My Twitter Feed

9 Απριλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Επάρκεια δείχνει η καταγραφή” -

Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022

Δωρεάν τεστ σε όλο το νομό μας -

Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022

Ξεκίνημα για Φ.Α. σε Πολύκαστρο -

Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022

Ενίσχυση των εκτάκτων μέτρων -

Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022

Νέα μηχανήματα στο Δήμο Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022

Στο επίκεντρο τα μικρολαχανικά -

Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022

Σύσκεψεις για τις πυρκαγιές -

Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022

ΚΚΕ: Η επίσκεψη Στολτίδη σε Κιλκίς -

Πέμπτη, 7 Απριλίου, 2022

Σύσκεψεις για τις πυρκαγιές

*Σε Αντιπεριφέρεια και Δήμο Κιλκίς

Την πεποίθηση ότι «η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς παρ’ όλες τις όποιες δυσκολίες θα ανταποκριθεί και φέτος στον μέγιστο δυνατό βαθμό στις υποχρεώσεις της», εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, στη διάρκεια της πρώτης ειδικής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου με θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, εστίες κινδύνου σε όλο το νομό παραμένουν οι “άτυπες” χωματερές και γι’ αυτόν τον λόγο καλούνται οι πολίτες να μην απορρίπτουν αυθαίρετα σκουπίδια.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε επίσης αναφορά στον σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους.

Στο Δήμο Κιλκίς

Η λήψη μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαϊου, απασχόλησε την πρώτη ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς, που συνήλθε τη Πέμπτη 7 Απριλίου υπό την Προεδρία του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, αποτυπώθηκε η κρατούσα κατάσταση ως προς τις επιχειρησιακές δυνατότητες των εμπλεκομένων φορέων ενώ εξετάστηκε και ο βαθμός ετοιμότητά τους.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην καλή εμπειρία που έχουν αποκτήσει το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, η Υπηρεσία Καθαριότητας, η ΔΕΥΑΚ και οι συναρμόδιες υπηρεσίες σε προληπτικές ενέργειες υπογραμμίζοντας τη σημασία τους στην αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών.

Υπό το πρίσμα αυτό επιχειρήθηκε και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2021 ο καθαρισμός τετρακοσίων ιδιωτικών οικοπέδων, με ευθύνη των ιδιοκτητών τους στην πόλη του Κιλκίς και σε πολλά χωριά του Δήμου Κιλκίς.

Πρόκειται ως επί το πλείστον για ιδιοκτησίες που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους και η πυκνή φυτική ύλη που είχε συγκεντρωθεί τα καθιστούσε σε βραδυφλεγή βόμβα. Παρουσιάστηκαν μεγάλες δυσκολίες στον εντοπισμό των ιδίων ή των κληρονόμων τους και χρειάστηκε η υποστηρικτική συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του Δήμου τόνισε ο κ. Κυριακίδης και συμπλήρωσε ότι το μέτρο απέδωσε και θα συνεχιστεί και τη φετινή περίοδο.

Με πρόταγμα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, ο Δήμος Κιλκίς, κατά την υπηρεσιακή του ευθύνη, στην αντιπυρική περίοδο θα συνδράμει με:

– την αποψίλωση των κοινόχρηστων χώρων

– την ενημέρωση ιδιοκτητών – επικαρπωτών για την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων τους και τον αυτεπάγγελτο καθαρισμό τους από το Δήμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, όπως επιβάλλει η πυροσβεστική διάταξη 20/22

– τη διαμόρφωση ζωνών αντιπυρικής προστασίας

– την διάθεση έμψυχου δυναμικού και μηχανημάτων έργου, στα οποία προστίθενται ένας θρυμματιστής κλαδιών και ένας καταστροφέας

– την αντικατάσταση και τοποθέτηση πενήντα πυροσβεστικών κρουνών

– παρεμβάσεις για την εξάλειψη άτυπων χωματερών

– την τοποθέτηση είκοσι μεγάλων σκαφών σε ισάριθμους οικισμούς ώστε να περιοριστεί η άναρχη απόρριψη απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων σε αυτοσχέδιες χωματερές και σε ερημικές περιοχές.

Τόσο ο Δήμαρχος Κιλκίς όσο και οι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης και Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην δραστήρια κινητοποίηση των Κοινοταρχών ειδικά στο ζήτημα των ιδιωτικών ιδιοκτησιών που χρήζουν αποψίλωσης στα χωριά τους.

Στην συνεδρίαση, εκτός από τους προαναφερθέντες παρέστησαν εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Στο πλαίσιο της σωστής προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο θα επαναληφθούν άλλες δύο ειδικές συνεδριάσεις του ΣΤΟ σύμφωνα με σχετική οδηγία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σχολιάστε