My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Τα εκλογικά σενάρια σε Κιλκίς

Στις εκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ για τρίτη φορά εξέλεξε δύο βουλευτές (Γ. Φλωρίδης-Θ. Παραστατίδης). Σήμερα, για πρώτη φορά από το 1977 δεν διαθέτει βουλευτή, αφού ο εκλεγείς το 2012 Θ. Παραστατίδης ανεξαρτητοποιήθηκε, αρνούμενος να συνταχθεί με την επίσημα γραμμή του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση κρίσιμων νόμων που απέρρεαν από το Μνημόνιο.

vouleftes-kilkis-2012-350x196Το 2009 επίσης εξελέγη μοναδικός βουλευτής της ΝΔ ο Κ. Κιλτίδης. Λίγο αργότερα, με την εκλογή νέας ηγεσίας στη Ν. Δημοκρατία ο κ. Κιλτίδης, όπως αναμενόταν, αποχώρησε από το κόμμα συντασσόμενος με την κ. Ντ. Μπακογιάννη στο νέο κόμμα (“Δημοκρατική Συμμαχία”). Για πρώτη φορά από το 1974 η ΝΔ στο νομό έμεινε χωρίς κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

Το 2010 είχαμε για πρώτη φορά στο νομό και σπανιότατα στην ιστορία της χώρας, την παραίτηση του Γ. Φλωρίδη με την παράδοση της έδρας του. Γεγονός που χαιρετίσθηκε πανελληνίως, αποτελώντας έκτοτε λαμπρό εύσημο και πολιτική “προίκα” του Κιλκισιώτη πολιτικού.

Στις “διπλές” εκλογές του 2012 (Μάιος-Ιούνιος) στο νομό σημειώθηκε ανατροπή και εισήλθε νέο αίμα στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού κατά 2/3. Είχαμε την, αναμενόμενη για πολλούς, εκλογή του Γ. Γεωργαντά στη ΝΔ και την εντελώς ανέλπιστη εκλογή της Ειρ. Αγαθοπούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα τριάδα των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων δεν είχε και την καλύτερη συνεργασία. Η σφοδρή αντιπαλότητα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο πέρασε και τοπικά με αιχμηρές ανακοινώσεις από τα δύο πολιτικά γραφεία. Ο κ. Θ. Παραστατίδης μετά την ανεξαρτητοποίησή του ξεκίνησε μια πορεία προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα μάλιστα είχε εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρεία της Κομισιόν.

Σενάρια εκλογών κινήσεις-υποψήφιοι

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν την Τρίτη 17 Ιουνίου από τις εκλογές του 2012. Τα σενάρια εκλογών είναι και πάλι σε πρώτο πλάνο με καταληκτική ημερομηνία τον Μάρτιο του 2015 με την Προεδρική εκλογή.

Οι επιλογές των τριών βουλευτών μας είναι γνωστές και διατυπωμένες ήδη. Ο κ. Γεωργαντάς ασφαλώς και θα συνταχθεί με την κυβερνητική επιλογή υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας. Η κ. Αγαθοπούλου ασφαλώς και θα συνταχθεί με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και την επιδίωξη εθνικών εκλογών. Με την επιλογή και επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ θα συνταχθεί και ο κ. Θ. Παραστατίδης. Η σαφής και εκφρασμένη αυτή επιλογή του κ. Παραστατίδη αναμένεται να βαρύνει στην επιδίωξή του να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες Εθνικές εκλογές. Σε τέτοια σοβαρή περίπτωση η κ. Αγαθοπούλου θα έχει “αποκτήσει” τον σοβαρότερο αντίπαλό της για την βουλευτική έδρα. Να σημειωθεί ότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο της συμπερίληψης του κ. Παραστατίδη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές.

Συνωστισμός υποψηφίων αναμένεται να σημειωθεί στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Με νέα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την έδρα από τον κ. Γεωργαντά. Ο κ. Ευ. Μπαλάσκας στην ομιλία ανακοίνωσης της απόσυρσής του από την μάχη νέας εκλογής στο δήμο Κιλκίς, κατέστησε σαφή την ήδη γνωστή επιθυμία του για την κεντρική πολιτική σκηνή. Ολα αυτά βέβαια υπόκεινται στην αίρεση των δικαστικών του περιπετειών, που ακόμη δεν έχουν περατωθεί.

Τις πολιτικές του φιλοδοξίες δεν έκρυψε ποτέ ο κ. Κ. Γιαννόπουλος. Ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς έχει πλέον ως σοβαρή πολιτική προίκα την αξιοσημείωτη επίδοση του συνδυασμού του στο νομό ως υπ. αντιπεριφερειάρχης με την παράταξη του κ. Γ. Ιωαννίδη. Μια παράταξη που, ενώ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας καταποντίσθηκε, στο νομό πάλαιψε “στα ίσα” την παράταξη του κ. Απ. Τζιτζικώστα, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό στην Περιφέρεια.

Στο ίδιο πλαίσιο και με βάση την επίδοσή της σε σταυρούς με την ίδια παράταξη, δικαιούται να έχει φιλοδοξίες και η νεαρή Νατ. Σωτηριάδου με έντονη παρουσία στα κομματικά πράγματα της Ν. Δημοκρατίας στο νομό.

Τελευταία, πληροφορίες θέλουν να ενδιαφέρεται για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ η Αννα-Μαρία Γιάντση, υποψήφια στις εκλογές του 2012 με τους “Ανεξάρτητους Ελληνες”. Η κ. Γιάντση ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη του κ. Τζιτζικώστα.

Η “σιωπηλή” ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η τρίτη έδρα του νομού θα έχει τα χρώματα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Το ποσοστό του 13% που σημείωσε στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, είναι το τρίτο υψηλότερο μετά τη Λακωνία και την Πέλλα. Παρ’ όλα αυτά, η Χ.Α. στο νομό είναι από τις πλέον… ήσυχες και σιωπηλές Οργανώσεις στη χώρα. Κανένα επεισόδιο, καμμία πρόκληση και, κυρίως, ελάχιστοι να εκδηλώνονται ανοιχτά ως Χρυσαυγίτες.

Το φαινόμενο αυτό ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η εκλογική δύναμη της Χ.Α. στο νομό είναι “προσωρινή” και άνετα μπορεί να μειωθεί, παραχωρώντας την τρίτη θέση σε άλλο κομματικό σχηματισμό. Στο ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ υπάρχει η σχετική άπνοια με σίγουρη και πάλι τη δυσκολία συγκρότησης ψηφοδελτίου.

Οι συζητήσεις περιστρέφονται ολοένα και πιο έντονες γύρω από τον συζητούμενο “τρίτο πόλο” μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυνάμεις που πλαισίωσαν το “Ποτάμι” σίγουρα θα παίξουν το ρόλο τους. Υπάρχει όμως μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα και μια ασαφής ακόμη συζήτηση για κάτι καινούργιο. Το οποίο σίγουρα θα μορφοποιηθεί πριν τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Το φθινόπωρο είναι πάντα ενδιαφέρον πολιτικά. Φέτος πιθανόν να είναι και το καλοκαίρι.

proti-selida.gr

Σχολιάστε