My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Απαντήστε κ. Γεωργαντά

Με αφορμή την άφιξη νέων προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων Ν. Καβάλας, η ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε παλαιότερες δηλώσεις του Γ. Γεωργαντά κατά τη περίοδο που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, θέτοντας ερωτήματα στον σημερινό υφυπουργό και βουλευτή για το προσφυγικό.

Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για “σπέκουλα και καπηλεία που μόνο σκοπό είχε την χειραγώγηση των ψηφοφόρων και υφαρπαγή των ψήφων τους” από τη ΝΔ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

“Ενημερωθήκαμε μέσω του τοπικού τύπου σχετικά με την μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ν. Καβάλας. Συγκεκριμένα, 1002 πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται να προστεθούν στους 925 ήδη υπάρχοντες.

Η πρόσφατη αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω των θαλάσσιων συνόρων, κατέστησε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων της Μόρια ως το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Η αύξηση αυτή καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι ελάχιστο ρόλο, στην αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, παίζει αν στην κυβέρνηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ. Είναι προφανές ότι η αύξηση ή η μείωση τους είναι ένα σύνθετο πολιτικό κατά βάση, κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο.

Αυτό που το προηγούμενο διάστημα είχε μετ’ επιτάσεως έχει καλλιεργηθεί σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ και τα συν αυτής γνωστά παράκεντρα, εκπίπτει πλέον στα μάτια των πολιτών. Γίνεται πλέον αντιληπτό, ότι η σύνδεση των προσφυγικών ροών με την δήθεν αβελτηρία της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά σπέκουλα και καπηλεία που μόνο σκοπό είχε την χειραγώγηση των ψηφοφόρων και υφαρπαγή των ψήφων τους.

Για του λόγου το αληθές θα σταθούμε σε μια από τις επιστολές του τότε βουλευτή Κιλκίς κ. Γιωργαντά (http://maxitis.gr/georgantas-katethese-erotisi-vouli-kleisimo-kentrou-prosfugon-neas-kavalas/) στις 16/07/2018, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

  • «… επικρατεί έκρυθμη κατάσταση εντός του κέντρου με συνεχή βίαια περιστατικά ανάμεσα στους φιλοξενούμενους και την αστυνομία να έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της στην περιοχή»,
  • «Η λειτουργία του κέντρου στη Νέα Καβάλα είναι επικίνδυνη και για το πρόσθετο λόγο ότι χρησιμοποιείται ως βάση των προσφύγων και των μεταναστών που επιχειρούν την έξοδο τους προς την Ευρώπη καθώς βρίσκεται μόλις 10χλμ από τα σύνορα»,
  • «Η λειτουργία του κέντρου σε συνδυασμό με τις κινήσεις παράνομων μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης δημιουργούν συνθήκες επικινδυνότητας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους αστυνομικούς».

Αφού αυτή είναι η εκτίμηση του κ. βουλευτή σχετικά με την λειτουργία του κέντρου την προηγούμενη περίοδο, ερωτάται τι από όλα όσα είχε αναφέρει έχει αλλάξει, ώστε πέρα από την συνέχιση της λειτουργίας του κέντρου, να διπλασιάζεται και ο αριθμός των φιλοξενουμένων του;

Μήπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχοντας πληροφορηθεί την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία σταμάτησαν τα «βίαια περιστατικά» και έπαψε να είναι «έκρυθμη η κατάσταση»; Μήπως οι φιλοξενούμενοι και μετανάστες έπαψαν να: «…χρησιμοποιούν ως βάση το κέντρο για να επιχειρούν την έξοδό τους προς την Ευρώπη» ή η «απόσταση από τα σύνορα» μεγάλωσε; Ή μήπως «…η λειτουργία του κέντρου και οι κινήσεις των παράνομων στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης» έπαψαν να «…δημιουργούν συνθήκες επικινδυνότητας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους αστυνομικούς»

Τελικά κ. Γιωργαντά ως ΝΔ εσείς τι προτείνετε; Πρέπει να κλείσει το προσφυγικό κέντρο στη Νέα Καβάλα ή όχι; Και αν ναι, πότε; Να αντικατασταθεί με την εγκατάστασή των προσφύγων σε ενοικιαζόμενα σπίτια (Σωματείο OMNES) ή όχι;

Οι απαντήσεις όπως καταλαβαίνετε, ως πολιτικού ταγού αυτού του τόπου, έχουν ιδιαίτερο βάρος. Δεν είναι απαντήσεις αναλόγως της θέσεως, δικηγόρου υπεράσπισης ή κατηγόρου για την ίδια υπόθεση. Δεν είναι απαντήσεις ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση, αλλά με βάση τους νόμους του κράτους, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τους κανόνες του παγκόσμιου ανθρωπισμού.

Παράλληλα με τις απαντήσεις της ΝΔ και του κ. βουλευτή αναμένουμε, βέβαια, και τις αντιδράσεις των γνωστών – γνωστών τοις πάσι, που το προηγούμενο διάστημα διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το συγκεκριμένο θέμα.”

Σχολιάστε