My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Διασωληνωμένος ο Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Κ. Κιλτίδης με θλίψη και θυμηδία! -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Όχι στη μονάδα αποβλήτων -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Σπεύδουν για χρηματοδοτήσεις

Εκατοντάδες άνεργοι και επιχειρηματίες έχουν σπεύσει να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που ανακύπτουν στο πλαίσιο του έργου “microSTARS”, το οποίο έχει στο επίκεντρό του τις μικροχρηματοδοτήσεις και υλοποιείται στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη από το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ).

xrimata-forodiafygi-001Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκονται 50 αιτήσεις για μικροδάνεια, εκ των οποίων οι 30 στη Θεσσαλονίκη και οι 20 στο Κιλκίς, όπου -στο πλαίσιο του έργου- λειτουργούν δύο πιλοτικά κέντρα παροχής υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Για τη χορήγηση των μικροδανείων, το ΚΕΠΑ συνεργάζεται με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας. “‘Εχουμε ξεπεράσει τους στόχους. Προβλεπόταν να επωφεληθούν από το έργο 500 άτομα και ήδη είχαμε γύρω στους 550 που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας, 200 που έλαβαν μέρος στα διάφορα εργαστήρια, 40 οι οποίοι πραγματοποίησαν συναντήσεις ατομικής συμβουλευτικής και 50 αιτήσεις για μικροδάνεια, χωρίς να συνυπολογίζω τις τηλεφωνικές κρούσεις που δεχτήκαμε για πληροφορίες. Μάλιστα, κάποιες από τις αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί”, σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του έργου, Νεοκλής Στάμκος, στέλεχος του ΚΕΠΑ.

Σε ποιους απευθύνονται τα δάνεια και με ποιους όρους

Τα μικροδάνεια που παρέχονται στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του έργου απευθύνονται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 10 άτομα), είτε νέες είτε υφιστάμενες, από τους νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, οι οποίες ασκούν δραστηριότητα στους τομείς των υπηρεσιών-εμπορίου ή της μεταποίησης.

Για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις (πάνω από ένα έτος λειτουργίας), το ποσό του δανείου κυμαίνεται από 1.000 έως 25.000 ευρώ, ενώ η διάρκειά του είναι πενταετής, ενώ για τις νέες (από έξι μήνες έως έναν χρόνο ύπαρξης), χορηγούνται από 1.000 έως 10.000 ευρώ για τρία χρόνια.

Το επιτόκιο ξεκινά από 6% και διαμορφώνεται αναλόγως με το προφίλ του πελάτη. Το έργο “microSTARS”, διάρκειας 23 μηνών, μπορεί μεν να ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο, αλλά η πρόθεση του ΚΕΠΑ είναι να συνεχίσει την προσπάθεια, καθώς πλέον έχει γνωρίσει στην πράξη τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του μοντέλου που αναπτύχθηκε πιλοτικά.

Προς microguarantees και microleasing

Με παρακαταθήκη αυτή την εμπειρία, το Κέντρο σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, όπως τη συνεργασία με λοιπές πρωτοβουλίες (π.χ. σύνδεση με επιδοτήσεις), την επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης, την υποστήριξη στην ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για τις μικροπιστώσεις, καθώς και την ανάπτυξη συναφών δραστηριοτήτων (microguarantees, microleasing, κλπ).

Το έργο “microSTARS” εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας IPA “Ελλάδα-πΓΔΜ 2007-2013”, ενώ στόχο έχει τη δημιουργία βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στη διασυνοριακή περιοχή. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδος και της πΓΔΜ. Περιοχή εφαρμογής του έργου είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς για την Ελλάδα και η Περιφέρεια της Πελαγονίας [Μπίτολα (Μοναστήρι) και Πρίλεπ] για την πΓΔΜ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχολιάστε