My Twitter Feed

10 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ρύθμιση για 3.000 οικόπεδα ακτημόνων

europos-oikopeda(1)Με νόμο που ψηφίστηκε προχθές Δευτέρα στη Βουλή ρυθμίζονται προβλήματα με  οικόπεδα ακτημόνων, που παραχωρήθηκαν με βάση Προεδρικό Διάταγμα του 1985 και για τα οποία δεν είχαν εκπληρωθεί οι όροι παραχώρησης.

Σύμφωνα με το νόμο, ο δικαιούχος διατηρεί την κυριότητα του οικοπέδου αρκεί να πληρώσει πρόστιμο ίσο με το 1/3 της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου. Το πρόστιμο αποτελεί έσοδο της Περιφέρειας και καταβάλλεται σε δύο άτοκες δόσεις η πρώτη μέχρι 31-12-2015 και η δεύτερη  μέχρι 31-12-2017.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το Πολιτικό Γραφείο του βουλευτή, Γ. Γεωργαντά, επισημαίνοντας ότι συμβόλαια αγοραπωλησίας και προσύμφωνα που συντάχθηκαν κατά παράβαση των όρων του προεδρικού διατάγματος θεωρούνται έγκυρα και ισχυρά.

Ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένταξη του σχετικού άρθρου (άρθρο 37, παράγραφος 16)  στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και μετέπειτα κατά τη διαδικασία της ψήφισης στη μείωση του τιμήματος ρύθμισης.

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα που είχε προσλάβει η ρύθμιση του θέματος αυτού για χιλιάδες Κιλκισιώτες αφού επαπειλήθηκε μέχρι και η ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης των οικοπέδων ο κ. Γεωργαντάς ανέλαβε πρωτοβουλία  και αφού ενημερώθηκε για όλες τις διαστάσεις του προβλήματος (επισκέψεις σε χωριά, συναντήσεις με ενδιαφερόμενους, συνεργασία με αρμόδιες  υπηρεσίες, μεγάλη σύσκεψη στον Ευρωπό προ ημερών) παρενέβη προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πέτυχε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου η σχετική πρόβλεψη για τη ρύθμιση των οικοπέδων της κατηγορίας αυτής.

 Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς με την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου ζήτησε και πέτυχε να μειωθεί το τίμημα της ρύθμισης

καθώς στο  αρχικό άρθρο προβλεπόταν η καταβολή του ½ της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου και εξόφληση σε 2 έτη.

Στη παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε τη μείωση του τιμήματος και την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του , επικαλούμενος τους παρακάτω λόγους:

–           Οι δικαιούχοι έχουν πληρώσει το τίμημα που δεν ήταν ασήμαντο

–           Η αντικειμενική αξία των οικοπέδων είναι τουλάχιστον διπλάσια της αγοραίας αξίας λόγω της κρίσης και της αδυναμίας ανοικοδόμησης

–           Τα περισσότερα εκ των οικοπέδων παρότι τυπικά υπολογίζονται ως εντός οικισμών επειδή δεν έχουν διαμορφωθεί τα δίκτυα και οι υποδομές η αγοραία αξία τους μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Εν τέλει και η παρέμβαση – πρόταση αυτή αποδείχθηκε αποτελεσματική  καθώς  ο υπουργός αποδέχθηκε και η Βουλή ψήφισε τη ρύθμιση όπου προβλέπεται η καταβολή του 1/3 της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου σε 4 έτη.

Σχολιάστε