My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Συναγερμός από κρούσμα λύσσας στο Κιλκίς!

Κρούσμα λύσσας  σε  ζώο της άγριας πανίδας (κόκκινη  αλεπού) επιβεβαιώθηκε στο Κιλκίς!  Συγκεκριμένα, η αλεπού βρέθηκε νεκρή 200 μέτρα έξω απ` το Μεταξοχώρι του Δήμου Κιλκίς και το θετικό για τη λύσσα αποτέλεσμα δειγματοληψίας,  που πραγματοποιήθηκε από κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής Κιλκίς  και στάλθηκε στο ΚΚΙΑ   όπου και απομονώθηκε ο ιός της  λύσσας, λήφθηκε την περασμένη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου.

Τρεις μέρες αργότερα, δηλαδή χθες Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, Χρ. Γκουντενούδη,  με σκοπό  το συντονισμό των ενεργειών για την λήψη μέτρων  περιορισμού εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, εκτός του κ. Γκουντενούδη, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Αστυνομίας,των δήμων Κιλκίς και Παιονίας,   του Φιλοζωικού  Συλλόγου,  των κυνηγετικών  συλλόγων και ιδιώτες κτηνίατροι .

Όλοι οι φορείς συνέκλιναν ότι ο συντονισμός των ενεργειών είναι μονόδρομος  στο περιορισμό νέων  κρουσμάτων  και τονίστηκε ότι  οι εμπλεκόμενοι φορείς στο τομέα που δραστηριοποιούνται θα πρέπει να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Βασικά τονίστηκε  ότι θα πρέπει  να  εμβολιαστούν με αντιλυσσικό εμβολιασμό   όλα τα αδέσποτα (σκύλοι, γάτες) με ευθύνη των δήμων, οι κυνηγετικοί σύλλογοι θα ενημερώσουν για των εμβολιασμό όλων των κυνηγετικών σκύλων, ενώ η Κτηνιατρική  θα  ενημερώσει  για τον εμβολιασμό των ποιμενικών σκύλων.

Οι κάτοχοι  των ζώων συντροφιάς (σκύλοι,γάτες) θα πρέπει να εμβολιαστούν με δική  τους ευθύνη. Κάθε  σκύλος και γάτα θα πρέπει να συνοδεύεται από το βιβλιάριο υγείας που θα πιστοποιεί τον αντιλυσσικό εμβολιασμό τους.

Συμπτώματα της νόσου

Το Τμήμα Κτηνιατρικής  ΠΕ Κιλκίς ενημέρωσε  ότι η λύσσα είναι  νόσος κυρίως των  σαρκοφάγων άγριων  ζώων και κατοικίδιων  (σκύλος, γάτα) επίσης προσβάλλει  βοοειδή,  αιγοπρόβατα, χοίρους και ανθρώπους. Ο  ιός της Λύσσας μεταδίδεται με το σάλιο μολυσμένων ζώων όταν αυτά δαγκώσουν άλλα ζώα ή τον άνθρωπο.  Επίσης  μπορεί  να μεταδοθεί  στον άνθρωπο όταν αυτός έρχεται σε επαφή  με  το σάλιο του  μολυσμένου  ζώου  από  εκδορές και  μικροτραύματα  του δέρματος. Η νόσος εμφανίζεται  με  αλλαγή  συμπεριφοράς του ζώου,  απομόνωση,  επιθετικότητα,  νευρικότητα, ανησυχία, άφθονη σιελόρροια και παράλυση.

Συστάσεις

H Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Κιλκίς συστήνει:

– σε περίπτωση δήγματος από άγριο ή οικόσιτο ζώο να εντοπίζονται όλες οι πληγές, να γίνεται, άμεσα καλό πλύσιμο τους με άφθονο νερό και σαπούνι για 5-10 λεπτά και εφαρμογή αλκοολούχου ή ιωδιούχου αντισηπτικού και να αναζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια.

-να μην αφήνεται ζωοτροφή εκτεθειμένη σε εξωτερικούς χώρους και τα απορρίμματα

-να ασφαλίζονται σε κάδους με κάλυμμα , ώστε να αποφεύγεται η προσέλκυση άγριων ζώων, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι κοντά σε δασική έκταση.

Επιπλέον, η Δ/νση βρίσκεται σε συνεργασία με το  Υπουργείο Υγείας για να προβλεφθεί η επαρκής ποσότητα εμβολίων για  τον προληπτικό    εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Κιλκίς  2341353600-23413533607

Τμήμα Κτηνιατρικής  ΠΕ  Κιλκίς       2341353348  –  2341353347

Κτηνιατρικό Γραφείο Κιλκίς              2341353352  –  2341353353

Κτην/κό  Κέντρο Αξιούπολης             2343031378

Κτην/κό  Κέντρο  Ν.Γυν/στρου           2341094004

Κτην/κό  Κέντρο  Χέρσου                   2341051222

Σχολιάστε