My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Πάντα στο πλευρό του Ψωμιάδη, ο Χρ. Γκουντενούδης

*Που θέλει διάδοχό του, τον Διονύση!

Ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Χρήστος Γκουντενούδης, καθώς κι οι συνάδελφοί του, των Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης και της Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ήταν αυτοί που στήριξαν την πρόταση του Παναγιώτη Ψωμιάδη να τον διαδεχθεί στη θέση του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας ο αδελφός του, ο Διονύσης.

Αυτό γράφει η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σε χθεσινό ρεπορτάζ, τονίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή του Π. Ψωμιάδη “έπεσε στο κενό, αφού συνάντησε την απροθυμία των μελών της παράταξής του αλλά και τη σθεναρή αντίδραση της ΝΔ”.

Διαβάστε το δημοσίευμα:

Μετά δέκα χρόνια κυριαρχίας, αρχικά στη νομαρχία και εν συνεχεία στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το καθεστώς των αδελφών Ψωμιάδη οδεύει προς το τέλος του.

Την πόρτα της εξόδου άνοιξε την περασμένη Τετάρτη η υπ’ αρ. 1495/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία οριστικοποιήθηκε η ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, που είχε επιβληθεί στον Παναγιώτη Ψωμιάδη για τη γνωστή υπόθεση της μείωσης -έως εκμηδενισμού- των προστίμων που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του νομάρχης σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων για κατ’ εξακολούθηση νοθεία. Με την απόφαση αυτή ο κ. Ψωμιάδης καθίσταται έκπτωτος, και το μόνο που απομένει είναι η τυπική έκδοση της απόφασης από τον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θανάση Καρούντζο, η οποία θα δημοσιευτεί μόλις καθαρογραφεί και αποσταλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου.
Η απομάκρυνση του Παναγιώτη Ψωμιάδη συμπαρασύρει όμως και τον Διονύση, αδελφό και αναπληρωτή του στο διάστημα που εκείνος ετέθη σε προσωρινή αργία. Η επί διήμερο -την Πέμπτη και την Παρασκευή- προσπάθεια του κατ’ ουσίαν έκπτωτου περιφερειάρχη να επιβάλει ως διάδοχο τον αδελφό του έπεσε -όπως όλα δείχνουν- στο κενό, αφού συνάντησε την απροθυμία των μελών της παράταξής του αλλά και τη σθεναρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

«ΚΑΙΓΕΤΑΙ» Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ
Μόλις ο Π. Ψωμιάδης πληροφορήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης την απόφαση του Αρείου Πάγου, συγκάλεσε εσπευσμένα για την επομένη σύσκεψη με τους επτά εκλεγμένους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. Ήταν προφανές ότι ήθελε να έχει εκείνος την πρωτοβουλία των κινήσεων, προκειμένου να κλείσει αμέσως το θέμα της διαδοχής του επιβάλλοντας ως διάδοχο τον Διονύση. Όταν όμως κατέθεσε την πρόταση για τον αδελφό του, συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση των αντιπεριφερειαρχών Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα, Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου και Πέλλας Θόδωρου Θεοδωρίδη. Οι λόγοι της διαφωνίας τους, όπως εξήγησαν, είναι πολιτικοί, νομικοί και πρακτικοί. Τόνισαν ότι ο Διονύσης δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, δεν ανήκει καν στη ΝΔ, ενώ έχει κι αυτός εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να τεθεί σε καθεστώς προσωρινής αργίας. Ανάλογες απόψεις έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο οποίος ωστόσο απουσίαζε.
Με την πρόταση του κ. Ψωμιάδη συμφώνησαν οι αντιπεριφερειάρχες Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης και Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης.

ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η ΝΔ
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, με παρεμβάσεις στελεχών της η Νέα Δημοκρατία διεμήνυσε με πλήρη σαφήνεια την απόλυτη διαφωνία της στην πρόταση για τον Δ. Ψωμιάδη. «Η υποψηφιότητα Διονύση είναι για μας κόκκινη γραμμή», έλεγε στέλεχος της Συγγρού, υπενθυμίζοντας ότι «εξαιτίας του Διονύση στις εκλογές του 2010 λίγο έλειψε να αποσύρει ο Σαμαράς την υποστήριξή του στον Ψωμιάδη».
Βλέποντας την απροθυμία με την οποία έγινε δεκτή η πρότασή του για τον Διονύση, ο Π. Ψωμιάδης απέφυγε την Παρασκευή να την επαναφέρει ευθέως στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε με το σύνολο της παράταξής του. Την έθεσε εμμέσως επικαλούμενος τα «ανοιχτά θέματα» που υπάρχουν (υπονοώντας τις δικαστικές εκκρεμότητες), τα οποία, όπως είπε, ο Διονύσης μπορεί να τα χειριστεί καλύτερα. «Είναι προφανές ότι οι αδελφοί Ψωμιάδη επιδιώκουν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν το κουμάντο στην περιφέρεια», σημειώνει ένας εκ των αντιπεριφερειαρχών. Ωστόσο το κλίμα στην περιφερειακή ομάδα, με εξαίρεση πέντε μέλη της σε σύνολο πενήντα, ήταν βαρύ και αρνητικό στην προοπτική υποψηφιότητας του Διονύση.
Μόνον οι Πορφυριάδου, Σαρηγιανίδης, Παπαϊωάννου, Θωμαΐδης και Καλαϊτζής πρότειναν να είναι ο Π. Ψωμιάδης εκείνος που θα ορίσει τον διάδοχό του, «κι εμείς θα τον ψηφίσουμε», όπως είπαν. Με την ιδέα αυτή διαφώνησαν πολλοί, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος είπε πως «εάν είναι υποψήφιος ο Διονύσης, τότε θα είμαι κι εγώ». Βλέποντας το αρνητικό κλίμα ο Π. Ψωμιάδης έκανε ένα βήμα πίσω, λέγοντας πως η υποψηφιότητα Διονύση «ήταν απλώς μια ιδέα, δεν ήταν πρόταση».
Πολλοί από τους ομιλητές είπαν ότι «η συζήτηση είναι άκαιρη», υπογραμμίζοντας πως «εκείνο που προέχει είναι να μείνουμε ενωμένοι».
Αρκετοί όμως τόνισαν πως ο διάδοχος του κ. Ψωμιάδη θα πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει την παράταξη, αλλά και να δίνει την προοπτική που απαιτείται για την επόμενη μέρα, ενόψει των επόμενων περιφερειακών εκλογών, υπονοώντας πως το πρόσωπο που θα επιλεγεί τώρα θα είναι ο υποψήφιος στις εκλογές του 2014.

«ΠΑΡΩΝ» Ο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ
Στη σύσκεψη της Παρασκευής απέφυγε να μιλήσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ωστόσο, στην κλειστή σύσκεψη της Πέμπτης είχε πει ότι διαφωνεί με την υποψηφιότητα του Δ. Ψωμιάδη. Συνεργάτες του αντιπεριφερειάχη Θεσσαλονίκης ανέφεραν ότι «σε αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα διαδοχής», προσθέτοντας πως «ο κ. Τζιτζικώστας θα είναι ‘παρών’ την ώρα που πρέπει», υπογραμμίζοντας έτσι με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τη βούληση του αντιπεριφερειάρχη να διεκδικήσει το αξίωμα του περιφερειάρχη.
Η συνάντηση της Παρασκευής, η οποία έγινε σε βαρύ κλίμα και ήταν ιδιαιτέρως υποτονική, ολοκληρώθηκε με τον κ. Ψωμιάδη να λέει ότι «θα τα ξαναπούμε όταν θα έρθει η ώρα».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Τη διαδικασία διαδοχής του Π. Ψωμιάδη παρακολουθεί στενά, αλλά διακριτικά προς το παρόν, η Νέα Δημοκρατία. «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει ομαλή διαδοχή και να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης», τονίζει στέλεχος της Συγγρού. Υπογραμμίζει δε ότι «προς το παρόν τουλάχιστον, η ΝΔ δεν σκοπεύει να αναμιχθεί περισσότερο υποδεικνύοντας υποψήφιο». Ωστόσο το σαββατοκύριακο ο συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Βαρτζόπουλος έχει προγραμματίσει επαφές με τους κ. Ψωμιάδη, Τζιτζικώστα, Τσαμασλή κ.ά., προκειμένου να σχηματίσει σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην πλειοψηφούσα παράταξη της περιφέρειας.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Στη διαδικασία διαδοχής του Π. Ψωμιάδη αποφεύγουν προς το παρόν να αναμιχθούν οι βουλευτές της ΝΔ. Ωστόσο το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα επηρεάσει και τους δικούς τους σχεδιασμούς, καθώς και τους σχεδιασμούς του κόμματος όσον αφορά τις υποψηφιότητες για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για την περιφέρεια είναι ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου. Συσχέτιση υπάρχει και με τον δήμο, καθώς το όνομα του κ. Τζιτζικώστα ακούγεται για υποψηφίου δημάρχου. Σε περίπτωση όμως εκλογής του τώρα στην περιφέρεια οι σχεδιασμοί αυτοί θα επανεξεταστούν εξ αρχής.


