My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Σαν σήμερα, η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος

xartisΉταν 22 Ιανουαρίου 1830 όταν ξεκινούσε η Διάσκεψη του Λονδίνου. Εκεί, με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου, η Ελλάδα αναγνωρίζεται -επίσημα- ως ανεξάρτητο κράτος.

Η τελική συμφωνία υπογράφτηκε από τους πληρεξούσιους της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, ενώ είχε προηγηθεί αγγλική πρόταση.

«Η Ελλάς θέλει σχηματίσει εν Κράτος ανεξάρτητον και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα προσπεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν».

Η συνοριακή γραμμή του Πρωτοκόλλου κρατούσε έξω από το ελληνικό έδαφος ένα μεγάλο τμήμα της Στερεάς. Επιπλέον, καθοριζόταν η πολιτειακή μορφή του νέου κράτους και παρεχόταν στις Δυνάμεις το δικαίωμα εκλογής του βασιλιά, δίχως να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός. «Ηγεμών Άρχων της Ελλάδος» ορίστηκε ο Λεοπόλδος του Σαξ-Κόμπουργκ, αν και αρνήθηκε τον θρόνο. Ορίστηκε, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, να αποκατασταθούν (και) οι εμπορικές δραστηριότητες και η ναυτιλία. Επίσης, προβλέφθηκε το δικαίωμα μετανάστευσης των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που επιθυμούσαν να εγκατασταθούν στο νέο ελληνικό κράτος.

Δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης το νόημα αυτού του Πρωτοκόλλου.

Οι Έλληνες οραματίζονταν με αυτό την απαρχή του ελεύθερου πολιτικού βίου του έθνους.

Το νέο κράτος -παρά το ότι περιείχε λιγότερο από το 1/3 των Ελλήνων κατοίκων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την εποχή που ξεκίνησε η Επανάσταση- είχε την επίσημη αναγνώριση της διεθνούς κοινωνίας.

Αντίστοιχα, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία έβλεπαν σε αυτό το Πρωτόκολλο την οριστική διευθέτηση του «ενοχλητικού» ελληνικού ζητήματος. Ταυτόχρονα, αποτελούσε κι έναν συμβιβασμό μεταξύ των συμφερόντων των «προστάτιδων» δυνάμεων.

To περίφημο κείμενο του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου έχει περάσει στην ιστορία (μας) ως η «Συνθήκη Ανεξαρτησίας της Ελλάδας». Είχαν προηγηθεί άλλα τρία Πρωτόκολλα -από το 1828.

Σίγουρα αποτέλεσε μια σημαντική καμπή για τη χώρα μας, αν και πρόκειται για άλλη μια μονομερή απόφαση, για μια λύση που μας την πρότειναν, μας την επέβαλαν – δεν είχαμε κι άλλη επιλογή.

Αυτό, βέβαια, συνέβη πολλές φορές στο διάβα των αιώνων για την πατρίδα μας. Πάμπολλες στιγμές κληθήκαμε να ακολουθήσουμε λύσεις που επιλέχτηκαν από τις σύγχρονες «προστάτιδες» δυνάμεις.

Τώρα πια, εν έτει 2013, ζούμε υπό τον ζυγό του Μνημονίου. Το πόσο πραγματικά ανεξάρτητο κράτος είναι η Ελλάδα σήμερα, λοιπόν, γεννά τεράστια συζήτηση, κυοφορεί αμφισβήτηση, τίθεται εν αμφιβόλω.

Βλέπεις, η «σκλαβιά» έχει -τελικά- πολλές μορφές…

Σπύρος Σεραφείμ – protagon.gr

Σχολιάστε