My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Σπάμε τη σιωπή και…

siopi…παλεύουμε για πόλεις ”διαρκούς ευτυχίας”.

Των Κεσίδου Χρύσα, μέλος Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς και Ψαρρά Σοφία, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς.

31/12/2013:Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Η χρονιά άλλαξε και ο περισσότερος κόσμος βρέθηκε σε κάποιο κέντρο διασκέδασης. 

Ξημερώματα της ίδιας μέρας. Το Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς είχε αρχίσει να έχει κίνηση, όχι από αρρώστους που είχαν την ατυχία να νοσηλεύονται εκεί στην αλλαγή της χρονιάς, αλλά από νέους και νέες, σε μεγάλο βαθμό έφηβους, που από τις 4 μέχρι τις 9 το πρωί πήγαιναν σε ημιλυπόθυμη κατάσταση εξαιτίας είτε της μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, είτε της κακής ποιότητας.

Οι επόμενες μέρες κύλησαν με μια εκκωφαντική ηρεμία στην τοπική κοινωνία του Κιλκίς. Μια ηρεμία περίεργη, που σου δίνει την αίσθηση της αφομοίωσης και της ενσωμάτωσης ενός τέτοιου γεγονότος στη συνείδηση των πολιτών. Μια ηρεμία, όμως, που κάνει πάρα πολυ θόρυβο…

Και τί θέλουμε να πούμε με αυτό; Αυτή η σιγή αποτέλεσε αφορμή για το συγκεκριμένο κείμενο. Εκφράζουμε σκέψεις και  ανησυχίες που, πιθανόν, έχει ένας νέος άνθρωπος. Όπως:

ñ    Γιατί έγινε αυτό;

ñ    Γιατί δεν υπήρξε κανενός είδους ανακοίνωση ή αντίδραση;

ñ    Γιατί τα στόματα έμειναν κλειστά;

Σε αυτό το σημείο, οφείλει να τονιστεί, λοιπόν, πως όταν η κουβέντα έχει να κάνει με περιστατικά τέτοιας φύσεως, που αφορούν ανήλικα παιδιά, η κοινωνία έχει υποχρέωση να πάρει θέση. Να μη μείνει αμέτοχη. Να αναζητήσει τις ευθύνες. Δεν χρειάζεται να κρύβεται πίσω από ενοχικά σύνδρομα, αλλά να συζητήσει ο καθένας με τον διπλανό του, με μόνο σκοπό να χτίσουν την αλληλεγγύη μεταξύ τους, αμοιβαία. Να ψάξουν μαζί τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπισθούν τέτοιου είδους φαινόμενα και να προτείνουν άλλες μορφές πολιτισμού  και διασκέδασης, οι οποίες θα δίνουν μία προοπτική σε κάθε νέο και νέα.

Μορφές, που οι βάσεις τους είναι στην αλληλεγγύη, την συμμετοχή, την οργάνωση από εμάς τους ίδιους. Ζωντανές εστίες νεολαίας, μέσα στην πόλη του Κιλκίς, που θα σχεδιάζουν από πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι συζητήσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, από μουσικές συναυλίες μέχρι κοινωνικά φροντιστήρια, από δανειστική βιβλιοθήκη μέχρι γιορτές νεολαίας. Ένα είδος στεκιού νεολαίας, το οποίο θα είναι η αφορμή να γνωριστούμε μεταξύ μας, να συζητήσουμε πάνω σε κοινούς προβληματισμούς και να ασχοληθούμε, επιτέλους, με δραστηριότητες, που θα βοηθήσουν το τόπο μας να πάει ένα βήμα πιο μπροστά.

Εδώ θα θέλαμε να προλάβουμε πολλούς, οι οποίοι μπορεί να χαρακτηρίσουν όλες αυτές τις σκέψεις ως κάτι ανέφικτο ή χωρις ουσία. Ας μη ξεχνάμε, ότι οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες άλλα και παράλληλα κρίσιμες για όλους μας. Υπάρχουν νέα παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά τον κίνδυνο να κλείσει το σχολείο τους ή να βγουν οι καθηγητές τους σε διαθεσιμότητα ή ακόμα ακόμα να οδηγηθούν και σε απόλυση. Υπάρχουν νέα παιδιά, τα οποία πλέον δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα είτε για να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, είτε για να βγουν σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, γιατί μπορεί να μη βρίσκουν δουλειά ή να έχει μειωθεί το οικογενειακό εισόδημα.

Με λίγα λόγια, θα ήταν ωφέλιμο για το δικό μας μέλλον να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία, η οποία θα αφήσει πίσω της τον ατομικό δρόμο και την απάθεια, στην οποία μας οδηγουν καθημερινά και θα χτίσει τα θεμέλια για μια διαφορετική πόλη. Την πόλη, που δεν θα δίωχνει μακριά τους νέους ανθρώπους, που θα δίνει προοπτική και λύσεις στα ζητήματα των νέων.

Και το σημαντικότερο; -Θα προσπαθήσει να βγάλει τους νέους στο προσκήνιο και να μην επιτρέψει  να νικήσουν αυτοί που με κάθε μέσο προσπαθούν να αφήσουν την νεολαία στο παρασκήνιο. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ!

 

Σχόλια
One Response to “Σπάμε τη σιωπή και…”
  1. Ο/Η Illusioner λέει:

    AYTΕΣ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ .ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗ (13) ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ,ΤΑΙΝΙΩΝ, ΟΜΙΛΙΕΣ, ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ,ΔΩΡΕΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ,ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ,ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΔΟΙΡΑΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΟΛΩΝ, ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK : ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΚΙΛΚΙΣ.

Σχολιάστε