My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Συμμετέχω σε ανάπτυξη Κρουσίων

Τους μακροπρόθεσμους οραματικούς στόχους της δημοτικής παράταξης ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, που αφορούν την περιοχή του βόρειου τμήματος της ΔΕ Κρουσίων, παρουσίασε ο επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Αγαθόπουλος, σε συνάντηση με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, στην οποία παρούσα ήταν και η δημ. σύμβουλος Λένα Αναστασιάδου.

“Μιλάμε για την πιο υποβαθμισμένη περιοχή του Δήμου Κιλκίς, την πιο παραμελημένη, με την μεγαλύτερη έκταση από όλες τις άλλες Δ.Ε, με τον μεγαλύτερο αριθμό οικισμών και την μικρότερη αναλογία πληθυσμού. Ταυτόχρονα όμως με πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τον τουρισμό”, τόνισε ο κ. Αγαθόπουλος, παρουσιάζοντας τους στόχους, οι οποίοι συνοψίζονται στους παρακάτω:

1) Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν μία σειρά δυναμικών καλλιεργειών ακόμη και σε περιορισμένης κλίμακας εκτάσεις, όπως είναι το ανάγλυφο της περιοχής. Η παραδοσιακές καλλιέργειες σιτηρών σε αγροτεμάχια μικρής έκτασης δεν μπορούν, στις σημερινές συνθήκες, να είναι βιώσιμες για να συγκρατήσουν τους νέους στην περιοχή τους. Καλλιέργειες όπως τα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά, οι αμπελώνες, τα οπωροκηπευτικά και η κτηνοτροφία θα μπορούσαν να βρουν στην περιοχή αυτή τις ιδανικότερες συνθήκες.

2) Βασικό μειονέκτημα της περιοχής η έλλειψη επάρκειας νερού για να καλυφτούν οι ανάγκες των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων. Παρά την διέλευση του Γαλλικού ποταμού, ο οποίος τους καλοκαιρινούς μήνες αποξεραίνεται, πρέπει να δοθεί άλλη λύση προς αυτήν την κατεύθυνση. Ιδανικότερη των λύσεων, πέρα των συνηθισμένων γεωτρήσεων, είναι η δημιουργία του φράγματος του Μεταξοχωρίου και άλλων μικρότερων σε όλες τις κοίτες που διέρχονται του ορεινού όγκου των Κρουσσίων. Η εγκατάλειψη αυτού του προγραμματισμένου έργου από την δεκαετία του 1990 ήταν τα τραγικό λάθος της πολιτείας και όλων των Νομαρχιακών και Δημοτικών διοικήσεων από τότε, γεγονός που συνέβαλε τα μέγιστα σ την σημερινή υποβάθμιση.

3) Η αλήθεια είναι ότι για την δημιουργία ενός έργου τέτοιου μεγέθους, προϋποθέτει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν και οι αντίστοιχες κατάλληλες σε μέγεθος εκτάσεις προς καλλιέργεια. Εδώ κουμπώνει τα δεύτερο τραγικό λάθος, όχι μόνο της πολιτείας αλλά και των κατοίκων των περιοχών αυτών, που για ανεξήγητους προσωπικούς εγωισμούς και ανικανότητα να αντιληφθούν το όφελος, αρνήθηκαν και ακύρωσαν τις δυνατότητες χρηματοδότησης αναδασμών στα αγροτεμάχιά τους. Όσες περιοχές το επιχείρησαν το όφελος ήταν πολύ μεγάλο.

4) Σε αυτήν την Δ.Ε έχουμε τον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανούς, Ρωμαϊκής εποχής, και τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων. Ο πρώτος ανασκάφθηκε προ πολλών δεκαετιών, ανακαινίστηκε στην συνέχεια και παρέμεινε ανεκμετάλλευτος και κλειστός μέχρι πρόσφατα όσπου δημιουργήθηκε η Αρχαιολογική Εφορία Κιλκίς, για να δώσει κάποια προοπτική στον χώρο. Παράλληλα την δεκαετία του 1990 χρηματοδοτείται η δημιουργία ερευνητικού κέντρου, in vivo (Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος στα Κρούσσια) και in vitro (ερευνητικό κέντρο στην Θέρμη), από την Ε.Ε με αντικείμενο έρευνας τα αυτοφυή και ενδημικά φυτά της περιοχής και της ευρύτερης βαλκανικής χερσονήσου. Η Αρχαιολογική Εφορία Κιλκίς ξεκίνησε μία αξιέπαινη προσπάθεια αναβάθμισης όλων των αρχαιολογικών χώρων και αρχαιολογικών μουσείων του νομού μας, συμπεριλαμβανομένου και του αρχαιολογικού χώρου του Παλατιανού.

Την ίδια τύχη όμως δεν είχε ο ΒΒΚΚ, ο οποίος βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υποχρηματοδοτούμενος χωρίς να είναι σε θέση να παίξει τον ερευνητικό ρόλο για τον οποίο και δημιουργήθηκε. Πέραν όμως αυτού του ρόλου στην διάρκεια της λειτουργίας του εξυπηρέτησε εκπαιδευτικά προγράμματα σε επιστημονικό προσωπικό και έγινε πόλος έλξης σε σχολικές μονάδες για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και γνωριμίας με την χλωρίδα της περιοχής.

Η αύξηση της επισκεψημότητας του κήπου είχε ως φυσική συνέπεια την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, σε συνδυασμό με την δημιουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ‘ΚΡΟΥΣΣΙΑ’ κοντά στον ΒΒΚΚ. Η εγκατάλειψη ενός τέτοιου διαμετρήματος έργου, ήταν το μεγαλύτερο χτύπημα για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου των Κρουσσίων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει ο ΒΒΚΚ την αίγλη που είχε και η περιοχή να έχει προοπτικές ανάπτυξης είναι η θεσμική χρηματοδότηση του ΒΒΚΚ και η ένταξή του σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Βασική προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη είναι η βελτίωση των υποδομών και της προσβασιμότητας στην περιοχή. Επιτακτική ανάγκη η ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης του Λιθότοπου Σερρών με την Ποντοκερασιά και την βελτίωση της διαδρομής από τον Ξενώνα «ΚΡΟΥΣΣΙΑ» μέχρι το Κιλκίς.

Οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης όλου του ορεινού όγκου Κρουσσίων είναι εφικτή αρκεί η Αντιπεριφέρεια, ο Δήμος και οι Τοπικοί Πρόεδροι των Κοινοτήτων να κατανοήσουν την αναγκαιότητα αυτών των παρεμβάσεων.

Τέλος, για την υλοποίηση όλων αυτών που προαναφέραμε, βασική προϋπόθεση είναι ή άρση του καθεστώτος που ισχύει για μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου Κρουσσίων, με τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως μεταλλευτική περιοχή, όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει και τον νομό Κιλκίς. Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι ο υπ’ αριθμόν ένα ανασταλτικός παράγοντας για την ορθολογική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη και για όποιον ήθελε να επενδύσει στην εν λόγω περιοχή. Ο Δήμος Κιλκίς πρέπει να πρωτοστατήσει μαζί με τους κατοίκους των περιοχών αυτών στον αποχαρακτηρισμό της περιοχής των Κρουσσίων ως μεταλλευτική περιοχή όπως διαφαίνεται στα έγγραφα και τους χάρτες του ΥΠΕΠΑΝ.

Υποσημείωση:

Θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος με την καταγραφή των προβλημάτων όπως προέκυψαν από τις εισηγήσεις των Προέδρων των Τ.Κ.

Σχολιάστε