My Twitter Feed

4 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κάνουμε για αγροτικά -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

35 νέα κρούσματα κάθε μέρα -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Τι λένε για τις καταστροφές -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Aλλαγές συμβάσεων στην ALUMIL -

Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

“Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία” -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΚΚΕ: Μέτρα για τις καταστροφές -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Κιλτίδης: Είμαι όπως πάντα παρών -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κάνουμε για αγροτικά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ολοκληρώσει μια κοστολογημένη δέσμη μέτρων άμεσα εφαρμόσιμων και είναι ξεκάθαρο ότι την κρίση στον πρωτογενή τομέα μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση.»

Αυτό τόνισε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε Κιλκίς και Παιονία, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουλίου.

Το κλιμάκιο αποτελούσαν, ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, ο συντονιστή αγροτικής πολιτικής του κόμματος και πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, η βουλεύτρια Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο συντονιστής της  ΝΕ Αναστάσιος Κεσίδης και ο υπεύθυνος της Ν.Ε. για αγροτικά θέματα Νίκος Θεοδωρίδης.

Αφετηρία της περιοδείας αποτέλεσε ο Άγιος Πέτρος, όπου τα μέλη του κλιμακίου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία , η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών τους.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν κτηνοτροφική μονάδα στην Ποντοηράκλεια και συζήτησαν με κτηνοτρόφους της περιοχής για όλα τα φλέγοντα θέματα, όπως της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα δε σε ρεύμα και ζωοτροφές, που οδηγούν τους κτηνοτρόφους ακόμη και στη μείωση της παραγωγής και του ζωικού τους κεφαλαίου.

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν έχει αρκεστεί απλώς σε εξαγγελίες ημίμετρων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι κτηνοτρόφοι, «η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο με ασπιρίνες».

Η περιοδεία συνεχίστηκε σε μεταποιητική μονάδα στην ίδια περιοχή, όπου παράγεται ένα καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν με μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες και συζητήθηκαν τα προβλήματα του κόστους παραγωγής στο γάλα με αποτέλεσμα αυτό το κόστος να περνάει στην διατροφική αλυσίδα και να καταλήγει στον καταναλωτή.

Το μεσημέρι στη Γουμένισσα είχαν συναντήσεις με οινοπαραγωγούς και στη συνέχεια στη Γρίβα με τους κασταναπαραγωγούς της περιοχής. Ακούστηκαν τα προβλήματα που πλήττουν τον τελευταίο καιρό τις συγκεκριμένες παραγωγικές ομάδες και τόνισαν την αναγκαιότητα της στήριξης τους από την Πολιτεία. Σημαντικό στοιχείο των συναντήσεων αποτέλεσαν τα συνεργατικά σχήματα των παραγωγών στις συγκεκριμένες περιοχές καθώς η λειτουργία τους πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες τους και την δυναμική τους.

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου και ο Σταύρος Αραχωβίτης δεσμεύτηκαν ότι με κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναδείξουν όλα τα ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση είτε ολιγωρεί είτε δεν επιδεικνύει την δέουσα πολιτική βούληση να τα επιλύσει.

Εκδήλωση στο Κιλκίς

Η περιοδεία έκλεισε με την ανοιχτή πολιτική εκδήλωση το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο του Κιλκίς με συζήτηση πάνω στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα αλλά και τις προτάσεις του κόμματος όπως:

Η οριζόντια μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Την άμεση επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών ώστε να αντέξουν οι κτηνοτρόφοι μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων για τους παραγωγούς.

Εθνικές στρατηγικές για κάθε κλάδο παραγωγής συγκροτημένες από το υπουργείο σε συνεργασία με παραγωγούς, μεταποιητές και επιστήμονες.

Πρόγραμμα παρεμβάσεων ώστε να γίνει οικονομικά βιώσιμος ο ΕΛΓΑ, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγροτών, με επικαιροποίηση του κανονισμού για φαινόμενα που δεν συναντούσαμε πριν την κλιματική αλλαγή.

Ελέγχους για ελληνοποιήσεις και αισχροκέρδεια, και προσπάθεια να πεισθούν οι παραγωγοί νομοθετικά και με κίνητρα να συνεργαστούν, στήνοντας ένα νέο μοντέλο παραγωγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ολοκληρώσει μια κοστολογημένη δέσμη μέτρων άμεσα εφαρμόσιμων και είναι ξεκάθαρο ότι την κρίση στον πρωτογενή τομέα μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση.

Σχολιάστε