My Twitter Feed

21 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Σκουριές: Βίντεο-σοκ για ρύπανση

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το βίντεο και το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί, μέρος του οποίου δημοσίευσε χθες η AYΓΗ, είναι από το ιστολόγιο Χρυσές Αυτ-απάτες. Είναι δηλαδή της «ομάδας iosifsk» που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια επιτελεί ένα πολύτιμο για τον αγώνα μας έργο καταγράφοντας, με μεγάλες δυσκολίες και συχνά με κίνδυνο, όλες τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες της εταιρείας. Η αναφορά της πρωτογενούς πηγής είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνον ως αναγνώριση της προσφοράς ατόμων και ομάδων αλλά και ως ασπίδα προστασίας τους, ειδικά σε περιπτώσεις που έρχονται σε σύγκρουση με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Πολύ απλά, δείτε τις λήψεις και θα καταλάβετε γιατί έχουν στοχοποιηθεί αυτοί οι άνθρωποι…

Οι τελευταίες εικόνες από το ρέμα Καρατζά, από όπου προέρχεται το νερό που πίνει όλη η «πρό του Άθω» περιοχή, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Μια πρώτη «ανάγνωση» αυτών που βλέπουμε:

  • Τα κόκκινα-πορτοκαλί-κίτρινα οξείδια σιδήρου που χρωματίζουν τα νερά γύρω από τη γεωτεχνική γεώτρηση ΒΚ-05, μοιαζουν καταπληκτικά με προϊόντα όξινης απορροής. Ας εξηγήσει η εταιρεία από πού προέρχονται.
  • Μέσα στο ρέμα έχουν φτιάξει τέσσερα πρόχειρα φραγματάκια σαν αυτοσχέδια φίλτρα, σαν να θέλουν με πέτρες και χλωρά κλαδιά να συγκρατήσουν τα στερεά υλικά και να μη φύγουν στο ρέμα. Μάταιη η προσπάθεια βέβαια. Κόκκινο χρώμα, αραιωμένο, βλέπουμε και στα νερά του Ασπρόλακκα, αρκετά χαμηλότερα.
  • Τα νερά του ρέματος είναι αφρισμένα σα να έχει βάλει κάποιος μπουγάδα. Οι αφροί είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης χημικών που γίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, για τη στεγανοποίηση της νέας υπόγειας στοάς που διανοίγεται τώρα στις Σκουριές. Τα νερά που αντλούνται από εκεί φαίνεται ότι διοχετεύονται στην παλιά στοά της TVX και από εκεί καταλήγουν με την υπερχείλιση στο ρέμα Καρατζά. Αυτά τα νερά όμως δεν είναι καθαρά καθώς, κατά την εκτίμησή μας, είναι ανακατεμένα με το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, τους επιταχυντές πήξης του σκυροδέματος και διάφορα άλλα χημικά.
  • Ένας δρόμος διασχίζει την κοίτη του μη οριοθετημένου ρέματος Καρατζά για να περνάνε τα φορτηγά και οι μπουλντόζες της εταιρείας. Αυτό είναι σαφέστατα «τεχνικό έργο» και είναι προφανής η παραβίαση της απόφασης 1492/2013 του ΣτΕ που ορίζει ότι «πριν από τη διενέργεια οιασδήποτε επεμβάσεως στα ρέματα Καρατζάς Λάκκος και Λοτσάνικο, θα πρέπει να εγκριθεί ο καθορισμός των οριογραμμών τους από το αρμόδιο, κατά περίπτωση, όργανο» που στην περίπτωση των δασικών ρεμάτων στις Σκουριές είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η εταιρεία «ετοιμάζει» το ρέμα για να κατασκευάσει εκεί ένα φράγμα ύψους 150 μέτρων και να γεμίσει όλο το φαράγγι του με τα απόβλητα του μεταλλείου των Σκουριών. Όμως το φράγμα και ο χώρος απόθεσης αποβλήτων δεν έχουν ακόμα αδειοδοτηθεί, το ρέμα δεν έχει οριοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, κατά συνέπεια οποιαδήποτε εργασία μέσα στο ρέμα είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

imag43-1024x768Τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει να συμβαίνει, τίποτα δεν είναι νόμιμο, τίποτα δεν είναι σύμφωνο με τους περιβαλλοντικούς όρους της ΚΥΑ 201745/2011. Αλλά το βουνό μας έχει αφεθεί στο έλεος μιας άπληστης εταιρείας με τη λογική του αποικιοκράτη κατακτητή, που θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα ελεγχθεί ποτέ από καμμιά κρατική υπηρεσία και ότι όλα της τα περιβαλλοντικά εγκλήματα θα είναι χωρίς συνέπειες. Οι υπηρεσίες αδρανούν ή σκόπιμα συγκαλύπτουν και η εταιρεία πληρώνει την αστυνομίακαι της δίνει διαταγές να μην επιτρέψει την πρόσβαση των πολιτών στους επίμαχους χώρους, για να μη διαπιστώσουν οι ίδιοι την καταστροφή που γίνεται και τις παρανομίες που συντελούνται. Για την παρακολούθηση της δράσης της εταιρείας, για την προσπάθειά τους να δουν και να πάρουν με προσωπικό κίνδυνο εικόνες σαν κι αυτές, με την ελπίδα να φτάσουν εκεί που πρέπει ώστε να σταματήσει το κακό που γίνεται, οι κάτοικοι αυτού του τόπου βαφτίστηκαν από την αστυνομία «εγκληματική οργάνωση» που πρέπει να εξαρθρωθεί για να βασιλεύσει η νομιμότητα. Ποια νομιμότητα και ποιοι τελικά είναι η εγκληματική οργάνωση;

Έχει πέσει πολύ χρήμα από την εταιρεία στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και η σιωπή γύρω από την υπόθεση Σκουριές/Ελληνικός Χρυσός είναι πλέον σχεδόν απόλυτη. Σχεδόν. Χθες το βράδυ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ-3, της ανοιχτής στην κοινωνία ΕΤ-3, έπαιξε τις εικόνες από το ρέμα με τους αφρούς και τα κόκκινα νερά.

