My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Σενάρια επιστημονικής…

agathopoulou-eirini-001…φαντασίας ή Αδώνιδος πραγματικότητα;

Της Ε. Αγαθοπούλου.


Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή, ακόμη χειρότερα, σενάριο βγαλμένο από τα βιβλία του Έντγκαρ Άλαν Πόε; Κι όμως, δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Είναι το νομοσχέδιο που κατατίθεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, για το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Στην Ελλάδα, κάποτε, δημιουργήθηκε ένα σύστημα δημόσιας υγείας, το οποίο είχε το πλεονέκτημα πως, παρ’ όλες τις ιδιαιτερότητές του, κάλυπτε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλο τον πληθυσμό της χώρας. Κάποτε επίσης σε αυτή τη χώρα, οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι ήταν μια μικρή μειοψηφία, δεν υπήρχαν τόσοι άστεγοι και δεν υπήρχε κόσμος που μείωνε τα έξοδα για τις διατροφικές του ανάγκες για να μπορέσει να αγοράσει τα φάρμακά του.

Σήμερα τα δεδομένα μας έχουν αλλάξει λιγάκι… Οι άνεργοι αυτής της χώρας φτάνουν αισίως το 1/3 του πληθυσμού. Οι ανασφάλιστοι αποτελούν ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Και οι άνθρωποι που δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες τους αυξάνονται συνεχώς. Τα κόκκινα δάνεια έχουν όντως χτυπήσει «κόκκινο» και οι πλειστηριασμοί είναι πραγματική απειλή για χιλιάδες νοικοκυριά. Η φτωχοποίηση, λοιπόν, της ελληνικής κοινωνίας είναι μια πραγματικότητα που επιδεινώνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση, δια χειρός Αδώνιδος, αποφασίζει να «μεταρρυθμίσει» το Εθνικό Σύστημα Υγείας «με σκοπό τη διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα των πολιτών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εισηγητική έκθεση του νέου προτεινόμενου νομοσχεδίου: Κλείνει όλα τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και στέλνει σε καθεστώς αβεβαιότητας –αλλά και αχρηστίας– 8500 εργαζόμενους.

Το βάρος της συνταγογράφησης και των εξετάσεων των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνουν προσωρινά οι ιδιώτες γιατροί, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία –λέει το νέο νομοσχέδιο–, σα να μην τους έφταναν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματά τους (βλ. ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, ελλείψεις υλικών κ.λπ.). Ο υπουργός, εν ευθέτω χρόνω, θα αποφασίσει πόσα πρώην ιατρεία του ΕΟΠΥΥ –μελλοντικά Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου– θα ξανανοίξουν και πόσοι γιατροί και λοιπό προσωπικό θα επανατοποθετηθούν σε αυτά. Οι υπόλοιποι θα συμπληρώσουν τις ήδη μακροσκελείς λίστες των ανέργων, που τελευταία ολοένα και μακραίνουν.

Μη βιαστείτε να πείτε ότι όλα τα παραπάνω θα προκαλέσουν μπάχαλο στο χώρο της υγείας, ότι θα είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει το σύστημα στις απαιτήσεις της συγκυρίας, ότι κόσμος θα πεθαίνει στις ουρές και άλλα τέτοια προβοκατόρικα. Ο υπουργός Υγείας έχει προβλέψει για όλα: δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες κλινικάρχες να επαναφέρουν τις άδειές τους και να επαναλειτουργήσουν όσες κλινικές δεν πληρούσαν τους όρους του προεδρικού διατάγματος του 1991 «για καλή λειτουργία και την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών»! Δίνει λοιπόν και σε αυτούς τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την πίτα του κεφαλαίου του, αγοραστή πλέον, ΕΟΠΥΥ!

Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή, ακόμη χειρότερα, σενάριο βγαλμένο από τα βιβλία του Έντγκαρ Άλαν Πόε; Κι όμως, δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Είναι το νομοσχέδιο που κατατίθεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, για το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τη δόξα για αυτή την πραγματικά πρωτοφανή «μεταρρύθμιση» ποιος θα την πάρει;

Άρθρο στο rednotebook.gr

Σχολιάστε