My Twitter Feed

2 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Διασωληνωμένος ο Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Κ. Κιλτίδης με θλίψη και θυμηδία! -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Όχι στη μονάδα αποβλήτων -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πότε θα εκτιμηθούν οι ζημιές;

xalaziΤον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων σε κερασιές, ροδακινιές και αμπέλια στον Δήμο Παιονίας, ωστόσο εκτίμησή τους δεν έγινε ακόμα, καθότι οι εκτιμητές του Οργανισμού αρνούνται τις μετακινήσεις.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής ν. Κιλκίς της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς, με ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ρωτώντας πως θα επιλυθεί το πρόβλημα για να μπορέσουν να λάβουν οι πληγέντες παραγωγοί τις αποζημιώσεις τους.

georgantas-giorgos-001Η ερώτηση του κ. Γεωργαντά:

«Τον Μάρτιο και Απρίλιο 2016 οι δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως κερασιές και ροδακινιές) και τα αμπέλια στον Δήμο Παιονίας Κιλκίς υπέστησαν μεγάλες ζημιές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων (παγετός, έντονη βροχόπτωση και χαλάζι).

Όπως είναι φυσικό οι καταστροφές προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στους αγρότες της περιοχής οι οποίοι υπέβαλαν δήλωση στον ΕΛΓΑ στις αρχές Απριλίου και Μαΐου 2016 για την εκτίμηση των ζημιών και την αποζημίωση τους. Η έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων αποτελούν όχι μόνο δικαίωμα των πληγέντων αγροτών αλλά και αναγκαία προϋπόθεση ώστε να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα αγροκτήματα τους.

Δυστυχώς μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί λόγω του γνωστού προβλήματος της άρνησης μετακίνησης των εκτιμητών του ΕΛΓΑ το οποίο λόγω της αδιαφορίας ή της αδυναμίας της Κυβέρνησης παραμένει άλυτο εδώ και πολλούς μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο καθυστερεί η αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν αλλά κυρίως ότι μετά από τόσους μήνες δεν είναι πλέον εμφανής η έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν. Κάθε μέρα καθυστέρησης διεξαγωγής των εκτιμήσεων και καταγραφής των ζημιών είναι επιβαρυντική για τους αγρότες. Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και τόσο καιρό, είναι αδικαιολόγητη η τόση καθυστέρηση.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την καθυστέρηση των εκτιμήσεων και πως πλέον θα γίνει η ουσιαστική αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν;»

Σχολιάστε