My Twitter Feed

14 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Σκορδίλης: Περιμένουμε να δούμε

Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά της σεισμικής διέγερσης προτού προβούμε σε εκτιμήσεις για το αν ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9 FM», αναφερόμενος στον σημερινό πρωινό σεισμό που σημειώθηκε στη περιοχή της Δοϊράνης.

«Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό απόλυτα αυτή τη στιγμή», είπε ερωτηθείς για το εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό και συμπλήρωσε: «Μαζεύουμε ήδη στοιχεία και προχωρούμε στην ανάλυση της σεισμικής διέγερσης, αλλά για να έχουμε εμείς πρώτα πληροφορίες θα πρέπει να μας δώσει η φύση αυτές τις πληροφορίες. Όσο περισσότερους μικροσεισμούς απ’ αυτή τη διέγερση έχουμε, τόσο περισσότερο συμπαγής είναι η εικόνα που παίρνουμε».

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, «οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι ο χώρος όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός δεν φαίνεται να έχει δώσει στο παρελθόν κάποιο μεγάλο γεγονός» και δεν συνδέεται με γνωστούς μεγάλους σεισμούς στην περιοχή, όπως του 1931, με επίκεντρο το Βαλάντοβο (μέγεθος 6,7 Ρίχτερ).

«Δεν συνδέεται άμεσα ούτε μ’ εκείνο το περιστατικό ούτε με τη σεισμική δραστηριότητα που είχαμε το 1978 εδώ, στην περιοχή των λιμνών, ούτε με άλλους μεγάλους σεισμούς του χώρου. Ανήκει, όμως, στην ίδια μεγάλη σεισμική ζώνη, που είναι γνωστή ως σερβομακεδονική ζώνη, μια ζώνη με βορειοδυτική-νοτιοανατολική διεύθυνση, που περνάει μέσα από την Ελλάδα ερχόμενη βόρεια από τα Βαλκάνια, περνώντας σχεδόν παράλληλα με τον ποταμό Αξιό προς τα δυτικά και τον Στρυμώνα προς τα δυτικά. Είναι μια ζώνη που κατά καιρούς δίνει διάφορα ισχυρά γεγονότα και είναι η πλέον ενεργή σεισμικά ζώνη του βορειοελλαδικού χώρου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε δε, πως εκείνο στο οποίο εστιάζουν τώρα οι σεισμολόγοι είναι να υπάρξουν κάποιες πληροφορίες «σχετικά με τη συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα», δηλαδή να υπάρξουν πληροφορίες σχετικά με το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό αυτόν, γιατί απ’ αυτά τα στοιχεία θα γίνει δυνατή η εκτίμηση «κατά πόσον ο χώρος που έχει διεγερθεί δικαιολογεί κάποια ανησυχία ενός πιθανά ισχυρότερου σεισμού ή αν ο χώρος που διεγέρθηκε δικαιολογεί την εκδήλωση ενός σεισμού της τάξης του ίδιου μεγέθους μ’ αυτόν που έχει ήδη γίνει».

«Θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου»

Αναστατώθηκαν οι κάτοικοι του Κιλκίς

Οι δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στο Κιλκίς κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Τρίτης, αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πρώτη δόνηση, μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:13 σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, ενώ η δεύτερη, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 06:24 σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, ή 367χλμ βόρεια της Αθήνας.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για ζημιές αλλά, όπως είναι λογικό, οι κάτοικοι αναστατώθηκαν.

Πηγή: cnn.gr

Σχολιάστε