My Twitter Feed

15 Απριλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σκληρό παζάρι για την τιμή οβελία -

Παρασκευή, 15 Απριλίου, 2022

ΥπΑΑΤ: Ενίσχυση των Νέων Αγροτών -

Τετάρτη, 13 Απριλίου, 2022

Πρόταση για καταφύγιο αδέσποτων -

Τετάρτη, 13 Απριλίου, 2022

Ζητά τη παραίτηση του Γ. Ανδρίτσου -

Τετάρτη, 13 Απριλίου, 2022

Ομάδες συνεργασίας για Δοϊράνη -

Τρίτη, 12 Απριλίου, 2022

Μείωση κρουσμάτων στο Ν. Κιλκίς -

Κυριακή, 10 Απριλίου, 2022

Φάρμα Κουκάκη και στη Ν. Κορέα -

Σάββατο, 9 Απριλίου, 2022

Μεγάλη αύξηση, φτηνά σπίτια! -

Σάββατο, 9 Απριλίου, 2022

Σκληρό παζάρι για την τιμή οβελία

Ιδιαίτερα σκληρό αποδεικνύεται το φετινό παζάρι μεταξύ παραγωγών-κτηνοτρόφων και των εμπόρων για την τιμή πώλησης του οβελία.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν τα παραδοσιακά παζάρια, όπου διαμορφώνονται οι τιμές. Έτσι, την Τετάρτη στο Παζάρι της Αξιούπολης και τη Πέμτη 14 Απριλίου στη Δράμα οι κτηνοτρόφοι και παραγωγοί δεν τα βρήκαν, με τους πρώτους να ζητούν να πουλήσουν στα 8,5 ευρώ τα αρνιά και στα 9,5 ευρώ τα κατσίκια και τους εμπόρους να μη δίνουν πάνω από 8,5 ευρώ.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στο παζάρι στο Κιλκίς το Σάββατο, που θεωρείται το μεγαλύτερο της χώρας και όπου αναμένεται να κλειδώσει η τιμή του οβελία.

Η εκτόξευση του κόστους παραγωγής καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα δύσκολες, με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές για τα συμφέροντά τους. Οι μεν κτηνοτρόφοι επιδιώκουν να καλύψουν τα έξοδα εκτροφής των ζώων που εκτινάχθηκαν λόγω της ραγδαίας αύξησης των ζωοτροφών, οι δε έμποροι να εξασφαλίσουν ότι τα εμπορεύματα δεν θα μείνουν κρεμασμένα στο τσιγκέλι και παράλληλα ένα μικρό κέρδος.

Άνθρωποι της αγοράς θεωρούν πως με βάση τα σημερινά δεδομένα και την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, δεν αποκλείεται οι καταναλωτές να κληθούν να πληρώσουν στη λιανική ακόμη και 15 ευρώ το κιλό για να… βάλουν στη σούβλα αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος. Οταν πέρυσι ήταν στα 13,5 ευρώ (λιανική) και πρόπερσι μόλις 9,5 ευρώ (έναν μήνα μετά την επιβολή του πρώτου lockdown στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού).

Μία ακόμη παράμετρος που εισέρχεται στην εξίσωση είναι το Πάσχα των καθολικών, το οποίο είναι μία εβδομάδα νωρίτερα από των Ορθόδοξων Χριστιανών. Η υψηλή ζήτηση που υπάρχει κυρίως από τις μεσογειακές χώρες πιέζει τις τιμές προς τα πάνω, αφού αρκετοί παραγωγοί μπαίνουν στον «πειρασμό» να διαθέσουν το προϊόν τους στο εξωτερικό. Ηδη, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εξαγωγές προς την Ισπανία και την Ιταλία σε τιμές έως 7,5 ευρώ τα αρνιά και 8,5 ευρώ τα κατσίκια.

Μπροστά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών ζήτησε ήδη από την περασμένη εβδομάδα την επιβολή πλαφόν στην τιμή των αμνοεριφίων, στην τιμή εμπορίας-διακίνησης και λιανικής πώλησης, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει καμία απάντηση από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) Σάββας Κασίδης, πάντως, ανέφερε ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η τελική τιμή να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 13 με 14 ευρώ ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να αγοράσουν.

Κρίσιμο κομμάτι στο παζλ που στήνεται αποτελούν τα σουπερμάρκετ, και ειδικότερα οι μεγάλες αλυσίδες με παρουσία σε πανελλαδικό επίπεδο. Κύκλοι του λιανεμπορίου τροφίμων αναφέρουν πως με βάση τα σημερινά δεδομένα η τιμή που θα διαθέσουν τελικά τα αμνοερίφια στο δίκτυο των καταστημάτων τους δεν πρόκειται να υπερβεί τα 10 ευρώ το κιλό, ενώ ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται θέμα επάρκειας, αφού έχουν ικανές ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

Τα μεγάλα σουπερμάρκετ μπορούν και εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές καθώς «βάζουν» μεγάλες παραγγελίες, ενώ πλην κάποιων εξαιρέσεων που επιμένουν… ελληνικά, προχωρούν σε μαζικές εισαγωγές από το εξωτερικό, όπου μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένονται εισαγωγές από τη Ρουμανία, οι οποίες θα βοηθήσουν να συγκρατηθούν οι τιμές.

Πηγή: 24wro.com.gr

Σχολιάστε