My Twitter Feed

15 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Συνέντευξη για το Ασφαλιστικό

Απ` τους 6 φορείς επιστημόνων του Κιλκίς.

Συνέντευξη τύπου με θέμα το προσχέδιο του Ασφαλιστικού, έδωσαν σήμερα Τρίτη στο Κιλκίς, εκπρόσωποι των έξι συλλόγων επιστημόνων, που διοργανώνουν κινητοποίηση διαμαρτυρίας.

xrimata-ependyseis-001Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία των φορέων στην Πλατεία Ειρήνης την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, στις 11:00, στην οποία θα συμμετέχουν κι ο Εμπορικός και ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Κιλκίς.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης θα παραμείνουν κλειστά τα γραφεία των συλλόγων και των μελών τους.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε ν` απαιτηθεί από τους βουλευτές του νομού μας να μην ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Στη συγκέντρωση της Πέμπτης συμμετέχουν:

  • Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς
  • Ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς
  • Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κιλκίς
  • Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
  • Ο Σύλλογος Μηχανικών & Υπομηχανικών Κιλκίς

Παραθέτουμε ενδεικτικά την εισήγηση της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, Ευρώπης Αρτόγλου, στη σημερινή συνέντευξη τύπου:

Το κυβερνητικό προσχέδιο για το ασφαλιστικό χαρακτηρίζεται από καταστρατήγηση βασικών αρχών και θεσμών της κοινωνικής ασφάλισης. Διακατέχεται από μια ισοπεδωτική αντίληψη χωρίς επίγνωση της ισχύουσας πραγματικότητας αλλά και των επιπτώσεων των προτεινόμενων αλλαγών. Δεν συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη ή από οποιαδήποτε σχετική ειδική και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση. Δεν επιλύει αλλά αντίθετα δημιουργεί προβλήματα.

Πρόκειται για μια μετάλλαξη του συστήματος ασφάλισης το οποίο από ανταποδοτικό γίνεται αναδιανεμητικό προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, τους μισθωτούς. Οι εισφορές που θα καταβάλλονται δεν θα είναι ανταποδοτικές, δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι θα πάρουν ίδια σύνταξη. Ακόμη και σε αναστολή να βρίσκεται ο ασφαλισμένος, θα πρέπει να πληρώνει τις ίδιες εισφορές.

Ως προς τον κλάδο υγείας, ενώ οι εισφορές θα συνδέονται με το εισόδημα με ποσοστό 6,85%, οι παροχές θα είναι ίδιες προς όλους. Θα υπάρχει δηλαδή δυσαναλογία παροχών σε σχέση με τις εισφορές, καθώς όλοι θα έχουν τις παροχές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ειδικότερα, το δικηγορικό σώμα οδηγείται κυριολεκτικά σε επαγγελματική και οικονομική εξόντωση. Η προτεινόμενη υπέρμετρη αύξηση των εισφορών σε ποσοστό 38,45% στο φορολογητέο εισόδημα, σε συνδυασμό με τις λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις του δικηγόρου, συνιστά εν τοις πράγμασι, δήμευση του εισοδήματος του κατά παράβαση του Συντάγματος καθώς και του άρθρου 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Δεδομένου ότι λόγω του μεγάλου ποσοστού του συνόλου των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ύψους περίπου 80%, ο επαγγελματίας στερείται τα μέσα διαβίωσής του, γεγονός που υπερβαίνει τα ακραία συνταγματικά όρια.

Ενδεικτικώς, σημειώνω ότι οι δυσμενέστατες επιπτώσεις στη διαβίωση του κάθε δικηγόρου θα έχουν ως αποτέλεσμα:

α. Την έξοδο από το επάγγελμα εκείνων που συμπληρώνουν τα συντάξιμα χρόνια με συνέπεια τη μείωση των εισροών στο σύστημα και την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Σχετικώς υπολογίζεται ότι πρόκειται για 3.500 συναδέλφους.

β. Την αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για την πλειονότητα των λοιπών συναδέλφων με όλες τις εντεύθεν δυσμενείς συνέπειες. Ενδεικτικά για τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, το έτος 2014 (για το 2015 η προθεσμία λήγει την 29-2-2016 οπότε δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμη) πληρώθηκαν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Τομέα Νομικών του ΕΤΑΑ από μόλις το 53% των συναδέλφων.

Υπογραμμίζω ότι με το Ν. 4331/15 είχε προβλεφθεί η δυνατότητα υπαγωγής των νέων ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, σύμφωνα με την εισφοροδοτική τους ικανότητα, καταβάλλοντας μειωμένες εισφορές. Της δυνατότητας αυτής, έκαναν χρήση περί τους 4.000 ασφαλισμένους του ΤΑΝ. Η ρύθμιση αυτή που δυστυχώς καταργήθηκε, ήταν επιτυχής. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η εισπραξιμότητα αυξήθηκε εντυπωσιακά. Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη δραστική αύξηση των εισφορών θα επιφέρει αύξηση ή μείωση των εισροών στο σύστημα; Η απάντηση είναι προφανής: Η κατά τα ως άνω δυσανάλογη αύξηση των εισφορών θα αυξήσει το μέγεθος των ανείσπρακτων οφειλών.

Η συνολική σύλληψη του εν λόγω προσχεδίου στερείται λοιπόν (και) κοινής λογικής. Πλήττει την ίδια την βιωσιμότητα του συστήματος, την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Παραδείγματα

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 0 € και από την 1η μέρα εγγραφής του στον οικείο σύλλογο θα κληθεί να καταβάλει 2.457,68 € ετήσιες εισφορές.

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 5.000 € θα κληθεί να καταβάλει 2.457,68 € ετήσιες εισφορές.

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 10.000 € θα κληθεί να καταβάλει 3.495 € ετήσιες εισφορές.

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 15.000 € θα κληθεί να καταβάλει 5.242,5 €.

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 20.000 € θα κληθεί να καταβάλει 6.990 €.

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 30.000 € θα κληθεί να καταβάλει 10.485 €.

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 50.000 € θα κληθεί να καταβάλει 17.475 €.

– Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 70.000 € και άνω θα κληθεί να καταβάλει 24.576 € (ανώτατο πλαφόν).

Το δικηγορικό σώμα εκφράζοντας δημόσια την αντίθεσή του, διεκδικεί το δικαίωμά του στην επαγγελματική υπόσταση και ανάπτυξη. Δεν περιορίζεται, όμως, απλώς σ΄ έναν καταγγελτικό λόγο. Με το ψήφισμα που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, ζητεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος στη βάση εμπεριστατωμένα τεκμηριωμένων προτάσεων για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και ορθολογικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Σχολιάστε