My Twitter Feed

23 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Στο “Μετωπο” κι η Κοινωνια Πολιτων

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, η γενική συνέλευση της «Κοινωνίας των Πολιτών Νομού Κιλκίς» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς. Θέμα της συνέλευσης ήταν η συμμετοχή της «Κοινωνίας των Πολιτών Κιλκίς» στο Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία της περιοχής των Κρουσίων και του Παϊκου.

Η συνέλευση ξεκίνησε με ενημέρωση – βασισμένη στην εισήγηση του ομότιμου καθηγητή του Α.Π.Θ. Σαράντη Δημητριάδη- από τον πρόεδρο της Κοινωνίας, Δημήτρη Αγαθόπουλο και με την προβολή σχετικών εικόνων από μεταλλευτικές περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μέθοδοι εξόρυξης και επεξεργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εικόνες προήλθαν και από ελληνικές περιοχές με μεταλλευτική δραστηριότητα όπως είναι το Στρατώνι Χαλκιδικής.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μελών, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι:

– Ο νομός Κιλκίς χάνει την ταυτότητα του καθώς είναι γεωργοκτηνοτροφικός με δυνατότητα ανάπτυξης ανθεκτικών ξυροφυτικών καλλιεργειών.

– Η εταιρεία στην οποία θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός θα έχει το δικαίωμα τόσο της έρευνας όσο και της εκμετάλλευσης. Γεγονός που σημαίνει πως όταν υπογραφεί η σχετική σύμβαση,  δεν θα υπάρχει ουσιαστικός χρόνος αντίδρασης.

– Σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα, ο οποίος ψηφίστηκε επί δικτατορίας  (Ν.Δ.210/1973), η μεταλλευτική περιουσία υπερισχύει της ατομικής. Συνεπώς τυχόν επιβεβαίωση της ύπαρξης κοιτασμάτων, η ανάδοχος εταιρεία προχωρά σε απαλλοτρίωση, η οποία είτε γίνεται δεκτή με το σχετικό αντίτιμο που προτείνεται είτε η εταιρεία προχωρά σε αναγκαστική απαλλοτρίωση των εκτάσεων.

– Η έκταση στην οποία θα πραγματοποιείται η εξόρυξη μπορεί να παραχωρηθεί από το κράτος στην ανάδοχο εταιρεία για χρονικό διάστημα έως 75 ετών. Συνεπώς ολόκληρη η περιοχή για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα αποψιλώνεται και θα καταστρέφεται συνεχώς.

– Η επεξεργασία των ορυκτών απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να προκαλέσει έντονα προβλήματα λειψυδρίας.

– Τα χημικά – είτε χρησιμοποιηθεί το κυάνιο είτε όχι – κατά την επεξεργασία των ορυκτών μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα πτητικά, με δεδομένες τις θερμοκρασίες που καταγράφονται στην περιοχή. Αυτό σημαίνει πως περνώντας  – λόγω της εξάτμισης – στον κύκλο του νερού, αυτόματα μολύνονται και τα παραγόμενα τρόφιμα. Ακόμα και αν τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι με τις έντονες βροχοπτώσεις ή ακόμα και με φαινόμενα όπως οι σεισμοί δεν θα προκληθεί μόλυνση των υδάτινων πόρων όπως ο Γαλλικός ποταμός (από τον οποίο υδρεύεται η πόλη του Κιλκίς) και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας με επέκταση της μόλυνσης και σε γειτονικές περιοχές.

– Ακόμα και αν γίνει η όποια αποκατάσταση του τοπίου, αυτή πραγματοποιείται με ανθεκτικά δέντρα και η γη είναι ακατάλληλη για καλλιέργεια λόγω της αφαίρεσης των θρεπτικών συστατικών που πραγματοποιήθηκε κατά την εξόρυξη.

Κατόπιν αυτών η Συνέλευση ενέκρινε και επικύρωσε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της «Κοινωνίας των Πολιτών του Νομού Κιλκίς» για συμμετοχή στο Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία της περιοχής Παϊκου και Κρουσσίων.

Σημείωση συντάκτη: Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, το οποίο προβλήθηκε από τη ΝΕΤ, με τίτλο «Το άγγιγμα του Μίδα». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το παρακολουθήσουν δικτυακά στη σελίδα  http://www.exandasdocumentaries.com/

Σχολιάστε