My Twitter Feed

7 Απριλίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Νέα υπηρεσία από το Δήμο Παιονίας -

Τετάρτη, 7 Απριλίου, 2021

Διαμαρτυρία ΕΛΜΕ – διδασκόντων -

Τετάρτη, 7 Απριλίου, 2021

Εκσυγχρονισμός του γηπέδου Πολυκάστρου -

Τετάρτη, 7 Απριλίου, 2021

Kινητοποιήσεις για την Ημέρα Υγείας -

Τετάρτη, 7 Απριλίου, 2021

Συλλογή τροφίμων στην Αξιούπολη -

Τρίτη, 6 Απριλίου, 2021

Ιός: Επέλαση αμείωτης έντασης! -

Τρίτη, 6 Απριλίου, 2021

“Να συνετισθεί η διοίκηση του ΓΝΚ” -

Τρίτη, 6 Απριλίου, 2021

Εστίαση στον καιρό της παΝΔημίας -

Τρίτη, 6 Απριλίου, 2021

Στον κάλαθο των αχρήστων

Του Τάσου Παππά.


Σε καμία κυβέρνηση δεν αρέσει η κριτική. Παρά τα όσα λένε τα στελέχη της, ότι δηλαδή την επιθυμούν γιατί έτσι διορθώνουν τα λάθη τους, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις των αξιωματούχων της ότι είναι ανοικτοί στις προτάσεις των αντιπάλων τους αρκεί βεβαίως να είναι ρεαλιστικές και εποικοδομητικές (κατά κανόνα ισχυρίζονται ότι δεν είναι), θα προτιμούσαν να λειτουργούν σε καθεστώς μονοφωνίας.

Δεν τους αρέσει ούτε η κριτική από τα μέσα ενημέρωσης. Ενοχλούνται, εκνευρίζονται, θυμώνουν κι ας υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος είναι καλοδεχούμενος. Τα όρια ανοχής τους είναι ανελαστικά. Τις αντιπολιτεύσεις δεν μπορούν να τις καταργήσουν. Ευτυχώς. Μπορούν όμως, και το κάνουν συστηματικά, να τις συκοφαντούν, να τις χαρακτηρίζουν λαϊκίστικες και επικίνδυνες, να τις κατηγορούν ότι εξυπηρετούν σκοτεινά κέντρα. Μπορούν επίσης, και το κάνουν (βλέπε την κυβέρνηση των αρίστων), να ποινικοποιούν την πολιτική ζωή, οργανώνοντας διώξεις εναντίον στελεχών της αντιπολίτευσης.

Με τα μέσα ενημέρωσης τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα στις μέρες μας. Ιδιαίτερα με τούτη την κυβέρνηση. Με προκλητικές ρυθμίσεις χρεών, φορολογικές διευκολύνσεις, οικονομικές ενισχύσεις κάτω από το τραπέζι, με παρεμβάσεις στις τράπεζες για γρήγορο δανεισμό, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μηχανισμούς υποστήριξης, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη βρόμικη δουλειά. Αποθεώνουν την εξουσία, κρύβουν ό,τι την δυσκολεύει, διαδίδουν δηλητηριώδεις φήμες για την αντιπολίτευση.

Η λέξη «διαπλοκή», που περιγράφει με ανατριχιαστική ακρίβεια τις αιμομικτικές σχέσεις της πρώτης με την τέταρτη εξουσία, καθιερώθηκε από έναν πολιτικό της Δεξιάς, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Εκτοτε μας παρακολουθεί. Ενας άλλος πολιτικός της Δεξιάς, πρωθυπουργός κι αυτός (περίεργη σύμπτωση), ο Κώστας Καραμανλής, είχε κάνει λόγο για «τους πέντε νταβατζήδες που κυβερνούν τη χώρα». Λίγο πιο αγοραίος αλλά εξίσου εύστοχος. Προφανώς και οι δύο κάτι ήξεραν. Ο πρώτος είπε και ονόματα. Ο δεύτερος παρέλειψε τα ευκόλως εννοούμενα.

Οι δημοσιολόγοι της συντηρητικής παράταξης πανηγύριζαν για την τύχη της χώρας που σε τόσο δύσκολες συνθήκες έχει μια σοβαρή, ικανή και καλά προετοιμασμένη κυβέρνηση. Απένειμαν, μάλιστα, στον πρωθιερέα της τίτλους από τη Βίβλο και την κοσμική Ιστορία.

Με το που εμφανίστηκαν όμως τα προβλήματα και οι διαχειριστικές αδυναμίες, δεν ήταν δυνατόν να φασκιωθούν, με το που το άλλοτε φιλικό στην κυβέρνηση «κίνημα της γραβάτας» βγήκε στα κεραμίδια, άλλαξαν τροπάριο. Δυστυχώς, μας λένε, η αντιπολίτευση είναι κατώτερη των περιστάσεων. Χαίρεται με την κατάσταση, εύχεται να επιδεινωθεί, δεν κάνει προτάσεις, δημαγωγεί, καταστροφολογεί, βρίζει. Το λέει και η κυβερνητική εκπρόσωπος: «Για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας, αντί να προτείνει, βρίζει. Αντί να ασκεί θεσμική κριτική, ακολουθεί ρητορική καφενειακού επιπέδου. Η χώρα ατύχησε σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, να έχει αυτή την αξιωματική αντιπολίτευση. Κρίμα».

Ωστόσο, προτάσεις έγιναν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ποια τύχη είχαν; Στον κάλαθο των αχρήστων. Εν τάχει: Υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής; «Σιγά που θα συνδιοικήσουμε». Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών; «Πάμε παρακάτω». Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού; «Δώσαμε-δώσαμε». Εμπροσθοβαρείς πολιτικές ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; «Οποιος δεν μπορεί, να παραδώσει τα κλειδιά». Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα; «Εμείς δεν χαϊδεύουμε τα αυτιά των ζόμπι, εμείς γεμίζουμε τα ταμεία των μεγάλων ομίλων».

Διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία; «Τα χρέη είναι για να πληρώνονται». Συνταγογράφηση των τεστ; «Είναι πολλά τα λεφτά, δεν βγαίνω, μάνα μου». Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών; «Μα, αυτά είναι “κομμουνισμοί”!». Αύξηση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς; «Δεν κολλάει εκεί ο κορονοϊός». Εμβόλια από εναλλακτικές πηγές; «Ο αντιευρωπαϊσμός δεν θα περάσει, είμαστε προβλέψιμη κυβέρνηση». Η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση πατεντών και αδειών παραγωγής εμβολίων; «Σιγά μην κρατικοποιήσουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες». Κρίμα λοιπόν.

Ανάγωγα

Αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων: «Οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχιστούν. Οι αντοχές των δικηγόρων έχουν εξαντληθεί». Και των γιατρών του ΕΣΥ και των φαρμακοποιών και των εμπόρων και των επιχειρηματιών της εστίασης. Ποιοι αντέχουν ακόμη; Οι δημοσκόποι. Ως πότε κι αυτοί.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε