My Twitter Feed

7 Ιουλίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινδύνευσε ο Λόφος του Κιλκίς! -

Τρίτη, 6 Ιουλίου, 2021

Ελάτε, έχουμε τα φθηνότερα ενοίκια -

Τρίτη, 6 Ιουλίου, 2021

Δωρεάν τεστ σε ΔΕ Γαλλικού -

Δευτέρα, 5 Ιουλίου, 2021

Έργα οδικής ασφάλειας 1,6 εκατ. -

Δευτέρα, 5 Ιουλίου, 2021

Φωτιά απείλησε σπίτια στη Παιονία -

Κυριακή, 4 Ιουλίου, 2021

Πάϊκο με το αρχαιότερο τραγούδι! -

Κυριακή, 4 Ιουλίου, 2021

Μεγάλη φωτιά σε Κρηστώνη -

Σάββατο, 3 Ιουλίου, 2021

Διακοπές νερού στο Κιλκίς -

Σάββατο, 3 Ιουλίου, 2021

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου

*1.950 χρόνια μετά!

Την Τρίτη 29 Ιουνίου ολοκληρώθηκε το προσκυνηματικό οδοιπορικό  ‘’Στα βήματα  του Αποστόλου Παύλου’’, που πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Δήμπαλας από τη Θεσσαλονίκη με συνοδοιπόρο του τον πολιτικό μηχανικό Μιχάλη Παπαδόπουλο από το Κιλκίς, διανύοντας με τα  πόδια 350 χιλιόμετρα στη Μακεδονία.

Η αναβίωση του προσκυνηματικού οδοιπορικού ως βάση πραγματοποίησης στηρίχθηκε στις πληροφορίες από τις πράξεις των Αποστόλων, τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, ιστορικές αναφορές ερευνητών και στις λαϊκές παραδόσεις όσον αφορά τον ερχομό του Αποστόλου Παύλου από το Ίλιον της Μικράς Ασίας στη Μακεδονία κατά τη δεύτερη αποστολική του περιοδεία το 49-50 μ.Χ.

Η διαδρομή που επιλέχθηκε με τα παραπάνω στοιχεία περιελάμβανε την πεζοπορία επί της παλαιάς εθνικής οδού Καβάλας-Δράμας-Σερρών-Θεσσαλονίκης-Πέλλας-Κατερίνης με άξονες ως ιστορικούς τόπους αναφοράς την αρχαία Νεάπολη (σημερινή Καβάλα), τους Φιλίππους , την Αμφίπολη , την Απολλωνία, τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, τη Βέροια και την παραθαλάσσια περιοχή της Μεθώνης στη Βόρεια Πιερία.

Η διαμονή  από την  1η Ιουνίου έως την 20η Ιουνίου έγινε με φιλοξενίες φίλων και φορέων σε πολιτιστικούς συλλόγους, κοινότητες, σπίτια, ξενοδοχεία, μοναστήρια, στην Καβάλα, την Λυδία, τη Νέα Μπάφρα, την Παλαιοκόμη, την Αμφίπολη, την Ασπροβάλτα, την Απολλωνία, το Νικομηδινό, το Βασιλούδι, τα Λαγυνά, τη μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη, την Αγχίαλο , την Πέλλα, την Αλεξάνδρεια, τη Βέροια, τη Βεργίνα, το Νέο Πρόδρομο,την Κυψέλη και τον Μακρύγιαλο.

Μετά την ολοκλήρωση του προσκυνηματικού οδοιπορικού στη Μακεδονία ο Γιώργος Δήμπαλας συνέχισε τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα όπου επισκέφτηκε αρχικά το λιμάνι του Παλαιού Φαλήρου -σημείο άφιξης του Αγίου Παύλου σύμφωνα με τις παραδόσεις- ερχόμενος από τη Μακεδονία και μετέπειτα τον ιερό βράχο του Αρείου Πάγου πλησίον της Ακρόπολης όπου εκεί ο Απόστολος των Εθνών δίδαξε το Χριστιανισμό για πρώτη φορά στους Αθηναίους πολίτες.

Τέλος, την Τρίτη  29 Ιουνίου 2021 ολοκλήρωσε την αναβίωση των βημάτων του Αποστόλου Παύλου καλύπτοντας με τα πόδια τη διαδρομή των 13 χιλιομέτρων από το αρχαίο λιμάνι των Κεχριών έως τον Μητροπολιτικό Ναό του πολιούχου της πόλης της Κορίνθου, Αποστόλου Παύλου, έχοντας στο πλευρό του ως οδηγούς από την Κόρινθο τον Νίκο Σαρόγλου και την Έφη Δενηζαφειρίου.

Η πεζοπόρος αναβίωση των βημάτων του Αποστόλου Παύλου 363 χιλιομέτρων μετά από 1950 χρόνια στηρίχθηκε στον εθελοντισμό πλέον των 150 Ελλήνων και στην κατάθεση ψυχής του Γεωργίου Δήμπαλα και του συνοδοιπόρου του Μιχαήλ Παπαδόπουλου, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και θα παρουσιαστεί τηλεοπτικά σε Ελλάδα και εξωτερικό.

“Σε όλους τους φίλους αλλά και αγνώστους Έλληνες που προσέφεραν σε αυτό το πνευματικό ιστορικό οδοιπορικό οι ευχαριστίες είναι ασύνορες”, τονίζει σε ευχαριστήρια ανακοίνωσή του ο κ. Δήμπαλας.

Σχολιάστε