My Twitter Feed

5 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η Ειρήνη για τη μονάδα αποβλήτων -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δίωξη Καλεμκερίδη για καταγγελίες -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Δύο νέοι παθολόγοι στο ΓΝ Γουμένισσας -

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, 2021

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Στο προϋπολογισμό οι γερμανικές αποζημιώσεις

Μιλώντας την Κυριακή 4/11/2012 ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με την ιδιότητα του Γενικού Εισηγητή ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπεύθυνος του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κάλεσε την κυβέρνηση να εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2013 τις γερμανικές αποζημιώσεις συνολικού ύψους χωρίς τους τόκους 162 δισ. ευρώ  και να προχωρήσει στην τιτλοποίηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς «σε πρώτη φάση η κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει το «αντίστοιχο γερμανικό χρέος προς την Ελληνική Δημοκρατία» στις ανείσπρακτες οφειλές προς το  Ελληνικό Δημόσιο και κατ΄ επέκταση στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού πρόκειται για άμεσα απαιτητό ληξιπρόθεσμο χρέος. Στη συνέχεια θα πρέπει δοθεί  σχετική εντολή από το Υπουργείο Οικονομικών στις υπηρεσίες του να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την είσπραξή του εν λόγω ληξιπρόθεσμου γερμανικού χρέους.

Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην τιτλοποίηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.»

Ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι ο Προϋπολογισμός του 2013 είναι ένας κλασσικός προϋπολογισμός του Μνημονίου και της τρόικας αφού:

«Πρώτον επικεντρώνεται στο πώς θα πληρωθούν οι δανειστές.

Δεύτερον, επιβάλλει πλήρη αφαίμαξη όλων των εισοδημάτων, πρόκειται δηλαδή για μια γενική μνημονιακή επίθεση στα λαϊκά στρώματα, μια επίθεση στην ελληνική κοινωνία που δεν πρόκειται φυσικά να βγάλει πουθενά. Δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα. Τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πάμε σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, σε ακόμα μεγαλύτερη ανέχεια και σε κοινωνικές εκρήξεις και εντάσεις. Αυτά λοιπόν προκαλεί αυτός ο προϋπολογισμός.

Ο προϋπολογισμός περαιτέρω είναι άδικος, αντικοινωνικός, αντιαναπτυξιακός αλλά και αναποτελεσματικός αφού οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και ανοίγει το δρόμο μετά βεβαιότητος για την επιβολή και νέων αντικοινωνικών μέτρων.

Τρίτο δρομολογεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που επί της ουσίας, διασώζει τους έλληνες και ξένους μεγαλομετόχους τους και διατηρεί στη διοίκηση των τραπεζών τους παλιούς μετόχους. Επομένως η ανακεφαλαιοποίηση οδηγεί για άλλη μια φορά στην κοινωνικοποίηση των ζημιών των τραπεζών, δεν διασώζει το τραπεζικό σύστημα όπως διατείνονται οι θιασώτες της ανακεφαλαιοποίησης αλλά απλά διασώζει τις συγκεκριμένες τράπεζες και τους μεγαλομετόχους τους με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, αυξάνοντας ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος. Τα παραπάνω έγιναν εμφανή στην περίπτωση της ΑΤΕ που κυριολεκτικά χαρίστηκε στην Πειραιώς που έλαβε από πάνω και «προίκα» 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάτι ανάλογο δρομολογεί η κυβέρνηση και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τέταρτον αποτελεί αναγκαίο εργαλείο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας. Με βασικό εργαλείο το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογείται το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ αλλά και των δημοσίων αγαθών αντί πινακίου φακής όπως διαφαίνεται και από τις σχετικές εκτιμήσεις για τα αναμενόμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Έσοδα τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Πέμπτο σιωπά σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ενώ θα μπορούσε η χώρα μας να διεκδικήσει τόσο τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις (ύψους 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους) όσο και την εξόφληση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου (ύψους 54 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους) η κυβέρνηση παρά τις συνεχείς πιέσεις μας δεν προχωρά στο ζήτημα αυτό. Στην Εισηγητική Έκθεση που καταθέσαμε για τον Προϋπολογισμό 2013 καλέσαμε την κυβέρνηση να εγγράψει στον Προϋπολογισμό τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (συνολικού ύψους χωρίς τους τόκους 162 δισ. ευρώ) και να προχωρήσει στην άμεση τιτλοποίηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Έκτο διαλαμβάνει σχετικές προβλέψεις εξόφλησης του δημοσίου χρέους ενώ το μέγιστο τμήμα του δημοσίου χρέους αποτελεί επονείδιστο χρέος το οποίο θα πρέπει να διαγραφεί μονομερώς με κυρίαρχη πράξη εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας.

Έβδομο στηρίζει την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

                                                                                                                                                                     Όγδοο δεν θέτει τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και τη διαμόρφωση ενός μοντέλου ανταγωνιστικής οικονομίας της γνώσης με δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου.»

«Για τους λόγους αυτούς», συνέχισε ο Νότης Μαριάς «εμείς, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2013 και επισημαίνουμε ότι, ούτως ή άλλως, ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί, διότι, η συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων, η συγκυβέρνηση του Μνημονίου θα καταρρεύσει σε συντομότατο χρονικό διάστημα λόγω της πάλης του ελληνικού λαού και των εσωτερικών αντιφάσεων της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά.

Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για τον λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους, τη μονομερή διαγραφή του επονείδιστου χρέους και την καταγγελία των Μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των σχετικών νόμων και λοιπών κανονιστικών πράξεων που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή τους προκειμένου να μπορέσουμε να διώξουμε την τρόικα και να ξαναπάρουμε πίσω την Ελλάδα».

 

Σχολιάστε