My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Sos για τα κέντρα υγείας

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς υπογραμμίζει ότι στα κέντρα υγείας Πολυκάστρου και Δροσάτου “οι ελλείψεις υλικών είναι τεράστιες και αντίστοιχα  οι παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες αισθητά υποβαθμισμένες”, λόγω της απ` ευθείας διοικητικής υπαγωγής τους στη 4η ΥΠΕ από την 1η Ιανουαρίου φέτος.

kentro-ygeias-polykastrou-001Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι προκαλεί ερωτηματικά “η στάση των διοικήσεων των νοσοκομείων, που ενώ γνώριζαν τι θα συμβεί, δεν προέβησαν έγκαιρα και ενόσω είχαν ακόμα την αρμοδιότητα μέχρι 31/12/2014, στην επαρκή τροφοδότηση των κέντρων Υγείας, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο μεταβατικό στάδιο λειτουργίας των”, ενώ “υπάρχουν πληροφορίες ότι έγινε το αντίθετο: αποψιλώθηκαν και τα ελάχιστα υλικά που υπήρχαν σε αυτά, με κατεύθυνση προς το νοσοκομείο”.

“Στη όλη κατάσταση υπάρχουν ευθύνες και υπεύθυνοι, που ενήργησαν και εξακολουθούν ακόμα και τώρα να ενεργούν σαμποταριστικά και να υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια να αναστραφεί μια πορεία καταστροφής που ακολουθήθηκε”, τονίζεται στην ανακοίνωση, με την οποία καλείται η νέα ηγεσία τόσο του Υπουργείου Υγείας, όσο και της 4ης Υ.ΠΕ., “να προβούν τάχιστα σε απόδοση ευθυνών  των υπευθύνων για αυτήν την κατάσταση” και “να προχωρήσει γρήγορα στην αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας  αποκαθιστώντας όλες τις ζημιές που έχουν γίνει”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς:

“Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας αντιμετώπιζε σχεδόν εξαρχής προβλήματα στη λειτουργία του, μη ανταποκρινόμενο στις ανάγκες δημιουργίας του. Τα τελευταία 5 χρόνια ωστόσο μέσα από την αποσάθρωση και διάλυση κάθε δομής που υπήρχε, οδηγηθήκαμε σήμερα στην τραγική κατάσταση, να κινδυνεύει να μείνει το Ε.Σ.Υ. από οξυγόνο ανά πάσα στιγμή, από μέρα σε μέρα. Δεδομένου και του ασφυκτικού πλαισίου που δημιουργεί η νέα κατάσταση, όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, ακόμα και μετά τις εκλογές, η παραπάνω περιγραφή είναι ακόμα πιο κρίσιμη.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο πλαίσιο, σημασία αποκτούν και μια σειρά από κινήσεις που γίνονται παρά την εντολή για αλλαγή αντίληψης και πολιτικής που αποτυπώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στις εκλογές της 25ης Γενάρη 2015.

Για να καταστεί σαφές αυτό, αρκεί η περιγραφή της κατάστασης:

Με την ίδρυση του ΠΕΔΥ όλα τα Κέντρα Υγείας έπαψαν από 01/01/2015 να υπάγονται στα νοσοκομεία της περιοχής τους και πέρασαν στον έλεγχο των Υ.ΠΕ. Σε εύλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με δηλώσεις πρώην υπουργών, θα είχαν επιλυθεί ζητήματα που θα είχαν σχέση με τα οικονομικά των μονάδων και τις προμήθειες υλικών. Κάτι το οποίο δεν έγινε.

Με απλά λόγια από την αρχή του τρέχοντος έτους τα Κέντρα Υγείας του Νομού Κιλκίς δεν μπορούν ούτε να εφοδιάζονται, ούτε να χρηματοδοτούνται από το Νοσοκομείο Κιλκίς, προκειμένου να μην επιβαρύνουν  τον ήδη πετσοκομένο προϋπολογισμό του.

