My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Στόχος η δίκαιη ανάπτυξη…

…και η εργασιακή σταθερότητα.

Της Άννας Ριζάκη*


Από το 2010 η ελληνική κοινωνία βιώνει μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία υποβαθμίστηκε σε οικονομικό, κοινωνικό αλλά και θεσμικό επίπεδο. Ένας σημαντικός τομέας όπου υπήρξαν σημαντικές υπαναχωρήσεις είναι ο εργασιακός. Οι βασικότερες αλλαγές που επιβλήθηκαν σε βάρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων  των  εργαζομένων στα χρόνια 2010-2015 ήταν οι εξής:

Η ανεργία έφθασε το 27%

Η πλήρης απασχόληση μειώθηκε και ο  μέσος μισθός έφθασε στα 586 ευρώ μικτά και για νέους κάτω των 25 ετών στα 510 ευρώ.

Χαλάρωσε η προστασία των εργαζομένων τόσο στο πεδίο των ατομικών όσο και στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων

Ενισχύθηκαν οι ευέλικτες και επισφαλείς μορφές απασχόλησης.

Αποδιαρθρώθηκε το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας γεγονός που αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο που οδηγεί στην εξατομίκευση των εργασιακών σχέσεων και του τρόπου διαμόρφωσης των μισθών. (Καταργήθηκε η δυνατότητα Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας)

Δόθηκε η  δυνατότητα  υπογραφής  επιχειρησιακής  ΣΣΕ  από  «ενώσεις  προσώπων ως  εκπροσώπους  των  εργαζομένων.

Αποδυναμώθηκε η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για όσο χρόνο διαρκεί το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής καθώς και διαδικασία προσφυγής και το περιεχόμενο των θεσμών της μεσολάβησης και διαιτησίας καθώς και η λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με μοναδική αρμοδιότητα μόνο τον καθορισμό κατώτατου μισθού.

Μειώθηκε η απασχόληση στον δημόσιο τομέα με την καθιέρωση της σχέσης 1:5 και 1:10 μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να ανατάξει αυτήν την κατάσταση και παρόλη την αυστηρή εποπτεία από την πλευρά των θεσμών έλαβε κάποια θετικά μέτρα υπέρ των εργαζομένων.

  • Η ανεργία μειώθηκε στο 20%
  • Εκδιώκονται σταδιακά οι εργολαβικές εταιρείες από το Δημόσιο, κυρίως από τα νοσοκομεία.
  • Θεμελιώνεται η υποχρέωση του εργοδότη να αποζημιώσει τον εργαζόμενο που υπέστη εργατικό ατύχημα, εφόσον δεν τηρήθηκε η κείμενη νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία .
  • Αλλάζει η κατάταξη των εργαζομένων στη λίστα των πιστωτών σε περιπτώσεις πτώχευσης μίας επιχείρησης, με απόλυτη προτεραιότητα στην καταβολή των αποζημιώσεων ενός εξαμήνου των απλήρωτων εργαζομένων
  • Αναβαθμίσθηκε το Σώμα Επιθεώρησης εργασίας (ΣΕΠΕ)
  • Διώκεται πιο συστηματικά η αδήλωτη εργασία και μεταξύ άλλων προβλέπεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας των υπερωριών πριν από την έναρξη του ωραρίου, ενώ θεσπίζεται point system για τις παραβάσεις, ώστε ανάλογα με το μέγεθός τους να επιβάλλεται και αντίστοιχη ποινή, αποκλεισμός από πάσης φύσεως δημόσια χρηματοδότηση των παραβατών και ηλεκτρονική δήλωση της οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζόμενων.
  • Όσον αφορά την απλήρωτη εργασία περιλαμβάνεται συντόμευση της εκδίκασης των διαφορών με την πρόβλεψη συγκεκριμένου χρονικού ορίου για την αρχική εκδίκαση της υπόθεσης, των αναβολών και την τελική απόφαση. Επίσης δίνει τη δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής για τους εργαζόμενους και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του εργοδότη με μειωμένο ή και μηδενικό δικαστικό ένσημο. Επίσης στις περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας με βάση το νόμο που πέρασε το καλοκαίρι, θα θεωρείται «βλαπτική καταγγελία της σύμβασης κατά του εργοδότη» ενώ θα μπορεί ο εργαζόμενος να εισπράττει επίδομα ανεργίας.
    Παράλληλα η κυβέρνηση
    κατάφερε να αποκρούσει:
  • την θεσμοθέτηση της ανταπεργίας (lockout)
  • την επί τα χείρω μεταβολή στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας
  • τις ομαδικές απολύσεις
  • τις διώξεις και απολύσεις συνδικαλιστών.
  • Τον ουσιαστικό περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας

Τέλος, βγαίνοντας από το Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018, ο στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Έχοντας υπόψη μας την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο εργασίας και τους αγώνες που πρέπει να δώσουμε, σας καλούμε να συζητήσουμε για όλα αυτά την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς στις 6.30 μ.μ. με κεντρικούς ομιλητές τον Νάσο Ηλιόπουλο, Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ και την Άννα Ρογδάκη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

*Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς

Σχολιάστε