My Twitter Feed

14 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Στη Σαμοθράκη ο Σύλλογος Παλατιανού

pontiaka-palatiano-kilkisΤριήμερη εκδρομή στη Σαμοθράκη πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Παλατιανού «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», που φιλοξενήθηκε από τον Δήμο Σαμοθράκης στα πλαίσια των τοπικών εκδηλώσεων του νησιού, για τα 150 χρόνια από την εύρεση του αγάλματος της Νίκης, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το αρχαιολογικό μουσείο και να θαυμάσουν το Ιερό των Μεγάλων Θεών όπου τελούνταν τα Καβήρεια μυστήρια (εδώ η Γ. Κολεσιώτου ανέπτυξε ιστορικά γεγονότα).

Στην εκδρομή πήραν μέρος, η πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ν.Κιλκίς Αλεβιζάκη Μαρία, ο παλιός γνώριμος και επί σειρά ετών στα πολιτιστικά του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ» Σιάννας Νικόλαος μετά της συζύγου, η Πεταλά Ευτυχία μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Κιλκίς «Οι ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ», η Καλαϊτζίδου Ελένη μέλος του Συλλόγου Μεταλλικού και η Κολεσιώτου Γεωργία μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κιλκίς.

Οι εκδρομείς ξεναγήθηκαν από εκπροσώπους του Δήμου Σαμοθράκης που παρεχώρησαν λεωφορείο για όλες τις μετακινήσεις τους και κατέβαλαν τιτάνια προσπάθεια παρόλο το μεγάλο φόρτο εργασίας της καλοκαιρινής σεζόν.

Στη διαμονή τους στο νησί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν καλοκαιρινό μπάνιο όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και σε βάθρα με γλυκό – κρύο νερό στο οποίο βρήκαν ευκαιρία να βουτήξουν και να δροσιστούν. Μετά την περιήγησή τους και το μπάνιο στην «πρώτη βάθρα» όπως λέγεται, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εύγεστο γεύμα με κατσικάκι της περιοχής στην ταβέρνα «Γριά Βάθρα», ιδιοκτήτρια της οποίας είναι η κα.Μαρίκα που κατάγεται από τη Χρυσόπετρα Κιλκίς.

Την Κυριακή το βράδυ στο λιμάνι της Καμαριώτισσας ήταν κατάμεστο από πλήθος κόσμου και αυτό συνέβαινε για πρώτη φορά όπως είπαν οι κάτοικοι της περιοχής γιατί η εκδήλωση ήταν μεγάλη σε παλμό και αριθμό.

Οι χορευτές του Συλλόγου παρουσίασαν τους ποντιακούς χορούς και το κοινό ενθουσιάστηκε σε σημείο τέτοιο ώστε να χειροκροτεί παρατεταμένα αλλά και στη συνέχεια να λαμβάνει και το ίδιο μέρος χορεύοντας τον ποντιακό χορό τικ.

Πριν τη λήξη της εκδήλωσης γίνανε απονομές αναμνηστικών πλακετών και δώρων.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με επιστροφή με το φέρι-μποτ ΣΑΟΣ στην Αλεξανδρούπολη με τρίωρη ανάπαυλα για φαγητό και καφέ στην πανέμορφη πόλη με τον επιβλητικό φάρο που είναι και το σύμβολό της.

Με την εκδρομή αυτή έγινε μια γνωριμία ιστορικής σημασίας διότι και το Παλατιανό έχει παραπλήσια ιστορία με την Καστροπολιτεία επί Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 2ο αιώνα π.Χ.

Στην επιστροφή με το λεωφορείο ο χοροδιδάσκαλος Κώστας Παυλίδης με τον λυράρη Γιάννη Μιχαηλίδη είχαν πολύ κέφι τραγουδώντας και παίζοντας σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Κιλκίς μεταφέροντας το κέφι και την ζωντάνια σε όλους.

Ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Παλατιανού «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» ευχαριστεί τους χορευτές για τις ωραίες στιγμές που χάρισαν με την καταπληκτική τους εμφάνιση στην εκδήλωση στην Καμαριώτισσα αλλά και τους εκδρομείς που με το θερμό χειροκρότημά τους ανέβασαν την απόδοσή τους. Πολλά συγχαρητήρια  αξίζουν στον χοροδιδάσκαλο για την άψογη δουλειά του και τους ταλαντούχους μουσικούς τον Γιάννη Μιχαηλίδη στη λύρα και τον Γιάννη Σαχπεκίδη στο νταούλι όπως επίσης και στους χορευτές των Ποντιακών Συλλόγων Χέρσου και Αργοναυτών για την βοήθειά τους στο χορευτικό σχήμα.

Την παράσταση έκλεψε στην επιστροφή μία καταπληκτική χορεύτρια με κορμί σαν χέλι που λικνίζονταν στον στενό χώρο του λεωφορείου με μεγάλη φινέτσα και χάρη.

Δελτίο τύπου από Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Παλατιανού

Σχολιάστε