Η πορεία προς την έκπτωση

Η υπόθεση η οποία οδήγησε τον Π. Ψωμιάδη στην έξοδο από την περιφέρεια ξεκίνησε το 2000, όταν ο τότε νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 87.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη πρατηρίων υγρών καυσίμων για νοθεία. Πέντε χρόνια μετά ο Π. Ψωμιάδης προχώρησε σε σχεδόν εκμηδενισμό αυτών των προστίμων, μειώνοντάς τα στα 5.000 ευρώ. Έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του πρώην προϊσταμένου της διεύθυνσης Εμπορίου Ηλία Τυχαλάκη, τον οποίο είχε καθαιρέσει επειδή αρνήθηκε να συναινέσει στη μείωση των προστίμων, ο κ. Ψωμιάδης παραπέμφθηκε σε δίκη και το 2009 καταδικάστηκε πρωτόδικα από το τριμελές εφετείο σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος. Κατά αυτής της απόφασης προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό, όπου όμως και πάλι καταδικάστηκε το 2011 από το πενταμελές εφετείο στην ίδια ποινή. Έπειτα και από αυτή την καταδίκη του ετέθη σε προσωρινή αργία με απόφαση του τότε γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιου Σώκου. Τον Ιανουάριο του 2012 ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του κ. Ψωμιάδη και επέστρεψε την υπόθεση στο πενταμελές για νέα εκδίκαση. Η δίκη έγινε τον περασμένο Απρίλιο, όμως κι αυτή τη φορά η ποινή παρέμεινε η ίδια. Μετά και τη δεύτερη καταδίκη του ο κ. Ψωμιάδης άσκησε και πάλι αναίρεση στον Άρειο Πάγο, η οποία ωστόσο αυτή τη φορά απερρίφθη. Κατόπιν αυτού, μόλις η απόφαση καθαρογραφεί και αποσταλεί στον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θανάση Καρούντζο, εκείνος, βάσει του άρθρου 236 του «Καλλικράτη», θα εκδώσει απόφαση κηρύσσοντας τον κ. Ψωμιάδη έκπτωτο από το αξίωμα του περιφερειάρχη. Αυτό θα γίνει πιθανότατα μετά τις γιορτές.


Ερωτηματικά για το πολιτικό μέλλον του

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, εκτός από την έκπτωση από το αξίωμα του περιφερειάρχη, αναμένεται να έχει συνολικότερη επίπτωση στην από δω και πέρα πολιτική καριέρα του Π. Ψωμιάδη. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 2 του «Καλλικράτη», όποιος αιρετός εκπίπτει του αξιώματός του δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος για την επόμενη από την έκπτωσή του εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς ο κ. Ψωμιάδης θα είναι υποχρεωτικά απών από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Ιουνίου του 2014. Σύμφωνα ωστόσο με νομικούς κύκλους, θα μπορεί να είναι υποψήφιος σε εθνικές εκλογές «εφόσον η ποινή που του επιβλήθηκε δεν συνεπάγεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων», επισημαίνει έγκριτος νομικός της Θεσσαλονίκης.
Ερωτηματικά υπάρχουν αναφορικά και με την πολιτική στέγη του κ. Ψωμιάδη.
Οι σχέσεις του με τη Νέα Δημοκρατία κινούνται σε τεντωμένο σχοινί. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου οι σχέσεις Σαμαρά – Ψωμιάδη είναι ανύπαρκτες, ενώ τυπικές είναι οι επαφές του και με τη ΝΔ. Η αντίθεση της Συγγρού στην υποψηφιότητα του Διονύση Ψωμιάδη απλώς επιβεβαιώνει το κακό επίπεδο σχέσεων των αδελφών με το κόμμα. Αρκετοί στη ΝΔ θεωρούν ότι το κεφάλαιο «Ψωμιάδης» έχει κλείσει για τη Συγγρού και εκτιμούν ότι ο ίδιος θα επιχειρήσει -με όχημα τον όμιλο προβληματισμού ΠΑΤΡΙ.Δ.Α., τον οποίο ίδρυσε τον περασμένο Φεβρουάριο- να διατηρηθεί στο πολιτικό προσκήνιο. Είτε εξελίσσοντας το Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης σε κόμμα, είτε συνεργαζόμενος, ως επικεφαλής του ΠΑΤΡΙ.Δ.Α., με πολιτικούς χώρους όπως ο ΛΑΟΣ ή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Όλα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλες βαρύτερες καταδίκες για τις εκκρεμούσες στη δικαιοσύνη υποθέσεις του.