Επιπλέον λόγω της τραγικά ανεύθυνης και πρόχειρης δουλειάς που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, δεν είχε υπάρξει καμία απολύτως μέριμνα για την εξασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας , υπό το νέο καθεστώς του ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα αυτά να έχουν μείνει εντελώς στον αέρα και να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες τους, με απότοκο την ανείπωτη ταλαιπωρία του κόσμου  και την περαιτέρω υποβάθμισή τους, που ήταν άλλωστε και ο σκοπός της προηγούμενης κυβέρνησης, ώστε να οδηγηθεί το σύστημα Υγείας στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του.

Αυτή την στιγμή σε όλα τα τμήματα των Κ.Υ Πολυκάστρου και Δροσάτου οι ελλείψεις υλικών είναι τεράστιες και αντίστοιχα  οι παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες αισθητά υποβαθμισμένες. 

Προκαλεί  όμως επιπλέον ερωτηματικά και η στάση των διοικήσεων των νοσοκομείων, που ενώ γνώριζαν τι θα συμβεί, δεν προέβησαν έγκαιρα και ενόσω είχαν ακόμα την αρμοδιότητα μέχρι 31/12/2014, στην επαρκή τροφοδότηση των κέντρων Υγείας, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο μεταβατικό στάδιο λειτουργίας των.

Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι έγινε το αντίθετο: αποψιλώθηκαν και τα ελάχιστα υλικά που υπήρχαν σε αυτά, με κατεύθυνση προς το νοσοκομείο, προκειμένου να καταφέρει αυτό να ανταπεξέλθει στον ελάχιστο προϋπολογισμό που είχε και να μην αναγκαστεί να ζητήσει επιπλέον κονδύλια, για να εισπράξει τα μπράβο και την εκτίμηση μιας ηγεσίας που σύντομα θα έφευγε για να παραδώσει αυτήν ακριβώς την καμένη γη.

Εκτός όμως από αυτά, λίαν προσφάτως το επιστημονικό συμβούλιο της 4ης Υ.ΠΕ. όπου υπάγονται τα Κέντρα Υγείας του νομού Κιλκίς και ο υπό παραίτηση διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. (αντικαταστάθηκε την περασμένη Δευτέρα), έλαβαν την απόφαση να περικόψουν από τα Κέντρα Υγείας μια σειρά από αιματολογικές εξετάσεις  ρουτίνας, συντελώντας στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του ρόλου τους σαν πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, και πράττοντας έξω από κάθε λογική και πνεύμα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Στη όλη κατάσταση υπάρχουν ευθύνες και υπεύθυνοι, που ενήργησαν και εξακολουθούν ακόμα και τώρα να ενεργούν σαμποταριστικά και να υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια να αναστραφεί μια πορεία καταστροφής που ακολουθήθηκε.

Καλούμε τη νέα ηγεσία τόσο του Υπουργείου Υγείας, όσο και της 4ης Υ.ΠΕ., να προβούν τάχιστα σε απόδοση ευθυνών  των υπευθύνων για αυτήν την κατάσταση.

Καλούμε επιπλέον τη νέα διοίκηση της 4ης Υ.ΠΕ., να προχωρήσει γρήγορα στην αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας  αποκαθιστώντας όλες τις ζημιές που έχουν γίνει και να προβεί σε ΑΜΕΣΗ υλοποίηση όλου του σχεδιασμού που είχε κατατεθεί  σχετικά με το σύστημα Υγείας και ειδικότερα με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δίχως υποχώρηση, γιατί η Υγεία δεν είναι προϊόν προς διαπραγμάτευση.

Επιπλέον καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της πρωτοβάθμιας να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια που δεν θα συμβάλλει στην αποκατάσταση του συστήματος Υγείας και να συνεχίσουν να αγωνίζονται διαρκώς, για τη δημιουργία ενός συστήματος που αρμόζει στο λαό μας και στην περιοχή μας.

Σε αυτόν τον αδιάκοπο αγώνα, που δε σταματάει σε μια μόνο κυβέρνηση, καλούμε και το λαό του νομού μας.”

Σχολιάστε