My Twitter Feed

27 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρώτα αστυνομία, μετά σχολεία -

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Διόδια: Κατατέθηκαν ασφαλιστικά -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αύξηση κρουσμάτων – 5 σε Κιλκίς -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζουμε να πηγαίνουμε καλά -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Kαταγγελία απολύσεων σε ALUMIL -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

“Το Κιλκίς, χαβούζα της χώρας”! -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αναφορά Φραγγίδη για Εσπερινό -

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συμμετοχή Εφορείας σε έκθεση

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται περιοδική έκθεση  διάρκειας ενός έτους, αφιερωμένη αποκλειστικά στα πήλινα ειδώλια από τη Βόρεια Ελλάδα με τίτλο «Ειδώλιο. Ένας μικρόκοσμος από πηλό».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, επιδιώκοντας να αναδείξει  τον αρχαιολογικό πλούτο του νομού, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του ΑΜΘ και συμμετέχει στην έκθεση με πήλινα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς προερχόμενα από την περιοχή της Ευρωπού και του Παλατιανού.

Τα συγκεκριμένα ειδώλια εντοπίστηκαν σε τάφους αλλά και σε ανασκαφή οικισμών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο αποτροπαϊκά ειδώλια, μία μήτρα του θεού Βήσσα, ένα κεφάλι ειδωλίου Κυβέλης, ένα κεφάλι Διονύσου, δύο βότρυες (τσάμπια) σταφυλιού, ένα ειδώλιο Αφροδίτης και ένα παιχνίδι-ίππος.

Η ποικιλία των τύπων καταδεικνύουν τις αντιλήψεις των τοπικών κοινωνιών του παρελθόντος για ύπαρξη ανώτερης δύναμης που καθορίζει τη ζωή τους και την αφοσίωση στη λατρεία των Θεών, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν όψεις της καθημερινής ζωής.  Για τη ρωμαϊκή φάση του οικισμού στο Παλατιανό στοιχειοθετείται μάλιστα από τη σύγχρονη έρευνα η λειτουργία τοπικού εργαστηρίου κεραμοπλαστικής.

Σχολιάστε