My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Σε Εύβοια ευθύνες απρόσωπες;

Της Άντας Ψαρρά.


Η πρωτοφανής υποκρισία και ο τρόπος της εκμετάλλευσης ανθρώπινων απωλειών που επέλεξε στο παρελθόν η σημερινή κυβέρνηση προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται για άλλη μία φορά ανάγλυφα στην τωρινή τραγωδία, η οποία στοίχισε τη ζωή οχτώ ανθρώπων στην Εύβοια.

Με τη βοήθεια των καλοταϊσμένων ΜΜΕ η καταστροφική πλημμύρα και τα τραγικά της αποτελέσματα πέρασαν από την επόμενη μέρα σε δεύτερη μοίρα και πάντως πολύ πίσω από τους επαίνους για την τόσο καλή διαχείριση της καταστροφής. Αντίθετα από χθες, μετά τις διαρροές για την εισαγγελική εντολή, ξεκίνησαν οι έπαινοι για τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Χαλκίδας που διερευνά και τη διάπραξη του κακουργήματος «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή», παρά το γεγονός ότι, για λόγους μη κατανοητούς, η έρευνα δεν στρέφεται και κατά προσώπων αλλά επικεντρώνεται στα… αυθαίρετα!

Ομως το συγκεκριμένο αδίκημα της κακουργηματικής έκθεσης με δόλο είναι συμπτωματικά (;) εκείνο που επίμονα ζητά ο ανακριτής για το Μάτι μετά τις διαρροές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ενώ κρίνεται παντελώς άσχετο με την τωρινή υπόθεση. Αντίθετα η περίπτωση της πλημμύρας στη Μάνδρα, που στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους, είναι μια υπόθεση «καρμπόν» από την οποία παραλείπονται όμως οι ενδεχόμενες ευθύνες όλων των επικεφαλής.

Η αναζήτηση ευθυνών το 2017 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος των εν ενεργεία υπηρεσιακών και αυτοδιοικητικών παραγόντων ήταν άμεση. Ηδη έχουν οδηγηθεί σε δίκη όσοι κρίθηκαν σε επίπεδο ανάκρισης ότι φέρουν ευθύνες για αδικήματα που τελέστηκαν βέβαια εξ αμελείας, αφού ούτε από το μυαλό του εισαγγελέα δεν πέρασε η πιθανότητα δόλου, δηλαδή η εκ προθέσεως πρόκληση πλημμύρας που οδήγησε σε θανάτους. Η έκβαση θα κριθεί στα δικαστήρια με την ευχή ότι δεν έχει ακόμα καταργηθεί το τεκμήριο αθωότητας.

Ποια αδικήματα λοιπόν διερευνώνται από την Εισαγγελία Χαλκίδας; Προφανώς τα ίδια με εκείνα της Μάνδρας. «Ή μήπως όχι; Ερευνάται η ευθύνη της πολιτικής προστασίας για μη ενεργοποίηση του συστήματος 112 που σώζει ζωές με την έγκαιρη προειδοποίηση; Οι μετεωρολόγοι επικαλούνται τις γραπτές ανακοινώσεις τους για την έγκαιρη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας. Το 112 δεν υπήρχε δυστυχώς ούτε στη Μάνδρα ούτε στο Μάτι. Ερευνάται η ευθύνη της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών για τη μη έγκαιρη εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου; Γιατί άραγε ο πρωθυπουργός έσπευσε να προκαταβάλει τις έρευνες δηλώνοντας ότι η πλημμύρα δεν οφειλόταν στην πυρκαγιά; Αντί για όλα αυτά, διερευνάται η αυθαίρετη δόμηση (σωστά μέχρι ενός σημείου) που ωστόσο έπαιξε σημαντικό ρόλο για την καταστροφή τόσο στη Μάνδρα όσο και στο Μάτι.

Η αυθαίρετη δόμηση όμως ως χρόνια αδυναμία της πολιτείας μετά και τις συνεχείς νομιμοποιήσεις είτε έχει απλά παραγραφεί (μια και τα παράνομα χτίσματα δεν κατασκευάστηκαν χθες), είτε έπαψε να είναι έστω πλημμέλημα. Σε καμία όμως περίπτωση αυτό δεν αναιρεί τυχόν ποινική ευθύνη των κρατικών παραγόντων και αρχών, εφόσον συγκλίνουσες δικές τους αμέλειες μπορούν να οδηγήσουν σε τραγωδίες.

Πρέπει ή όχι επομένως να διερευνηθούν και τώρα οι ευθύνες των προσώπων (Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρειας, δημοτικών αρχών κ.λπ.), όπως έγινε στο Μάτι και στη Μάνδρα από την «υποταγμένη» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ελληνική δικαιοσύνη, ή μήπως στο επιτελικό κράτος οι ανθρώπινες ζωές μετρούν λιγότερο;

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε