My Twitter Feed

18 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνδικάτα εναντίον αποβλήτων -

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, 2021

5 νέα κρούσματα σ` ένα 24ωρο -

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2021

Ξανανοίγουν τη Πέμπτη τα σχολεία -

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2021

Πάντα στα πράσινα και μας αρέσει! -

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, 2021

Μεγάλη μονάδα φωτοβολταϊκών -

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, 2021

Κλειστά τα σχολεία και τη Τετάρτη -

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, 2021

Είμαστε στο πλευρό των παραγωγών -

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2021

Στη Βουλή η δίωξη Αχ. Καλεμκερίδη -

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2021

Συνδικάτα εναντίον αποβλήτων

“Για ακόμα μια φορά κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, χέρι – χέρι, προωθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή μας, με την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Σταυροχώρι. Πρόκειται για μία μεγάλη επιχειρηματική επένδυση από τους ομίλους Μυλωνά και Μυτιληναίου, χωρίς να μας πουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Σταυροχωρίου και του Κιλκίς”.

Αυτό αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τρία σωματεία, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ και το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ.

Στην ανακοίνωση τονίζονται και τα εξής:

“Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει χωρίς καθυστερήσεις τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της σ’ αυτούς τους τομείς συνεχίζοντας από εκεί που είχε σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και με βασικό μέλημα τους την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων και επιχειρήσεων που θέλουν να εμπλακούν άμεσα ή έμμεσα στους «χρυσοφόρους» αυτούς τομείς, χωρίς να τους νοιάζουν στο ελάχιστο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η υγεία του λαού.

Ρημάζουν την ζωή μας, για να πλουτίσουν μια χούφτα επιχειρηματίες

Στο Βόλο η καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge, ήδη πνίγει τους κατοίκους εδώ και 2 χρόνια. Στην Δυτική Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση αδειοδότησε την εταιρία “Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ” για καύση καρκινογόνου, απορριμματογενούς καυσίμου RDF/SRF στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας. Αποφάσεις και ενέργειες που έχουν ξεσηκώσει τον κόσμο στις εκεί περιοχές σε κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα που τέτοιες επενδύσεις επιδοτούνται και φοροαπαλλάσσονται, ταυτόχρονα δεν διατίθενται τα απαραίτητα κονδύλια για τη σωστή λειτουργία των ΧΥΤΑ και για την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή ή για την κατασκευή άλλων έργων προστασίας του περιβάλλοντος και στην περιοχή μας (αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία).

Σ’ αυτό το σχεδιασμό εμπλέκεται και η Τοπική Διοίκηση, η οποία όχι μόνο δεν κρατάει καμία επιφύλαξη και δεν εκφράζει κανέναν προβληματισμό, αλλά αντίθετα διαφημίζει τέτοια έργα και επενδύσεις.

Κουβέντα δεν λέει για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στην υγιεινή και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στην παραπέρα λεηλασία του ήδη πενιχρού λαϊκού εισοδήματος, στα ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων. Κουβέντα δεν λέει ότι τέτοιες μονάδες αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο για μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα.

Αντίθετα, ισχυρίζεται ότι τα «μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα», οι «ευεργέτες του τόπου» όπως λένε, αποτελούν εγγύηση για την ανάπτυξη του Κιλκίς.

Ξεχνάνε, απ’ ότι φαίνεται, ότι αυτοί οι επιχειρηματίες είναι που πλουτίζουν από την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων τους, από τις υπερωρίες, από τη δουλειά Σάββατα και Κυριακές, από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Είναι οι ίδιοι που δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στα εργοστάσιά τους, με αποτέλεσμα το Κιλκίς να είναι ένας από τους πρώτους νομούς σε εργατικά ατυχήματα, να ήταν από τους νομούς πρώτους σε κρούσματα Covid -19, την περίοδο του δεύτερου κύματος, με τα εργοστάσια να αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης του ιού. Είναι οι ίδιοι που γεμίζουν τα σεντούκια τους με κρατικό χρήμα από επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, από μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και άλλα.

Το ερώτημα για ακόμα μία φορά δεν είναι αν θα γίνουν επενδύσεις και αν θα υπάρξει ανάπτυξη, αλλά «ποιος θα βγει κερδισμένος και ποιος χαμένος από αυτή την ανάπτυξη». Και η απάντηση δυστυχώς είναι ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πλουτίσουν ακόμα παραπέρα, και οι εργαζόμενοι και ο λαός του Κιλκίς θα βγει χαμένος και θα κληθεί να πληρώσει αυτή την ανάπτυξη με την ίδια του την υγεία.

Τα συνδικάτα των εργατών στα εργοστάσια του Κιλκίς των τροφίμων, μετάλλου και τύπου χάρτου καλούμε όλους τους εργαζόμενους τώρα να παλέψουν για να μην περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί.

Οι εργατες δεν έχουμε ανάγκη από επενδύσεις που καταστρέφουν την υγεία μας σε ένα νόμο μάλιστα που είναι αποψιλωμένο τον σύστημα υγείας.

Είναι αναγκαίο και απαραίτητο να ανοίξει ΣΗΜΕΡΑ οργανωμένη και πλήρως στελεχωμένη ΜΕΘ με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που χρειάζεται στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Να επανέλθει η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου. Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση των Κέντρων Υγείας.”

Σχολιάστε