My Twitter Feed

6 Ιουνίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επίσκεψη Ρ. Δούρου στο Κιλκίς -

Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Με το βλέμμα στην ακροδεξιά! -

Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Κινητοποίηση ενόψει εκλογών -

Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Διαδρομές τουριστικής ανάπτυξης -

Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

“Δούλεψε πάλι η κοπτοραπτική” -

Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

“Βάϊραλ” οι δηλώσεις για ΕΝΦΙΑ! -

Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

ΑΝΚΙ: “Δαγκωτό” στο Leader! -

Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

ΝΔ: Ξεκινά νέα καμπάνια -

Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Σοφόν το σαφές

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στην κοινωνία είναι η επικοινωνία. Όσο πιο καθαρός και σαφής είναι ο λόγος του καθενός, τόσο πιο κατανοητός γίνεται. Αλλά και τόσο πιο λίγες είναι οι δυνατότητες της διαστρέβλωσης του. Ορθά και δίκαια λέει ο λαός μας «σοφόν το σαφές».

Αντίθετα ο ασαφής ο λόγος έχει κενά στην εκφορά του, γι’ αυτό κι επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες. «Δεν με ενδιαφέρει η ουσία, αλλά η επικοινωνία», είχε πει πριν από καιρό ένας πολιτικός αρχηγός, καθώς στην εποχή της σημερινής μιντιακής ηγεμονίας δυνατότερη κι από την αλήθεια είναι η παραχάραξή της.

Στις εκλογές της 21ης του Μάη η ΝΔ πήρε σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό ψήφων από τον Σύριζα, κάτι που ούτε η ίδια το πίστευε και εύλογα πανηγυρίζει. Ενώ το τρίτο κόμμα, το Πασόκ-Κινάλ, πανηγυρίζει περισσότερο, αν και το ποσοστό του είναι στο 11,46%, δηλαδή κάτι πάνω από τα μισά από το δεύτερο, λιγότερα όμως από τα ποσοστά που πήρε πριν από 49 χρόνια, το 1974, όταν για πρώτη φορά κατέβηκε στις εκλογές ως ΠΑΣΟΚ λαμβάνοντας 13,58%!

«Σοφόν το σαφές». Ο άνθρωπος πρέπει να διαλέγεται με «σαφήνεια». Η λέξη «σαφήνεια» ετυμολογικά έχει μέσα της φως, όπως και η λέξη ειλικρίνεια (είλη = φως). Ενώ η «ασάφεια» είναι έννοια θολή και νεφελώδης, η οποία μέσα από μία γενικευμένη απροσδιοριστία δεν φανερώνει την ουσία. «Λάλει α δει και ό, τι δει και ουκ ακούσει α μη δει» έλεγαν οι αρχαίοι.

Η πιο εμπεδωμένη αντίληψη στη σύγχρονη κοινωνία στηρίζεται, ως ένα σημαντικό βαθμό, στη καλή διαφήμιση. Αυτή ανεβάζει εύκολα τα ποσοστά πώλησης για ένα προϊόν, αλλά και κατασκευάζει αφ’ εαυτής την πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για πάσα ένα που είναι διαφημιστής του εαυτού του. Τα όσα υποστηρίζουν, τα παίρνουν μετά τα ΜΜΕ και τα κάνουν «βάιραλ». Τα διοχετεύουν στην κοινωνία, επικριτικά ή επιδοκιμαστικά. Γι’ αυτό και λέω ξανά, «σοφόν το σαφές».

Όπως η αριστεία ενός μαθητή αποδεικνύεται από το βαθμό του απολυτηρίου του στο σχολείο, έτσι και η επίδοση ενός βουλευτή, αποδεικνύεται από την πολιτική του διαδρομή. Από το τι κέρδισε από αυτόν η κοινωνία, με κριτήριο την έμπρακτη απόδειξη. Την πράξη που επικυρώνει μια συγκεκριμένη άποψη. Δεν γίνεται π.χ. να κάνουν μαθήματα νοικοκυροσύνης και οικονομικής διαχείρισης οι πολιτικοί που χρωστούν στη χώρα!

Η εποχή μας κατά γενική ομολογία είναι υποβαθμισμένη σε ιδέες και πρόσωπα. Η πολιτική από τέχνη για τα καλά και τα δίκαια του λαού, έχει εξελιχθεί σε τεχνική πλουτισμού των ολίγων αλλά ισχυρών προσώπων της κοινωνίας. Αλλά και σ’ ένα θέατρο του παραλόγου, με το λαό στο ρόλο του κομπάρσου και τον ισχυρό στο ρόλο του πρωταγωνιστή, με τη Δημοκρατία να ταυτίζεται ουσιαστικά με την ολιγαρχία, αν και είναι έννοιες αντίθετες.

Αυτό όμως που βλέπουμε είναι ότι τα κόμματα που βρίσκονται ιδεολογικά πιο κοντά έχουν τις μεγαλύτερες αντιπαλότητες μεταξύ τους, όπως ακριβώς τα μέλη μιας οικογένειας που ερίζουν μεταξύ τους για την κοινή κληρονομιά. Η πολιτική για τον λεγόμενο προοδευτικό βρίσκεται εν συνόλω σε πτώση, παρότι η σημερινή εποχή είναι σκληρή για τους πολλούς της κοινωνίας.

Ζούμε σ’ ένα αλλοπρόσαλλο καθεστώς, όπου ο νόμος έχει γίνει των άνομων η ασπίδα. Σ’ ένα νομικίστικο παραλογισμό με το “αδιευκρίνιστο” και το “ακαταδίωκτο” να αποτελούν άλλοθι. για τον κάθε πολιτικό. Ταυτόχρονα, ο λαός, το μεγάλο αυτό λογοπαίγνιο της Ιστορίας, που χρόνια τώρα τον βαυκαλίζουν ότι είναι κυρίαρχος, να είναι στην ουσία η μεγαλύτερη γλωσσική ασάφεια»! Γιατί ούτε πνευματικά, ούτε οικονομικά είναι ενιαίος. Και σύμφωνα με την γραμματική δεν ανήκει στα κύρια αλλά στα περιεκτικά ουσιαστικά, όπως αγέλη, σμήνος, σμάρι, κοπάδι κλπ.

Πρώτη φορά στα πολιτικά δρώμενα της χώρας συμπολίτευση κι αντιπολίτευση μαζί έχουν στρέψει τα πυρά τους ενάντια στην αξιωματική αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και μόνο, στις 25 του Ιούνη ο Σύριζα του Κιλκίς δείχνοντας ενότητα, σύμπνοια και συντροφικότητα να βγει μαζικά μπροστά. Έστω και τώρα ο νεοεκλεγείς βουλευτής μαζί με τους συνυποψηφίους βουλευτές του κόμματος και τον γραμματέα της νομαρχιακής, να βγουν μπροστά ενωτικά και δυναμικά. Οι εκλογές δεν γίνονται για το κυνήγι της προσωπικής ψήφου, αλλά για το κόμμα συνολικά και τη δημοκρατία γενικότερα.

*Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Σχολιάστε