Σκουριές – ρέμα Καρατζά, τα αίσχη της (ψευδο) ανάπτυξης (τους) συνεχίζονται…

Παρουσιάζουμε νέες φωτογραφίες και βίντεο από τις Σκουριές – ρέμα Καρατζά που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες. Συρματοπλέγματα και κάθε λογής φράκτες έχουν απλωθεί σε μια τεράστια έκταση του ορεινού όγκου των Σκουριών. Η Αστυνομία συνεχίζει να λειτουργεί ως μια ιδιότυπη παράλληλη σεκιούριτι της πολυεθνικής εταιρείας (η σχετική ΄΄χορηγία΄΄ που δημοσιοποιήθηκε προφανώς εξασφαλίζει την αμεροληψία της…) .

Είναι χρήσιμο για όσους συνεχίζουν να εθελοτυφλούν, να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις των ίδιων των ΄΄επενδυτών΄΄ , μετά τις Σκουριές ακολουθούν :
Φισώκα , Τσικάρα , Πιάβιτσα και μετά Ζέπκο, Βίνα, Άρα, Άσπρα Χώματα, Καραντώνα, Βασδέκη, Κηπουρίτσα …
Το ερώτημα ποιος ελέγχει την καθημερινή λειτουργία και τις ποικίλες δραστηριότητες της τεράστιας πολυεθνικής εταιρείας και ποια τα αποτελέσματα των ερευνών εξακολουθεί να μένει αναπάντητο. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζονται εκ των πραγμάτων περίπου ως Ιθαγενείς και οι ανησυχίες τους ουσιαστικά είτε αγνοούνται είτε χλευάζονται.
Όσο όμως και να προσπαθεί η προπαγάνδα να το κρύψει, είναι ολοφάνερο πως στην Β.Α. Χαλκιδική αλλά και ευρύτερα υπάρχει μια ευρεία πλειοψηφική υπερκομματική ειρηνική αντίδραση κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας μεταλλείων χρυσού. Σε κάθε δημοκρατικώς λειτουργούσα πολιτεία αυτό και μόνο θα έθετε σε λειτουργία θεσμικούς μηχανισμούς επανεξέτασης των όρων εγκατάστασης και λειτουργίας της ΄΄Ελληνικός΄΄ Χρυσός από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ . Πως μπορεί όμως να γίνει αυτό από μια κυβέρνηση που αποτελείται κυρίως από πολιτικούς που έριξαν την οικονομία και γενικότερα την πατρίδα μας στα ΄΄βράχια΄΄ του μνημονίου και της τρόικας; Η ίδια κυβέρνηση και οι ίδιοι πολιτικοί που μας έριξαν στα βράχια είναι κατά πλειοψηφία και οι ΄΄υπερασπιστές΄΄ αυτού του τύπου ΄΄επένδυσης΄΄. Τυχαίο; Μάλλον όχι. Σε κάθε περίπτωση οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν όπως φαίνεται και την οριστική απάντηση για το τι θέλουν και τι όχι οι πολίτες. Τις αποφάσεις στις Δημοκρατίες τις παίρνουν (και πρέπει να τις παίρνουν) οι πολίτες και όχι οι πολυεθνικές εταιρείες και οι κάθε λογής υποτακτικοί τους…
Η ανα-δημοσίευση του υλικού που συγκεντρώνουμε , βίντεο, φωτογραφίες κτλ είναι νομίζουμε κάτι αυτονόητα θετικό που συμβάλλει στην πληροφόρηση τόσο των συμπολιτών μας στην Χαλκιδική αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεδομένου και του σχετικού black out πληροφόρησης που υπάρχει, ιδιαίτερα στα μεγάλα ΜΜΕ , σχετικά με το θέμα της εξέλιξης των δραστηριοτήτων της εταιρείας καθώς και των αντιδράσεων των κατοίκων.
Θα θέλαμε με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε από την καρδιά μας όλους όσους συνέβαλαν και συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια. Την προσπάθεια να σπάσει το πέπλο σιωπής ή/και παραπληροφόρησης (κατά περίπτωση) των κυρίαρχων ΜΜΕ και να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες (που δεν αρκούνται στα όποια μεταλλευτικά νέα και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις της εταιρείας) για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή μας. Από την άλλη, ο σφετερισμός από κάποιους -ελάχιστους είναι αλήθεια- υλικού που δεν τους ανήκει και που τις πιο πολλές φορές συγκεντρώνεται με δυσκολίες και κινδύνους , πέραν του ότι δεν είναι νόμιμος, κυρίως δεν είναι ηθικός και δημιουργεί ποικίλα ερωτηματικά…

Πηγή: antigoldgr.org/blog

Σχολιάστε