My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Τα θύματα του πλεονάσματος

floridis-panagiotisΤου Παναγιώτη Φλωρίδη.


Στον αείμνηστο Φρ. Μιτεράν αποδίδονται πολλά και αιρετικά λόγια. Εννοείται πως κάποια απ’ αυτά, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και του θρύλου.

Σε κάποια συνέντευξή του ο πανίσχυρος τότε Πρόεδρος της ισχυρής, τότε, Γαλλίας, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τη διαφορά μεταξύ Γκωλικών και Σοσιαλιστών, σε μια χώρα που συγκαταλέγεται στις Μεγάλες Δυνάμεις του Πλανήτη. Η αποδιδομένη στον Μιτεράν απάντηση είχε μια αυξημένη δόση ωμότητας.

-Η διαφορά είναι η εξής: ένας Γκωλικός δήμαρχος Παρισίων μια νύχτα με ισχυρή παγωνιά θα πάει στη λαμπρή δεξίωση που τον έχουν καλέσει, αμέριμνος. Ένας Σοσιαλιστής δήμαρχος με την ίδια πρόσκληση, πρώτα θα δώσει εντολή ώστε να αυξηθεί η θέρμανση στο Μετρό της πόλης ώστε να βρουν καταφύγιο οι χιλιάδες κλοσάρ (άστεγοι) του Παρισιού και να μην πεθάνουν απ’ το κρύο.

Αυτά αποδίδονται στον Μιτεράν. Είτε αληθεύουν, είτε όχι, έχουν την αξία τους. Οι κλοσάρ του Παρισιού είναι μέρος της πολιτισμικής του ταυτότητας, αφού μεταξύ τους κατά καιρούς βρέθηκαν σπουδαίοι καλλιτέχνες, θιασώτες απλά αυτού του ελεύθερου τρόπου ζωής. Δεν παύουν όμως οι κλοσάρ να είναι άστεγοι και να κινδυνεύουν από την παγωνιά ή ακόμη και την θερμοπληξία. Και το θέμα ασφαλώς, και δεν είναι η πολιτική ταυτότητα του δημάρχου της μικρής ή της μεγάλης πόλης.

Δεν γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αν δόθηκε παρόμοια εντολή από τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη. Δεν γνωρίζουμε καν, αν στο μετρό της Αθήνας επιτρέπεται η διανυκτέρευση αστέγων. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι οι άστεγοι στην Αθήνα αυξάνονται και πληθύνονται. Είναι οι παράπλευρες απώλειες του κατά φαντασίαν success story και του φαντασιακού πρωτογενούς πλεονάσματος. Μιας δημοσιονομικής βιαιότητας που όμοια της δεν έχει γνωρίσει αυτή η χώρα. Ένα πλεόνασμα που τρέφεται με σάρκες ανθρώπων, μέχρι χθες νοικοκυραίων. Και αν τελικά περάσει η έσχατη βαρβαρότητα των πλειστηριασμών, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού θα εισρεύσει ζεστό χρήμα από το ξεπούλημα «κομψοχρονιά» των χιλιάδων σπιτικών στα παραφυλάγοντα και απάνθρωπα ξένα funds.

Μαζί όμως με το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να επεκταθεί κατά πολύ το μετρό της Αθήνας. Και να θυμηθεί ο Καμίνης ότι είναι Σοσιαλιστής. Ή, τουλάχιστον, όχι Γκωλιακός κατά την ρήση του Μιτεράν.

Υ.Γ. Στο ερώτημα τί θα γίνει σε πόλεις που δεν έχουν μετρό (σε όλες δηλαδή), η απάντηση δεν βρέθηκε ακόμη. Ισως θα πρέπει να τεθεί ως ερώτημα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε