορριμμάτων».

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με ανακοίνωση της απερχόμενης Διοίκησης Γκουντενούδη, η δυσλειτουργία της υπηρεσίας οφείλεται σε βλάβες στα απορριμματοφόρα και στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την ανάθεση και αυτής της υπηρεσίας σε ιδιώτη επιχειρηματία.

Η νέα διοίκηση Σιωνίδη, η οποία κατηγορούσε προεκλογικά την διοίκηση Γκουντενούδη για ανικανότητα, τώρα σπεύδει να απλώσει «χείρα βοηθείας», ως υπεύθυνη Διοίκηση, για να λύσει το πρόβλημα.  Κατά την γνώμη τους – αθωώνοντας το κεντρικό κράτος και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν – το πρόβλημα είναι γραφειοκρατικό και πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να πιέσουν τους αρμόδιους τεχνοκράτες για να βγει ο Δήμος από το αδιέξοδο.

Είναι όμως έτσι; Μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν θα βοηθήσει τον καθένα να κατανοήσει καλύτερα την πραγματική πηγή του προβλήματος. Εκεί θα διαπιστώσει ότι:

  • Πρώτον, τα μεγάλα προβλήματα στην καθαριότητα είναι χρόνια και ξεκίνησαν όταν η ευθύνη της αποκομιδής των απορριμμάτων μεταφέρθηκε από το Κράτος στην Τοπική Διοίκηση, με ταυτόχρονη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και μεταφορά νέων βαρών στους δημότες μέσω της ανταποδοτικότητας. Σήμερα το κύριο βάρος της χρηματοδότησης πέφτει στους δημότες, οι υπηρεσίες απαξιώνονται και οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση.
  • Δεύτερον, η περιοχή του Δήμου Παιονίας είναι κυρίως αγροτική, ημιορεινή σε κάποια τμήματα και γενικά αραιοκατοικημένη με ιδιαίτερα προβλήματα και ανάγκες. Η αποκομιδή απορριμμάτων, ιδιαίτερα στους απομακρυσμένους οικισμούς, δημιουργεί πολλαπλά έξοδα προσωπικού, μετακινήσεων, καυσίμων, συντήρησης, βλαβών, γεγονός που πολλαπλασιάζει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, φορτώνοντας επιπλέον βάρη στους δημότες μέσω της ανταποδοτικότητας.
  • Τρίτον, όσες τοπικές διοικήσεις και «ικανά» πρόσωπα και να διοίκησαν το Δήμο, όσους νόμους και μεταρρυθμίσεις και να ψήφισαν οι αστικές κυβερνήσεις, όσες οδηγίες και να εξέδωσε η ΕΕ, το πρόβλημα στην καθαριότητα των Δήμων παραμένει.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση υπάρχουν δύο επιλογές:

Ή ο συμβιβασμός, η υπεράσπιση αυτής της πολιτικής που, είτε θα αυξάνει τα δημοτικά τέλη, είτε θα υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με χαμένο το λαό και κερδισμένα τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ή ο αγώνας και η διεκδίκηση, οργανωμένα, μαζί με το λαό της Παιονίας, μαζί με τα σωματεία, τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής, γι’ αυτό που δικαιούμαστε και έχουμε ανάγκη, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και στον τομέα της καθαριότητας.

Τέρμα πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός του λαού της Παιονίας. Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, με ευθύνη της κυβέρνησης και της διοίκησης του Δήμου, για την άμεση επίλυση του προβλήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων στην Παιονία. «Αυτοί έχουν το καρπούζι, αυτοί έχουν και το μαχαίρι». Δεν ανεχόμαστε να παίζει κανείς με την δημόσια υγεία.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση Παιονίας», θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Προτείνουμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για τη διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών. Χωρίς νέα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων με αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το επιχειρηματικό κέρδος και που θα αξιοποιεί την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Με υποδομές και εγκαταστάσεις που θα γίνουν από ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών, που θα κατέχει τα υλικά και τα μηχανήματα, θα κατανείμει σχεδιασμένα το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό σε όλες τις φάσεις μελέτης – κατασκευής των έργων και διαχείρισης των απορριμμάτων. Μόνο τότε η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να γίνει με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.»

Σχολιάστε