Οι εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη  

Οι δοσοληψίες των αδελφών Ψωμιάδη με τη δικαιοσύνη πρόκειται να συνεχιστούν και το προσεχές διάστημα, καθώς ήδη έχουν ασκηθεί σε βάρος τους ποινικές διώξεις για τρεις σοβαρότατες υποθέσεις.
Η πρώτη υπόθεση αφορά τα διαβόητα «45άρια», έργα τα οποία φέρεται να ανέθετε απευθείας και χωρίς διαγωνισμούς η νομαρχία Θεσσαλονίκης σε «ημέτερους» εργολάβους, με τη συνολική ζημία να προσδιορίζεται στα 5 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση αυτή, την οποία είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» τον Απρίλιο του 2010, ο Λάμπρος Τσόγκας άσκησε σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για απλή συνέργεια σε απιστία και ψευδή βεβαίωση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
Για την ίδια υπόθεση διώκονται για απιστία σε βάρος του δημοσίου άλλα 19 άτομα.

ΞΑΝΑΧΑΡΙΖΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Η δεύτερη υπόθεση αφορά στη λίμνη Κορώνεια. Η εκδίκασή της αναβλήθηκε δύο φορές και πρόκειται να δικαστεί στις 21 Μαρτίου 2013 στο τριμελές πλημμελειοδικείο. Κατηγορούμενοι είναι ο Π. Ψωμιάδης μαζί με άλλα πέντε στελέχη της πρώην νομαρχίας. Ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εξέδιδε απόφαση συγκρότησης κλιμακίων ελέγχου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν γύρω από τη λίμνη. Επίσης κατηγορείται ότι εξέδωσε με καθυστέρηση δεκαοκτώ μηνών την απόφαση για τα κλιμάκια, ενώ παράλληλα, όταν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν μονάδες που ρύπαιναν τη λίμνη ή παρέβαιναν τη νομοθεσία και εισηγήθηκαν την επιβολή δεκαεπτά προστίμων, κατηγορείται ότι καθυστέρησε δεκαπέντε μήνες να τα επιβάλει και αφού πρώτα τα μείωσε κατά περίπου 30%, παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Την παραπομπή σε δίκη του Διονύση Ψωμιάδη καθώς και άλλων 28 ατόμων έχει ζητήσει με πρότασή του στο συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης ο αρμόδιος εισαγγελέας για την υπόθεση που αφορά στο σκάνδαλο της μελέτης-κατασκευής του κόμβου του Ωραιοκάστρου. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, ενώ η συνολική ζημιά του δημοσίου από την υπερκοστολόγηση αρχικά της μελέτης και μετά του ίδιου του έργου, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, ανήλθε συνολικά σε 800.000 ευρώ.

Σχόλια
One Response to “Πάντα στο πλευρό του Ψωμιάδη, ο Χρ. Γκουντενούδης”
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Βίος και πολιτεία λοιπόν τα “λα’ι’κά παιδιά” Ψωμιάδη, που διατυμπάνιζαν συνεχώς οτι έγιναν “κάποιοι” χωρίς τις πλάτες κανενός και υπερηφανευόταν οτι πήραν μαθήματα ηθικής απο την Πόντια γιαγιά τους. ‘Αραγε τί θα έλεγε εκείνη τώρα αν ζούσε; Πάντως η δική μου Πόντια γιαγιά, όταν κάποιος έκανε κάποια σκανδαλώδη πράξη έλεγε ειρωνικά στα τούρκικα… “Αφερίμ Μπέη” !

Σχολιάστε