My Twitter Feed

5 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δίωξη Καλεμκερίδη για καταγγελίες -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δύο νέοι παθολόγοι στο ΓΝ Γουμένισσας -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Συνεχίζεται η ανησυχία για τα κρούσματα λύσσας

lykos-lyssaΜετά τα δύο προηγούμενα κρούσματα λύσσας, που επιβεβαιώθηκαν στις 7 και στις 12 του μήνα σε νεκρές αλεπούδες που βρέθηκαν από μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Μεταξοχώρι και στην Κάτω Ποταμιά του Κιλκίς, συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μετά το νέο, πέμπτο στη σειρά, κρούσμα λύσσας, που εντοπίστηκε αυτή τη φορά σε κυνηγόσκυλο στην Αριδαία Πέλλας.

Παράλληλα δύο γυναίκες που τις δάγκωσαν σκυλιά οδηγήθηκαν προχτές στο νοσοκομείο όπου τoυς έγινε αντιλυσσικός ορός. Επίσης ένα αγοράκι 10 χρόνων από το Λουτράκι της Αριδαίας, το οποίο δάγκωσε σκυλί σε διάφορα σημεία του σώματός του, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης για να υποβληθεί σε θεραπεία και να του γίνει προληπτικά αντιλυσσικός ορός. Χθες με επίσημη ανακοίνωσή του το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Λύσσας επιβεβαίωσε το κρούσμα σε κυνηγετικό σκύλο στην Αριδαία, χωρίς ωστόσο να γίνει καμία αναφορά σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κιλκίς, Γιάννη Αναστασιάδη, σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τις περιοχές όπου βρέθηκαν οι νεκρές αλεπούδες εφαρμόζεται η εντατική παρακολούθηση των ζώων και έχουν απαγορευτεί η μετακίνηση και η αγοραπωλησία ζώων. Επίσης έγιναν συστάσεις στους κυνηγούς για τους ποιμενικούς σκύλους και σε όσους έχουν κατοικίδια ζώα συντροφιάς (γάτες, σκύλοι).

Με αφορμή τα κρούσματα αυτά, η Γενική Γραμματεία Δημ. Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εφιστά την προσοχή σε όσους διαβιούν σε αγροτικές περιοχές. Οπως αναφέρεται, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στις υγειονομικές αρχές στην περίπτωση που τους δαγκώσει άγριο ζώο (λύκος, αλεπού, κουνάβι κ.ά.) ή έρθουν σε επαφή με σάλιο, βλεννογόνο ή νευρικό ιστό άγριου ζώου.

Σε ό,τι αφορά στα οικόσιτα ζώα, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε περίπτωση αλλαγής συμπεριφοράς του ζώου (μη αναγνώριση οικείων προσώπων, υπερβολική επιθετικότητα, σιελόρροια, δυσκολία κατάποσης, άρνηση φαγητού και νερού), η οποία θα πρέπει να παρακολουθείται τουλάχιστον για 15 ημέρες.

Ethnos.gr

Σχολιάστε