My Twitter Feed

7 Ιουνίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η ΛΑΣΥ για θέματα του Δήμου Παιονίας -

Κυριακή, 6 Ιουνίου, 2021

Ιός: Είμαστε στο ανώτερο επίπεδο -

Κυριακή, 6 Ιουνίου, 2021

Κιλκίς κι έντονα καιρικά φαινόμενα -

Σάββατο, 5 Ιουνίου, 2021

Χατζηαποστόλου: Συνέντευξη για όλα -

Σάββατο, 5 Ιουνίου, 2021

Μετά τη “κρυάδα”, η “ζέστη” -

Παρασκευή, 4 Ιουνίου, 2021

Υπογραφές για νερό από Πάϊκο -

Παρασκευή, 4 Ιουνίου, 2021

Μ` επιτυχία η ποδηλατάδα στο Κιλκίς -

Παρασκευή, 4 Ιουνίου, 2021

“Καμπανάκι” για ΓΝ Γουμένισσας -

Παρασκευή, 4 Ιουνίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Στοπ στη καταστροφή

Ανακοίνωση για την παραμονή των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης, εξέδωσε η Θεματική Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κιλκίς.

Στην ανακοίνωση με τίτλο “να σταματήσουμε την καταστροφή” τονίζονται τα εξής:

“Εδώ και 2 χρόνια, από τις εκλογές του 2019, η Θεσσαλονίκη ταλαιπωρείται από την εμπαθή πολιτική της κυβέρνησης. Το μεγάλο έργο του μετρό, που από το 2015, προχωρούσε με γρήγορους ρυθμούς και την άνοιξη του 2019 είχε ολοκληρωθεί το 75% του συνόλου, ξαφνικά σταμάτησε. Η αιτία της ανατροπής του σχεδιασμού της προηγούμενης περιόδου ήταν ο σταθμός της Βενιζέλου, όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα Βυζαντινό σταυροδρόμι, με έκταση περίπου 1,5  στρέμμα που αναγνωρίστηκε από κορυφαίους Έλληνες και ξένους  επιστήμονες ως ένας αρχαιολογικός θησαυρός ανεκτίμητης αξίας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδεχθεί την πρόταση των επιστημόνων να παραμείνει το σημαντικό αυτό εύρημα στη θέση του και είχε βρεθεί η τεχνική λύση, ώστε και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες διατηρώντας την αυθεντικότητά τους και να λειτουργήσει ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2019, ανακοίνωσε την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων και την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου. Σήμερα, μετά από 2 χρόνια στασιμότητας του έργου, έχουμε φθάσει σε ένα οριακό σημείο, γιατί με την απόφαση του ΣΤΕ, δίνεται το πράσινο φως για την καταστροφή του μνημείου. Πάρα πολλοί επιστήμονες από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, καθώς και πολίτες διαμαρτύρονται για την επερχόμενη καταστροφή, δυστυχώς σε «ώτα μη ακουόντων».

Ζητούμε την παραμονή των αρχαίων ευρημάτων κατά χώραν  γιατί:

-Η διάλυση και μεταφορά αρχαιοτήτων αποτελεί μια κατ’ εξαίρεση μέθοδο, η οποία  εφαρμόζεται μόνον όταν δεν υπάρχει άλλη λύση, όπως προβλέπεται από το Χάρτη της Βενετίας.

– Υπάρχει τεκμηριωμένη μελέτη που εκπόνησε ελληνικό μελετητικό γραφείο υψηλής  εξειδίκευσης, με τη μέθοδο της υπόγειας διάνοιξης, η οποία έχει εφαρμοστεί επιτυχώς σε  ιστορικές πόλεις και στο σταθμό “Μοναστηράκι” του μετρό της Αθήνας.

-Η διάλυση του πολεοδομικού συνόλου της Βενιζέλου θα αφαιρέσει μέρος της αυθεντικότητάς του, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα να προστατευθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

-Λόγω της φύσης των ευρημάτων, υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να αποσπασθούν ή επανασυναρμολογηθούν.

– Η περαιτέρω καθυστέρηση του έργου πέραν των καταστροφικών συνεπειών στο ίδιο το μνημείο, θα εκτινάξει το κόστος του, λόγω των αποζημιώσεων προς τους εργολάβους και θα διαιωνίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.

H Θεματική Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Κιλκίς, θεωρώντας ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου θα αποτελέσει πλήγμα για την πολιτιστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης αλλά ταυτόχρονα θα μας τραυματίσει και συνολικά, γιατί θα δημιουργήσει την εικόνα μιας κοινωνίας που δεν μπορεί να υπερασπισθεί τον πολιτισμό της, απαιτεί:

ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΤΑ ΧΩΡΑΝ

Σχολιάστε